The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Letter Jam

Een coöperatieve partygame voor 2-6 spelers. Bedenk de beste hints om jouw medespelers de letter die in de houder staan te laten raden.

€ 21,99

Nog maar 1 product in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen, Kaartspellen, Party en Raadsel

Beschrijving Letter Jam


Hoe goed kan jij hints geven aan je teamgenoten? Slaag je er uiteindelijk in het volledige woord te raden?

Coöperatief woordspel

Letter Jam is een coöperatief woordspel waarbij spelers elkaar helpen bij het samenstellen van betekenisvolle woorden uit letters rond de tafel. De truc is om de letterkaart zo vast te houden dat deze alleen zichtbaar is voor andere spelers en niet voor jou.

Letter Jam is een spel van deductie en teamwerk. Kun jij een leuke aanwijzing verzinnen uit de letters die je kunt zien om de andere spelers te helpen? Ontvang je aanwijzingen waarmee je een betekenisvol woord kunt spellen uit letters waar je nooit naar kunt kijken.

Spelers proberen woorden te vinden die gemaakt kunnen worden van de letters die ze moeten raden. De speler met de beste aanwijzing spelt het door elk van de letters in het woord te markeren met genummerde tokens. De positie van je letter in de aanwijzing helpt je te raden wat het zou kunnen zijn.

Ideaal partyspel

Door het coöperatieve element in het spel van White Goblin is Letter Jam een ideaal partyspel om te spelen met je vrienden. Verzin de beste en meest hilarische hints en versla het andere team door creatief om te gaan met de letters.

Hieronder vind je de spelregels van Letter Jam

Spelregels


Letter Jam is een partyspel waar het vooral draait om een goede samenwerking tussen de spelers. Bedenk de beste hints om jouw medespelers de letter die in de houder staan te laten raden. Letter Jam van White Goblin Games is geschikt voor 2 tot 6 spelers. Met een potje ben je gemiddeld 45 minuten zoet.

Letter Jam spelregels

In Letter Jam moeten spelers elkaar helpen om woorden te vormen uit de letters die zichtbaar op tafel liggen. Er wordt gespeeld in rondes. In elke ronde wordt één hint gegeven door een van de spelers. The Game Room neemt de spelregels van Letter Jam zo goed mogelijk met je door!

Voorbereiding

Leg één hintkaart die correspondeert met het aantal spelers in het midden van de tafel. Leg vervolgens de rode en groene hintfiches op de juiste plekken op de hintkaart. Naast de hintkaart komt de jokerkaart (gesloten) te liggen. Tot slot maak je een stapeltje van de gekleurde nummerfiches.

Schud de 64 letterkaarten en verdeel deze gelijkmatig over de spelers. Maak een woord van vijf letters en leg de niet-gebruikte kaarten af. Lukt het niet om een geldig woord te vormen? Pak dan een afgelegde kaart van een medespeler. De gevorderde Letter Jam fanaten kunnen ook langere woorden proberen te vormen van bijvoorbeeld zes of zeven letters. Andersom kan natuurlijk ook: schroef de moeilijkheidsgraad naar beneden door het maken van kortere woorden.

Zodra iedereen een woord gemaakt heeft, schud je de vijf kaarten die jouw woord vormen en geef je deze door aan de speler aan je rechterzijde. Héél belangrijk: je mag de letters van je ontvangen woord nooit bekijken! De overgebleven kaarten komen in een gedekte stapel in het midden van de tafel.

Leg nu de gekregen letters gesloten voor je neer en plaats de meest linker letter in de kaarthouder. Op zo’n manier dat jij zelf de letter niet kunt zien. Pak het invulblad en vouw deze op de stippellijn.

Speel je met minder dan 6 personen? Dan zijn er fictieve spelers in the game. Onderaan de hintkaart (met de bloem) staat aangegeven met hoeveel fictieve spelers je Letter Jam speelt. Elke fictieve speler krijgt 1 groene hintfiche plus een aantal kaarten van de stapel. In de kaarthouder van de fictieve speler komt, net als bij de rest van de spelers, een letter te staan.

Het spelverloop

nu is het aan de spelers de schone taak om woorden te vormen met die zichtbare letters. Alle letters mogen meerdere malen worden gebruikt. Voordat iedereen willekeurige woorden gaat roepen, worden eerst de bedachte hints besproken. Dit kunnen hints zijn als ‘’een drieletterwoord met de letters van drie verschillende spelers.’’ Je mag hierbij géén informatie geven over de letters van de andere spelers. In de officiële Letter Jam spelregels in PDF-vorm staat een uitgebreide uitleg met voorbeelden met wat wél en niet mag. Zo mag je bijvoorbeeld niet zeggen dat er enkel klinkers zichtbaar zijn of dat mensen dezelfde letter hebben. Heeft iedereen een goede, ietwat cryptische hint bedacht? Dan is het aan jullie om gezamenlijk de beste hintgever aan te wijzen.

Hintfiches gebruiken

Elk rood- en groen fiche op de hintkaart staat voor een hint die iemand in het spel kan geven. Is het de eerste keer dat je in de rol van de hintgever kruipt? Dan pak je een rood fiche van de hintkaart. Als je al eerder een rood fiche hebt gepakt, moet je een groene pakken. Let op, de groene fiche in het hart van de bloem (omgeven door rode fiches) is pas beschikbaar indien al deze rode fiches zijn gepakt. Indien de groene fiches op zijn, is dit het teken dat de rol van de hintgever moet gaan naar iemand die nog niet eerder een hint heeft gegeven.

De hint spellen en bijhouden

Middels de gekleurde nummerfiches spel jij de hint. Leg nummer 1 bij de eerste letter van het woord, nummer 2 bij de tweede letter, enzovoorts. Na deze hint gaat iedereen aan de slag met zijn invulblad. Hier kan het woord genoteerd worden. Dit onderdeel van het partyspelletje Letter Jam heeft wat weg van Lingo. Schrijf een vraagteken voor je eigen letter als deze onderdeel is van de hint. Jouw eigen letter kun je immers niet zien!

Weet je na de hint (bijna) zeker welke letter jij voor je hebt? Leg deze dan gedekt terug in je rij en schrijf de letter in het hiervoor bestemde vakje onderaan je invulblad. Zet vervolgens de eerstvolgende letter uit je eigen rij in de kaarthouder. Is het voor jou nog een raadsel welke letter jij hebt, dan hou je de letter simpelweg nog een ronde aan.

Als een kaart van een fictieve speler in de hint is gebruikt, leg je de letter af en pak je een nieuwe letter van de stapel. Leg de nummerfiches terug in het midden van de tafel. Een nieuwe ronde kan nu van start gaan!

De jokerkaart

De jokerkaart kan gebruikt worden voor een willekeurige letter. Door nummerfiches op de jokerkaart te leggen, geef je aan waar je de willekeurige letter in de hint gebruikt. Je kunt de jokerkaart slechts voor 1 letter gebruiken, dus niet voor 2 verschillende letters in één woord. De hintgever mag niet aangeven voor welke letter de jokerkaart wordt gebruikt. Het blijft een cryptische bedoeling dus!

Einde van het spel

Het spel Letter Jam eindigt wanneer er geen hintfiches meer beschikbaar zijn óf als de spelers geen hints meer nodig hebben.

Vul jouw woord in op het invulblad en leg de gesloten letters uit jouw rij in de juiste volgorde neer om dit woord te vormen. De kaarten mogen vooralsnog niet omgedraaid worden. Om beurten onthullen de spelers hun woord. Het hoofddoel is om een correct Nederlands woord te maken. Dit mag ook een ander woord zijn dan je eigenlijk had willen spellen. Is het iedereen gelukt om een correct woord te maken? Dan is de overwinning behaald! Optioneel van het spel Letter Jam is de puntentelling. Deze kun je vinden in de officiële spelregels (PDF).

Letter Jam spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8718026303211
Merk
White Goblin
Leeftijd - min
10
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
6
Speelduur - min
30
Speelduur - max
45
Nederlands
Ja
Complexiteit
2
Voorraad
1

Video