The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Mao: het kaartspel zonder spelregels

Kaartspel Mao spelregels
In het kaartspel Mao draait alles om het achterhalen van, jawel, de spelregels. Deze zijn namelijk top secret!

Een kaartspel met geheime spelregels? Het bestaat echt, jawel! Alhoewel, de enige regel die Mao heeft is net dat de spelregels geheim zijn. Het leidt ongetwijfeld tot een verwarrende, maar hilarische spelavond.

Spelregels Mao

Mao is in alle opzichten vrij eenvoudig om te spelen, simpel weg omdat alle spelregels geheim zijn. Wel, behalve eentje dan: deze. Het achterhalen van de spelregels is dan ook een erg belangrijk doel in dit spel, wil je niet met teveel strafkaarten opgezadeld komen te zitten. Mao kan worden gespeeld met eender hoeveel spelers een spel kaarten. Wel is het handig om een spel kaarten te gebruiken per drie tot vijf spelers.

Voorbereiding

Het kaartspel Mao wordt gespeeld met een spelleider die tevens ook meespeelt en meerdere spelers. De spelleider heeft een belangrijke functie in dit spel, want hij is diegene die de regels in het geheim zal opstellen en tegelijk strafpunten geven en geschillen oplossen.

In sommige gevallen kiezen groepen ervoor om een tweede speler aan te stellen die de regels kent, zodat ook de spelleider bestraft kan worden. Een goede spelleider die consequent en eerlijk is, is echter een must voor een leuk spelletje Mao.

Spelverloop Mao

De spelleider deelt kaarten uit aan alle deelnemende spelers. De rest van de kaarten wordt in het midden gelegd als stapel strafkaarten. Een van de kaarten wordt zichtbaar ernaast gelegd om het spel te beginnen.

De spelleider heeft dus bepaalde spelregels in gedachten voor welke kaart er mag opgegooid worden. Deze kunnen variëren van kaarten met dezelfde kleur of waarde spelen tot een bepaalde kaartencombinatie of het toevoegen van een zinnetje tijdens het spelen. Gooi je als speler een verkeerde kaart, dan krijg je een strafkaart. Het is dus aan de spelers om zo snel mogelijk te achterhalen wat de spelregels zijn.

Spelers die maar één kaart meer over hebben moeten ´Mao´ zeggen. Wie uiteindelijk als eerste uit is, wint het spel.

Leuke voorbeelden van spelregels zijn:

  • Als een twee op tafel wordt gegooid moeten alle spelers hun middel- en wijsvinger aan de tafel aanraken. De laatste speler die dit doet trekt een strafkaart.
  • Wanneer een koning wordt gegooid, moet iedereen ´All hail the king zeggen´. 
  • Een aas zorgt ervoor dat de volgende speler een beurt moet overslaan.
  • Een acht zorgt ervoor dat de volgorde van spelen wordt omgedraaid. Enzoverder, de verbeelding van de spelleider is de grens.

Terug naar overzicht