Categorie:Kaartspellen

Love Letter spelregels

Love Letter: Een vliegensvlug, tactisch blufspelletje

Spelinfo
  • Aantal spelers:2-4 spelers
  • Speelduur:20 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 10 jaar
  • Uitgever:999 Games

Love Letter is een vliegensvlug, tactisch blufspelletje van 999 Games. In dit kaartspelletje moet je als laatste zien over te blijven of zorg ervoor dat je de rol hebt die het dichts bij de prinses staat. Je kunt dit spel spelen met een gezelschap van 2 tot 4 personen vanaf 10 jaar. Pas op; dit spelletje is zeer verslavend!

Love Letter spelregels

Love Letter is ideaal voor iedereen die geen zin heeft in een lang, complex spel. De spelregels zijn eenvoudig en na één ‘testrondje’ heb je wel door hoe het spel werkt. In Love Letter probeer je jouw liefdesbrief bij de prinses te krijgen door de juiste kaarten te spelen. The Game Room neemt zo goed mogelijk de officiële Love Letter spelregels met je door!

Voorbereiding

Iedere speler krijgt een overzichtskaart. Hier staan alle verschillende personages op, inclusief de handeling die hierbij hoort. In totaal zijn er acht verschillende personages: prinses Anne, Gravin Eugenie, Koning Leopold, prins Arnold, kamermeisje Susanne, baron de Saint-Givry, priester Thomas en wachter Odette.

Schud vervolgens alle 16 speelkaarten en maak hier één gedekte stapel van. Leg de bovenste kaart gedekt af. Speel je met z'n tweeën? Leg dan nog 3 kaarten open af. Deze komen naast de gedekte kaart te liggen en doen deze ronde niet mee. Tot slot krijgt elke speler 1 kaart. Zorg dat niemand anders deze kan zien! De speler die als laatste verliefd werd, mag beginnen. Heeft niemand vlinders in zijn buik, dan begint simpelweg de jongste speler.

Het spelverloop

Love Letter wordt gespeeld in (korte) ronden. De speler die aan de beurt is, voert twee handelingen uit:

  • Pak de bovenste kaart van de stapel 
  • Kies één kaart om te spelen

Leg de kaart die je speelt open voor je neer. Voer nu de actie uit die op het kaartje staat. De exacte handeling kun je ook terugvinden op de overzichtskaart. Als speler kun je worden ‘afgewezen’ door een actie van een kaart. Is deze pijnlijke situatie op jou van toepassing? Dan speel je deze ronde niet meer me en leg je jouw handkaarten open af.

Wat is er nu dan zo tactisch aan dit spelletje? Het zit zo: bij enkele kaarten moet je de hand van een tegenspeler raden of een speler uitkiezen waarvan je (bijna) zeker weet dat hij een lagere kaart bezit dan jij. Van elk personage zijn er één of meerdere in het spel. Van de wachter zijn er wel 5, maar van de koning en de gravin slechts één. Door nauwlettend de gespeelde kaarten in de gaten te houden en te tellen, kun je weten over welke kaarten je tegenspelers beschikken. Met deze kennis kun je tactische keuzes maken en maak je meer kans om te winnen.

Einde van een ronde

Er zijn twee mogelijkheden om een ronde te eindigen. Zo is een ronde afgelopen indien de gedekte stapel op is. Iedereen legt zijn resterende kaarten open af en degene met de hoogste kaart, wint de ronde. De ronde is ook afgelopen als alle spelers op één na zijn afgewezen.  In dit geval wint de overgebleven speler direct de ronde. De winnaar van de ronde ontvangt 1 liefdesfiche (met de roos). Nu kan de volgende ronde beginnen! Schud opnieuw alle kaarten en start een nieuwe ronde zoals eerder is omschreven. De winnaar van de vorige ronde mag beginnen.

Einde van het spel

De speler die als eerst het vereiste aantal liefdesfiche heeft verzameld, mag zichzelf tot winnaar bekronen. Dat zijn:

  • Bij 2 spelers: 7 liefdesfiches
  • Bij 3 spelers: 5 liefdesfiches
  • Bij 4 spelers: 4 liefdesfiches