Ga terug in de tijd en help de Maya's hun beschaving op te bouwen tijdens het spelen van het tactische bordspel Maya. Het spel van White Goblin is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Door zijn vrij eenvoudige spelregels is Maya een toegankelijk bordspelletje waar de hele familie plezier aan kan beleven. Wie weet de meeste invloed in een stad te vergaren en zo het spel te winnen?
Maya spelregels
Het spel kent eenvoudige spelregels, maar biedt tegelijkertijd voldoende uitdaging en variatie in het spelverloop. Heb jij de handleiding even niet bij de hand? The Game Room neemt de spelregels van het Maya bordspel zo goed mogelijk met je door. Je kunt ook de uitlegvideo van White Goblin Games bekijken om een concreet beeld te krijgen van de opstelling en het spelverloop.
Voorbereiding
Het grote speelbord komt in het midden van de tafel. Zorg dat iedereen hier goed bij kan. Elke speler kiest zijn eigen kleur (groen, rood, blauw of zwart) en zet zijn fiche op het cijfer 0 van het scorespoor. Deze manier van punten bijhouden kun je tegenkomen in meerdere bordspellen zoals Ticket to Ride.
Pak nu alle tegels met gewassen erop in jouw kleur en leg deze met de bruine kant naar boven. Even goed husselen! Tot slot plaats je vijf tegels op je rekje. Deze tegels mag je wél zien, in tegenstelling tot de voorraad tegels die voor je neus ligt.
Plaats een tempeltegel op het gele vakje ‘Tikal’ van het speelbord. Bovenop deze tegel komt een grijze tempel. Hiermee is de voorbereiding van het spel Maya volledig afgerond.
Het spelverloop
Kies een startspeler en speel daarna met de klok mee. Tijdens een beurt heb je de keuze uit twee acties waarvan je er één moet uitvoeren. Deze acties zijn als volgt:
Actie 1: Het planten van gewassen
Een speler mag slechts één gewas per beurt neerleggen. Het is wel toegestaan om meerdere tegels van hetzelfde gewas te plaatsen. De tegel(s) die je neerlegt, moeten altijd grenzen aan een andere tegel die reeds op het bord ligt. Het maakt niet uit van wie deze tegels zijn. Plaats je meerdere identieke gewassen? Dan dienen deze wel netjes met elkaar aan te sluiten.
Tijdens de allereerste beurt is het speelbord nog leeg. In dit geval komt jouw tegel naar de tempel van Tikal te liggen. Heb je geen tegels op je rekje liggen? Dan kun je deze actie niet uitvoeren.
Zodra je een gewas plaatst naast een leeg tempelveld, leg je hier direct een tempeltegeltje op.
Actie 2: Een stad uitbreiden
De tweede optie is het uitbreiden van een stad. Hiervoor pak je een gewas van je rekje en leg je deze omgekeerd neer naast een tempel óf een andere dichte tegel. De bruine kant van je gewastegel ligt dus nu naar boven gericht. De dichte tegels en tempels vormen samen een stad. Het is niet toegestaan om steden met elkaar te verbinden.
Na het uitbreiden van een stad pak je 3 gewassen uit de voorraad die voor je neus ligt. De 3 gewassen plaats je op jouw rekje. Let op, iedere speler mag maximaal 7 gewassen op zijn rekje hebben. Het kan dus zijn dat je niet 3 nieuwe gewassen mag nemen, maar slechts 2 of 1.
Wie géén gewassen op zijn rekje heeft, en hierdoor de eerste actie niet kan uitvoeren, pakt één tegel uit zijn voorraad en plaats deze gedekt op het bord om zo een stad uit te breiden. In dit geval mag je jouw rekje aanvullen met slechts 2 nieuwe gewassen uit de voorraad.
Wat gebeurt er als je een stad niet meer kunt uitbreiden?
Naarmate het spelletje Maya vordert, komen er steeds meer gewassen op het bord. Op een bepaald moment zal een tempel volledig omringd zijn door gewassen. In dit geval is het niet meer mogelijk om de stad uit te breiden. Er wordt nu een ‘eindscore’ aan deze stad verbonden.
Het totaal aantal tegels waaruit deze stad bestaat (de gewassen én gesloten tegels) bepaalt hoeveel deze stad waard is. De speler met de meeste plantagetegels die aan de stad grenst, scoort plaats #1. Degene met op een na meeste gewassen direct grenzend aan de stad, scoort punten voor de tweede plaats. Het tabelletje op het speelbord van Maya toont hoeveel punten elke plek op de ranglijst waard is.
Punten scoren
Je scoort punten voor het aantal gewassen (in je eigen kleur) waaruit je nieuwe aangelegde groep bestaat. De groep van gewassen moet wel verbonden zijn met tempels. Heb je 3 aardappels die tussen twee tempels liggen? Dan scoor je in deze beurt 3 punten. Aan het einde van je beurt verplaats je jouw fiche op het scorespoor.
Einde van het spel
Het spel Maya van White Goblin Games eindigt zodra een speler zijn laatste tegel op het bord plaats en zowel zijn voorraad als rekje leeg zijn. Tempels die aan het einde van het spel niet volledig omringd zijn, worden niet ‘gescoord’. Voor de gewassen rondom deze tempel krijgen spelers dus géén punten.
De speler met het hoogste puntenaantal wint het spel. Kijk hiervoor naar het scorespoor op het bord!