The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Lost Cities Het Bordspel

Lost Cities: Het Bordspel

In Lost Cities: Het Bordspel gaan spelers op zoek naar 5 verloren steden. Hoe verder je in de expedities weet te raken, hoe meer punten dit oplevert.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen en Bordspellen

Beschrijving Lost Cities: Het Bordspel


In het toegankelijke planningsspel Lost Cities: Het Bordspel van auteur Reiner Knizia kruipen spelers in de huid van een expeditielid, op zoek naar vijf verloren steden. Je reist door allerlei soorten landschappen; van de jungle tot aan de woestijn en lavavelden. De een nog indrukwekkender dan de ander. Door kaarten te spelen, leg je etappes van een bepaalde expeditie af. Een afgeronde expeditie levert punten op. Heb je aan het einde van de reis de meeste punten? Dan win je het spel van Lost Cities!

Bekijk de spelregels van Lost Cities: Het Bordspel

Spelregels


Lost Cities: Het Bordspel is gebaseerd op het gelijknamige kaartspel voor 2 spelers. Het bordspel is echter ook geschikt voor grotere gezelschappen van 3 of 4 personen. In Lost Cities: Het Bordspel gaan spelers op zoek naar 5 verloren steden. De reis leidt spelers door lastig begaanbare terreinen, zoals de woestijn, lavavelden en de jungle. Door kaarten te spelen, leg je etappes van een bepaalde expeditie af. Bij elke expeditie zijn punten te verdienen. De speler die aan het einde de meeste punten heeft, wint. 

Lost Cities: Het Bordspel spelregels

Ben je klaar om op expeditie te gaan, maar heb je even de officiële spelregels niet bij de hand? Geen nood, The Game Room geeft zo helder en goed mogelijk uitleg van de bordspel variant van Lost Cities. Anders dan in het kaartspel, komen in het Lost Cities bordspel alle expeditiekaarten tweemaal voor. Van alle kleuren zitten de getallen (0 t/m 10) er dus 2x in. Ook zijn er géén weddeschapskaarten. Gevorderde spelers kunnen in Lost Cities: Het Bordspel kiezen voor de variant Op en Neer. Deze variant laat The Game Room hier even buiten beschouwing. Check hiervoor de handleiding in PDF-vorm.

Voorbereiding

Het speelbord komt in het midden van de tafel. Zorg dat iedereen er goed bij kan. De puntenfiches (gouden munten) en artefacten komen als algemene voorraad naast het bord. Iedere speler kiest een kleur en plaatst zijn speelstukken in het midden van het bord. Schud nu de 25 gebeurtenisfiches en leg deze gedekt op het bord op de daarvoor bestemde blanco vakjes naast de paden die naar een stad toeleiden. De gebeurtenisfiches worden dus geheel willekeurig geplaatst! Zodra alle fiches op het bord liggen, moeten deze worden omgedraaid. 

Schud nu alle 110 kaarten en zorgt dat elke speler 8 kaarten krijgt. Houd deze zo vast dat niemand anders jouw kaarten kan zien. De resterende kaarten vormen de trekstapel (gedekt). Speel je met z’n tweeën? Leg dan 30 willekeurige kaarten terug in de doos.

Het spelverloop

Het spel wordt gespeeld in 3 ronden. Na elke ronde vindt een puntentelling plaats. Duurt het spel voor jou dan echt te lang? Dan speel je simpelweg 1 ronde. De spelregels zijn in dit geval hetzelfde, er is alleen een andere tabel van toepassing bij het bepalen van de eindscore. Hier komen we later op terug. Degene die als laatst jarig was, mag beginnen. Een beetje random, maar zo zijn de officiële Lost Cities spelregels! Speel vervolgens met de klok mee. Elke speler doorloopt tijdens zijn beurt 2 stappen. 

Stap 1: één kaart spelen

De eerste stap is het spelen van één handkaart. Dit kun je weer op 3 verschillende manieren doen:

Start een expeditie - kies een kleur uit één van de handkaarten en leg de kaart met de laagste waarde van die kleur open voor je neer. De kleuren (rood, blauw, geel, groen en zwart) corresponderen met de vijf steden. Pak nu een eigen speelstuk en zet deze op het eerste veld van de expeditie met dezelfde kleur als de zojuist gespeelde kaart. Je kunt een ‘gewoon’ expeditielid verplaatsen óf ervoor kiezen om de leider (deze is wat groter van stuk) van jouw groep op pad te sturen. De expeditieleider verdubbelt aan het einde van een ronde de overwinningspunten. Let op, minpunten worden óók verdubbelt! Het is niet toegestaan om met meerdere eigen speelstukken dezelfde expeditie te starten. Uiteraard mogen wel verschillende spelers deelnemen aan dezelfde expeditie.

Doorgaan met een expeditie - ben je eenmaal begonnen aan een expeditie, dan kun je deze ook voortzetten. Hoe verder je in de etappe bent, hoe meer overwinningspunten dit oplevert. De eerste 3 vakjes binnen een expeditie leveren zelfs flink wat minpunten op. Zorg dus dat je deze in elk geval voorbij bent. Kies één handkaart van de kleur van deze expeditie en leg deze aan de rij van de eerder gelegde kaart in diezelfde kleur. Op deze manier krijgt elke speler een rijtje rode kaarten, gele kaarten enzovoorts. Bij het ontdekken van een nieuwe etappe geldt een belangrijke regel: de nieuwe kaart moet een gelijke of hogere waarde hebben dan de laatste kaart in die rij. Zet nu je speelstuk één vakje verder. Voor elke gespeelde kaart zet je speelstuk altijd met één stap vooruit. Ligt er een gebeurtenisfiche bij het betreffende veld? Lees verderop bij Gebeurtenisfiches wat je exact moet doen.

Een kaart afleggen - het kan voorkomen dat je een handkaart niet meer kunt spelen. Bijvoorbeeld omdat de waarde hiervan te laag is. In dit geval leg je de handkaart open op de juiste aflegstapel. Elke stad heeft zijn eigen aflegstapel. In de loop van het spel ontstaan zo 5 verschillende aflegstapels.

Stap 2: één kaart pakken

Bij stap 2 van je beurt pak je een kaart. Je hebt hierbij 2 mogelijkheden: 

  • pak de bovenste kaart van de algemene (gedekte) trekstapel
  • neem de bovenste kaart van één van de open aflegstapels

Nu is de volgende speler aan de beurt!

Gebeurtenisfiches

Tijdens je expeditie kun je gebeurtenisfiches tegenkomen. Deze fiches zijn tijdens de voorbereiding van Lost Cities: Het Bordspel op de daarvoor bestemde vakjes langs de paden gelegd. Komt jouw speelstuk op een veld met een  gebeurtenisfiche terecht, dan moet je de bijbehorende actie direct uitvoeren. Er zijn 3 verschillende gebeurtenisfiches, hier horen de volgende handelingen bij:

Artefact

Het Artefactfiche (te herkennen aan het groene masker) voeg je direct aan je eigen verzameling toe. Deze levert aan het einde van de ronde een ‘echte’ artefact op. Na het wegnemen van het groene fiche blijft het veldje op het speelbord leeg. Dikke pech voor de volgende speler die op dit vakje komt!

Overwinningspunten

Overwinningspuntenfiches zijn te herkennen aan de cijfers met de blauwe achtergrond. Loop je deze tegen het lijf? Neem dan een puntenfiche (munt) met de waarde van het afgebeelde getal. Een expeditieleider verdubbelt dit getal niet. Het overwinningspuntenfiche blijft open op het speelbord liggen en is hiermee beschikbaar voor meerdere spelers. 

Etappe

Komt jouw speelstuk bij een etappefiche (zwart) te staan, dan mag je één van de eigen speelstukken die reeds aan een expeditie begonnen is, één veldje vooruit zetten. Fijn, zo’n gratis stap voorwaarts! Het etappefiche blijft open liggen zodat meerdere spelers hier profijt van kunnen hebben.

Einde van een ronde

Een ronde is direct afgelopen indien 5 speelstukken een brug zijn gepasseerd. Het maakt niet uit van welke speler deze zijn. Een ronde is ook afgelopen indien de algemene trekstapel op is. Aan het einde van een ronde begint de puntentelling. 

Op naar de puntentelling

Voor elk van de speelstukken krijg je puntenfiches ter waarde van het getal op het veld waar het speelstuk op staat. Bij de expeditieleider wordt dit getal verdubbelt, óók indien deze op een vakje met minpunten staat. Tel de waarde van de eigen speelstukken op de vakken met positieve (witgekleurde) getallen bij elkaar op. Staan er speelstukken op een negatief getal (rood), dan trek je deze waarde ervan af. Alle speelstukken worden nu weer teruggezet op de startpositie. Heeft een speler (groene) artefactfiches? Dan legt hij deze terug in de algemene voorraad en krijgt hij per fiche 1 beige artefact.

De puntentelling aan het einde van de ronde is voltooid. Bereid nu stapsgewijs de volgende ronde voor. In totaal worden er 3 ronden gespeeld.

Einde van het spel

Na 3 ronden loopt de expeditie definitief tot een einde. Iedereen telt nu zijn verzamelde artefacten. In de lange tabel (zie linker bovenhoek van het speelbord) is af te lezen hoeveel deze artefacten precies waard zijn. Wie de korte variant (1 ronde) van Lost Cities speelt, gebruikt de korte tabel van het speelbord. Iedereen berekent nu de waarde van zijn puntenfiches. De speler met de hoogste score, wint. Bij gelijkspel wint de speler met de meeste artefacten in zijn bezit. Is dat ook gelijk, dan wordt de winst gedeeld.

Lost Cities: Het Bordspel spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8719214426910
Merk
999 Games
Leeftijd - min
10
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
30
Speelduur - max
40
Nederlands
Ja
Complexiteit
2

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd