The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Spelregels Levensweg

Levensweg

Het doel is om te finishen als de rijkste speler. Zet je schrap voor een glansrijke carrière of juist voor een armoedig leven zonder rijkdom.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen

Spelregels


In het bordspel Levensweg kruip je in de huid van iemand anders. Het doel van Levensweg is om te finishen als de rijkste speler. Zet je schrap voor een glansrijke carrière of juist voor een armoedig leven zonder rijkdom.

Levensweg spelregels

De klassieke versie van Levensweg bevat 6 auto’s waardoor dit spel met 6 personen kan worden gespeeld. In de modernere versie ‘Levensweg Elektronisch Bankieren’ zijn er 4 auto’s in het spel en maakt het fysieke geld plaats voor bankpasjes. De spelregels zijn verder nagenoeg hetzelfde. Jouw lot is in handen van salarisvakjes, carrièrekeuzes, actievakjes én het rad van fortuin. 

Beginopstelling

Voordat het speelplezier echt kan beginnen, vergt het spel enige voorbereiding. Op het speelbord moeten enkele gebouwen, wegen en een draaiend rad worden geïnstalleerd. De objecten zijn allen genummerd en kun je plaatsen bij het identieke getal op het speelbord. Vervolgens sorteer je de kaarten in 4 stapels. Elke categorie (carrière, aandelen, salaris en eigendomsakten) krijgt een aparte stapel en worden gesloten neergelegd. De kleine, gele Levensweg kaartjes (met handelingen) worden goed geschud en gesloten naast het speelbord gelegd. Leg hiervan 4 bij de Miljonairsvilla. Om het spel te kunnen spelen, krijgt iedereen een startkapitaal van 10.000 mee. Als laatste kiest ieder een auto en drukt hier één blauw of roze pinnetje in.

Het spelverloop

Kies wie het spel mag beginnen. Officieel begint de oudste speler en wordt daarna met de klok mee gespeeld. Draai beurtelings aan het rad van fortuin en verplaats je pion over het speelbord. Doe onderweg steeds wat het vakje waarop je stopt je opdraagt. Hier begint het eerste dilemma: ga je naar de universiteit, of begin je direct aan je carrière? Elke keuze heeft zijn voor-en nadelen.

Op het gehele speelbord zijn speciale vakjes te vinden waarbij je een handeling moet uitvoeren. Zo ontvang je op een groen vak salaris en zijn er vakjes waarbij je van carrière moet switchen. Ook levensgebeurtenissen als trouwen en het kopen van een eigen huis komen aan bod. Het is bij elke beurt mogelijk om een aandeel te kopen of een verzekering af te sluiten. Een verzekering kan je behoeden voor hoge kosten bij schade van jouw auto of huis. Het leven gaat niet alleen over rozen, óók het bordspel Levensweg niet!

Carrièrevakken

Wanneer een speler op een vakje eindigt met een van de symbolen van de carrièrekaart erop (o.a. superster of atleet), moeten de kosten voor dat vakje worden betaald aan de speler die de bijbehorende carrièrekaart in zijn/haar bezit heeft. Heeft niemand het desbetreffende beroep? Dan gaat het geld naar de bank. Er zijn 2 beroepen die extra geld in het laatje brengen; de politieagent en de leraar. Draait iemand het cijfer 10 in het rad van fortuin? Dan rijdt deze speler gevaarlijk hard en moet hij/zij een boete van 5.000 betalen aan de politieagent, mits deze in het spel is. De leraar krijgt ruim 20.000 indien een speler van carrière wil wisselen. Een fikse vergoeding voor de omscholing!

Levenswegvakken

Als je op een vakje met het woord ‘’Levensweg’’ eindigt, pak je een geel Levensweg kaartje van de stapel. Deze mag je niet bekijken! Pas aan het einde van het spel mag elke speler zien wat er op de kaarten staat. In de meeste gevallen ontvang je een groot geldbedrag. Zijn alle Levensweg kaarten op? Dan mogen spelers een kaartje van een tegenspeler stelen.

Afronding van het spel

Als je het vakje met Pensioen bereikt, moet je stoppen (ook als je eigenlijk nog verder kunt verplaatsen) en je regelt de volgende zaken: 

  1. Leg je carrièrekaart, salariskaart, eigendomsakten en verzekeringspolissen terug in de doos. Heb je aandelen? Deze houd je. Je krijgt immer nog steeds geld als iemand jouw getal met het rad van fortuin draait.  
  2. Betaal al je onafgeloste leningen terug aan de bank.  
  3. Kies waar jij na je pensioen verder wilt leven. Denk je dat jij het meeste geld hebt binnen geharkt? Parkeer je auto dan bij de Miljonairsvilla. Daarmee maak je kans op de 4 Levensweg kaartjes die hier aan het begin van het spel zijn neergelegd. Niet zeker van jouw winst? Geniet dan van je pensioen in het Landhuis en pak één extra Levensweg kaartje (steel het als de stapel op is). Het aantal spelers op deze vakjes is onbeperkt.

Wie is de winnaar van Levensweg?

Als iedereen gepensioneerd is, tellen de spelers bij de Miljonairsvilla hun geld als eerst. De rijkste speler krijgt de 4 Levensweg kaartjes die er aan het begin van het spel zijn neergelegd. Bij gelijk spel, krijgt ieder er 2. Hierna tellen de spelers bij het Landhuis hun verdiende geld bij elkaar op. Nu is het tijd om de Levensweg kaartjes om te draaien en te bekijken welke bijzondere levensgebeurtenissen je allemaal gaat beleven. Tel tot slot de geldwaarde van al deze kaarten bij het totaal van je contante kapitaal. Ben jij de rijkste speler en zwem je in het geld? Dan win je het spel! 

Levensweg spelregels (PDF)

Eigenschappen


Complexiteit
3

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd