The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Manillen: typisch Vlaams caféspel

Kaartspel Manillen spelregels
Manillen is een Belgisch kaartspel dat gelijkenissen vertoont met het Nederlandse Klaverjassen.

Manillen is een Belgisch kaartspel dat gelijkenissen vertoont met het Nederlandse Klaverjassen. Het wordt gespeeld in heel wat cafés in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen. De naam zou afkomstig zijn van de stad Manilla, waar het spel ontstaan is.

Spelregels Manillen

Manillen wordt over het algemeen gespeeld met vier spelers waarbij de spelers die gekruist tegenover elkaar zitten een team vormen. Er wordt gespeeld met 32 kaarten, de zogenaamde piketkaarten (7 tot aas). Alleen is de 10 (de manille) in dit spel hoger dan de Aas.

Het spel kent enkele eenvoudige basisregels die je bekend zullen voorkomen als je het spel Klaverjassen kent. Zo moet er altijd gevolgd worden. Dit betekent dat je kaarten met dezelfde kaartkleur moet opgooien als waarmee is uitgekomen. Kan je dat niet, dan moet men kopen (= troeven). Een gekochte kaart is altijd hoger dan eender elke andere kaart. Onderkopen is niet toegestaan, tenzij je niet anders kan.

Ligt de slag voorlopig voor jouw team, dan moet je niet hoger gooien of boventroefen. Dan mag je gewoon vetten. Dit betekent een willekeurige hoge kaart opgooien. Dit is echter enkel interessant als je zeker bent dat jouw team de slag haalt.

Voorbereiding

De 32 kaarten worden verdeeld over de vier spelers. Dit wordt voorafgegaan door schudden en de mogelijkheid van de vorige speler om kaarten af te nemen die vervolgens onderaan worden gelegd. De kaarten worden gedeeld volgens 2-3-2. De deler mag tevens een troefkleur bepalen.

Spelverloop Manillen

Het spelverloop van Manillen is erg eenvoudig. De speler links van de deler komt uit en er wordt met de klok mee gespeeld. Tijdens een slag wordt er elk op zijn beurt een kaart gespeeld. De speler die uitkomt bepaalt de kaartkleur en de andere spelers zijn verplicht deze te volgen. Wordt er een kaartkleur gespeeld die je niet meer in je handen hebt, dan ben je verplicht om te troeven. Kan je dit ook niet, dan gooi je een willekeurige kaart.

Met een willekeurige kaart kan je geen slag winnen. De slag wordt gewonnen door de speler die de hoogste kaart speelt of de hoogste troef. Troef haalt het altijd boven het volgen van de kaartkleur. Indien je team momenteel de slag niet haalt, moet je hoger gooien dan de laatste kaart, indien je kan.

In totaal bestaat een ronde uit 8 slagen. Daarna worden de punten geteld.

Winnaar Manillen

Bij Manillen wordt er gespeeld tot 101. Het eerste team dat deze scoort haalt heeft dus gewonnen.

Puntentelling

Na iedere ronde worden de punten geteld.

  • Tien (manille): 5 punten
  • Aas: 4 punten
  • Heer: 3 punten
  • Vrouw: 2 punten
  • Boer: 1 punt

Per ronde is er dus een totaal van 60 punten dat kan worden verdiend. Het team dat minstens 31 punten heeft behaald, wint dus deze ronde. Vervolgens worden alle punten boven de 30 aan hun totaal toegevoegd.

Extra caféregels

In plaats van een troef te kiezen kan een speler ook mull gaan. Dit is spelen zonder troef. Hierbij worden de punten verdubbeld.

Voorafgegaan aan het delen kan een speler ook kiezen voor blinde mull. In dit geval zijn de punten maal vier.

Vijf kleintjes en een boer: Zijn de kaarten gedeeld en heb je minstens vijf kleintjes (7, 8 en 9) en een boer in je handen. Dan mag er opnieuw gedeeld worden.

Plat: bij een gelijke stand (30-30) worden de punten in de volgende ronde verdubbeld. Als een team alle slagen haalt, dan worden de punten verdubbeld (60 punten).

Terug naar overzicht