Categorie:Dobbelspellen

Drankspel Mexxen spelregels

Mexxen: het tofste bierspelletje ter wereld

Spelinfo
  • Aantal spelers:2-99
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 18 jaar (indien je met drank speelt)
  • Uitgever:onbekend
Drankspel Mexxen met dobbelstenen

Mexxen

Voor 15u besteld, morgen in huis

Mexxen is een favoriet op feestjes. Voor het spelen van dit drankspelletje heb je niets meer nodig dan twee dobbelstenen, een bekertje en veel bier. Het spel kan worden gespeeld met zoveel personen als je zelf wilt en is ideaal als je het drinktempo omhoog wilt schroeven.

Mexxen spelregels

Het doel van Mexxen is heel eenvoudig. Met twee dobbelstenen een zo hoog mogelijk aantal gooien. De dobbelstenen worden echter niet bij elkaar opgeteld maar staan voor een andere eenheid. Het hoogste aantal ogen staat voor de tientallen, het kleinste voor de eenheden. Zijn beide waarden gelijk, dan worden deze als honderdtallen beschouwd. (twee keer 5 wordt 500. Bijgevolg is 21 (een 1 & een 2) de laagste waarde. Dit wordt ook de Mexx genoemd en wordt beschouwd als de hoogste score.

Bij een Mex wordt de inzet van drank verhoogd. Bij 31 kan je een shot uitdelen aan iemand anders. Beide waarden tellen niet mee tot de scores en dus mag er nog eens gegooid worden. Bij het gooien van de dobbelstenen verberg je het resultaat, zodat je ook kan bluffen. Je moet immers hoger scoren dan de vorige speler.

Spelverloop Mexxen

De speler die als eerste gaat gooien mag bepalen hoeveel keer er mag gegooid worden. Eén, twee of drie keer. Is de eerste speler na één worp tevreden, dan mag de rest ook maar één keer gooien. Bij een beurt zijn er verschillende uitkomsten mogelijk.

  • Wordt er een mexx gegooid, dan wordt de inzet verhoogd en mag iedere speler slechts één keer gooien.
  • Gooit de speler een 1 en 3, dan mag hij een shot uitdelen. De worp telt niet mee voor de score en dus mag hij nog eens gooien.
  • De speler mag er ook voor kiezen om een dobbelsteen opnieuw te gooien tot maximaal het afgesproken aantal. Deze wordt echter wel op de beker zichtbaar geplaatst.

Bluffen

Tijdens je beurt moet je immers zien hoger te gooien dan de score-to-beat. Lukt dit niet, dan kan je hopen dat iemand nog lager zal gooien of zal je moeten bluffen. Als een tegenspeler denkt dat iemand bluft, dan mag hij het bekertje omhoog doen. Heeft hij gelijk, dan moet de bluffer een shot drinken. Indien niet, dan drinkt de ander een shot.

Een voorbeeld:

Speler A kiest ervoor om maximaal drie keer te gooien in deze ronde. Bij de tweede worp gooit hij een 5 en een 3, goed voor 53 punten. Hij is hiermee tevreden, roept hardop ´53´ en geeft de beker met dobbelstenen door aan de tweede speler, B.

Speler B moet nu niet alleen proberen hoger te gooien, maar heeft ook maar twee worpen. Hij blijft echter steken op 42. Hij kan gaan bluffen en roept: 65 om vervolgens de beker door te geven aan de volgende speler.

De derde speler zal nu in twee worpen moeten zien hoger te gooien of kan speler B van bluf verdenken. In het geval van deze laatste wordt het bekertje omhoog gedaan en verliest speler B dus omdat hij effectief gebluft heeft.

Geloof speler C wel dat speler B eerlijk is geweest, dan neemt hij stiekem een kijkje onder de beker en moet hij vervolgens hoger gooien. Hij gooit een 1 en een 4. Een halve Mex dus. Hij kiest ervoor om de 1 te laten liggen en te hopen op een Mex of 31. Hij gooit een 2. Hij legt deze bovenop de beker en roept Mex. De inzet wordt nu verhoogd, en de rest van de spelers mag slechts één worp meer doen.

Einde ronde: drinken

Aan het einde van de ronde moet de speler met het laagste aantal punten de inzet drinken. Als er een aantal Mexxen zijn gegooid tijdens de ronde, dan kan dit flink oplopen. 21 en 31 tellen hierbij niet mee, gezien deze een ander doeleind hebben. Is het een gelijke stand, dan wordt een verdubbelingsronde gespeeld met de verliezende spelers.

Auteur