The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Liegen: grappig en eenvoudig kaartspelletje

Kaartspel Liegen regels
Het eenvoudige kaartspel Liegen is afgeleid van het Amerikaanse spel Bullshit. Te spelen met een gezelschap vanaf 3 personen.

Liegen is een kaartspel dat altijd veel plezier aan een tafel brengt. Het kan worden gespeeld met minstens drie spelers en is erg eenvoudig wat spelregels betreft. Het is afgeleid van het Amerikaanse spel Bullshit.

Spelregels Liegen

Liegen is een erg eenvoudig kaartspel dat leuker wordt naarmate de groep groter is. Alle kaarten van het spel (behalve de jokers) doen mee. Iedere speler krijgt evenveel kaarten toegedeeld. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk je kaarten kwijt te zijn. Er wordt begonnen door de speler die de vorige ronde heeft verloren. In de eerste ronde kan er gemeenschappelijk worden gekozen wie uitkomt. Een speler mag niet liegen over het aantal kaarten dat hij weggooit. Wordt hij betrapt, dan moet hij de hele stapel nemen.

Spelverloop Liegen

De eerste speler bepaalt de kleur van de kaart waarmee zal worden gespeeld (harten, ruiten, klaveren, schoppen). Spelers leggen om beurt een kaart op tafel met de afbeelding naar beneden. Hierbij dienen ze de actieve kleur te volgen die de eerste speler heeft bepaald of te een andere kaart te leggen (liegen). De volgende speler heeft telkens de keuze om zelf ook een kaart te leggen of de vorige speler uit te dagen door ´je liegt´ te zeggen. In het geval van deze laatste wordt gecheckt of dit effectief het geval was.

Was de speler aan het liegen? Dan moet hij de hele stapel op tafel nemen. Was de speler niet aan het liegen? Dan neemt de uitdager de hele stapel. De verliezer van de uitdaging bepaalt de nieuwe kleur.

Wie als eerste geen kaarten meer heeft is gewonnen. Het spel wordt echter wel verder gespeeld tot er nog één speler met kaarten overblijft, de verliezer. Deze mag wel beginnen in het volgende spel.

Varianten Liegen

Er bestaan tal van variaties bij Liegen. Een vaak voorkomende is speler zonder een actieve kleur. Hierbij mag je telkens een kaart leggen waarvan de waard niet meer dan 1 verschilt met de vorige kaart. Ook hier laat je uiteraard je kaarten niet zien, maar zeg je bij het neerleggen om welke waarde het gaat. Hierbij kun je uiteraard gaan bluffen. Bij een zes, mag dus een 5, 6 of 7 gegooid worden.

In sommige gevallen wordt ook beslist dat je wel meerdere kaarten met dezelfde waarde mag weggooien. Ook kan je beslissen dat niet enkel de speler die aan de beurt is een speler kan uitdagen.

Terug naar overzicht