The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Machiavelli

Machiavelli

In dit kaartspelletje draait alles om tactiek, planning én bluf. Kruip in de huid van koopmannen en magiërs om de meest waardevolle stad te creëren.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Kaartspellen

Beschrijving Machiavelli


In dit spannende kaartspel draait het allemaal om het bouwen en uitbreiden van stadsstaten. Het doel van de spelers is om als eerste acht gebouwen te bezitten. Het bouwen hiervan betaal je in goudstukken die je tijdens het spel verdient.

Verschillende karakters

Het leuke van Machiavelli is dat iedere speler bij iedere ronde telkens een ander karakter krijgt. Deze personages hebben elk een unieke eigenschap die handig kan zijn mits je deze op het juiste moment krijgt. Moordenaar, dief, koning,... Omdat je sommige het liefst later aan de beurt ziet is het handig als je kan raden wie welke rol heeft en daarop anticiperen.


Kies jij het juiste karakter om mee te bluffen en bedriegen om zo als eerste acht gebouwen te bezitten?

Bekijk hier de spelregels van Machiavelli.


Spelregels


Machiavelli van 999 Games is een interactief kaartspel voor 2 tot 7 spelers. Als speler kruip je in de huid van diverse personages, zoals een moordenaar, magiër of bouwmeester. In dit kaartspelletje draait alles om tactiek, planning én bluf. Het doel van het spel is om de eigen stad te vergroten door de bouw van 8 zo waardevol mogelijke gebouwen.

Machiavelli spelregels

De spelregels van Machiavelli zitten niet al te ingewikkeld in elkaar. The Game Room neemt de regels zo goed mogelijk met je door. Voor details over speciale karaktereigenschappen verwijzen we je graag door naar de Machiavelli speluitleg in PDF-vorm.

Voorbereiding

Schud de bouwkaarten en karakterkaarten en maak hier aparte (gedekte) stapeltjes van. Leg de goudstukken als algemene voorraad ernaast. Elke speler krijgt 4 gebouwkaarten en neemt 2 goudstukken en een overzichtskaart. De oudste speler krijgt het koning-speelstuk en mag beginnen. In de oude versie van het spel gebruik je de koningskaart met voet.

De uitbreiding Machiavelli: de Donkere Landen introduceert diverse nieuwe karakters en gebouwen die het kaartspel nog spannender maken!

Het spelverloop

De koning (startspeler) pakt het stapeltje karakterkaarten en legt afhankelijk van het aantal spelers een aantal kaarten open op tafel neer. Bij 4 spelers zijn dit 2 kaarten, bij 5 spelers 1 kaart en bij 6-7 spelers 0. Voor een gezelschap met 2 of 3 personen zitten de spelregels van Machiavelli iets anders in elkaar. Deze kun je vinden in de officiële speluitleg.

Is de open kaart een koning? Dan moet je deze vervangen voor een andere kaart. Uit de overgebleven karakterkaarten kiest de startspeler er één en legt deze gesloten voor zich neer. De speler links van de startspeler mag nu één karakterkaart uit deze selectie kiezen. Machiavelli bevat in totaal 8 personages: de moordenaar, koning, prediker, magiër, koopman, bouwmeester, condottiere en de dief. Elk personage heeft een bijzondere eigenschap. De exacte omschrijvingen vind je in de officiële Machiavelli handleiding (PDF). Vervolgens wordt het stapeltje karakterkaarten weer aan de volgende speler gegeven, net zolang totdat iedereen één personage heeft. De laatste speler heeft keuze uit 2 kaarten. Hiervan wordt de niet-gekozen karakterkaart gesloten op tafel neergelegd. Op dit moment in het spel weet niemand van elkaar het personage, je houdt de eigen karakterkaart dicht! 

De koning pakt de overzichtskaart erbij en noemt in volgorde de karakters op, doe dit hardop! Wordt jouw personage opgeroepen? Maak dan jouw personage kenbaar door de eigen karakterkaart open voor je neer te leggen en voer direct jouw beurt uit. Het kan voorkomen dat niemand zich meldt, bijvoorbeeld omdat de karakterkaart nog gesloten op tafel ligt. In dit geval roept de koning simpelweg het volgende personage.

Een beurt uitvoeren

Indien jouw karakter door de koning is opgeroepen, begint jouw beurt. Hierin moet je verschillende handelingen op de aangegeven volgorde uitvoeren:

  • Pak 2 goudstukken uit de voorraad als inkomsten OF 2 gebouwkaarten. Je mag de gebouwkaarten bekijken, maar hier slechts één van houden. De overgebleven gebouwkaart komt op een aflegstapel.
  • Indien mogelijk mag je één gebouw bouwen om je stad uit te breiden. Leg één gebouwkaart uit de eigen hand open voor je neer. Betaal nu het aangegeven aantal goudstukken (linksboven op de gebouwkaart) aan de bank.

Tot slot heb je de mogelijkheid om één keer tijdens de eigen beurt jouw speciale karaktereigenschap gebruiken. Dit mag op elk gewenst moment, als het maar tijdens de eigen beurt is.

Een gebouw bouwen

Om jouw stad uit te breiden met een gebouw, zul je goudstukken moeten neertellen. Nee, ook dit spelletje is niets gratis. In ruil voor het goud krijg je een mooi gebouw die punten waard is. Het aantal punten dat een gebouw oplevert, is identiek aan de kosten ervan. Zo kost de taveerne slechts één goudstuk, maar het levert je ook maar één punt op. Voor een complete bibliotheek moet je een stuk dieper in de buidel tasten. Deze kost zo’n 6 goudstukken en is 6 punten waard.

Daarnaast zijn alle gebouwenkaarten voorzien van een kleursymbool in hoek linksonder. Deze kleuren hebben de volgende functies:

KleurFunctie
Geelbrengt extra goud op voor de koning
Blauwbrengt extra goud op voor de prediker
Groenbrengt extra goud op voor de koopman
Roodbrengt extra goud op voor de condottiere
LilaGeeft degene die deze kaart heeft gespeeld een bijzonder voordeel (staat op de kaart)

Einde van het spel

Het spel komt ten einde wanneer het iemand is gelukt om 8 gebouwen in zijn stad te bouwen. De ronde wordt netjes afgespeeld, daarna telt elke speler zijn punten. De puntentelling gaat als volgt:

Een gebouw is evenveel punten waard als de kosten ervan. Een gebouw die twee goudstukken heeft gekost, is dan ook 2 punten waard. 

SituatieAantal punten
Gebouwen van alle 5 kleuren in je bezit3
Als je als eerste 8 gebouwen bezit4
Als je na de laatste ronde ook 8 gebouwen bezit2

Goed om te weten: goudstukken en handkaarten leveren géén punten op.

De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand wint degene die uitsluitend met zijn gebouwen de meeste punten heeft.

Machiavelli spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8717249196686
Merk
999 Games
Leeftijd - min
10
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
7
Speelduur - min
45
Speelduur - max
60
Nederlands
Ja
Complexiteit
3

Video