The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
LAMA

LAMA

Het motto van het vlotte kaartspel L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. LAMA van uitgever 999 Games is winnaar Speelgoed van het Jaar 2020.

€ 13,99

Nog maar 1 product in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Kaartspellen, Prijs en Op reis

Beschrijving LAMA


Al je kaarten spelen? Of bluffen om met tegenstanders te rotzooien? Zit niet vast aan een lama!

Een spel met veel dillama´s

Probeer al je kaarten kwijt te raken, zodat je geen minpunten neemt. Spelers staan echter steeds voor een waar dillama. Moet je dan een andere kaart kiezen of stoppen? Misschien kun je die kaart later spelen, maar anders heb je alleen maar je score geschaad. De speler met de minste minpunten wint in dit spel met de naam die het allemaal zegt: Leg Alle Minpunten Af!

Wie scoort de minste punten?

Elke speler begint een ronde met zes kaarten in de hand. Het kaartspel bestaat uit lamakaarten en kaarten genummerd 1-6, met acht exemplaren van elk. Tijdens een beurt kan de actieve speler een kaart spelen, een kaart trekken of stoppen. De ronde eindigt wanneer een speler zijn hand leegt of alle spelers zijn gestopt. In beide gevallen verzamelen spelers punten op basis van de kaarten die voor hen liggen, zowel in de hand als op tafel. En pas op voor de lama´s. Deze dieren ogen schattig maar leveren je 10 minpunten op. Het spel eindigt als ten minste één speler veertig of meer punten heeft. Wie de minste punten heeft, wint! 

Spelregels


In het vlotte kaartspel L.A.M.A van 999 Games draait het om één simpele regel: Leg Alle Minpunten Af. Het is een toegankelijk familiespel voor 2 tot 6 spelers dat binnen een half uurtje gespeeld kan worden. De speler die aan het einde de minste minpunten heeft, wint. L.A.M.A is in 2020 benoemd tot Speelgoed van het Jaar in de leeftijdscategorie 8 & 9 jaar.

LAMA spelregels

De spelregels van LAMA zijn kort en erg eenvoudig. Heb je ze even niet bij de hand? The Game Room geeft een zo duidelijk mogelijke speluitleg van dit leuke kaartspelletje.

Voorbereiding

Het spel bevat 56 kaarten met de cijfers 1 t/m 6 en diverse lama’s. Schud deze goed door elkaar en geef elke speler 6 kaarten. Houd deze zo vast zodat niemand anders jouw kaarten kan zien. Alle overige kaarten vormen een gedekte trekstapel. Pak hier de bovenste kaart van af en leg deze open naast de trekstapel neer. Tot slot leg je alle fiches (wit en zwart) op tafel.

Het spelverloop

Het kaartspel LAMA wordt in meerdere rondes gespeeld. Er is geen vast aantal rondes van toepassing. De jongste speler van het gezelschap mag beginnen en kiest één van de 3 onderstaande handelingen:

  • een kaart afleggen
  • een kaart trekken
  • passen

Een kaart afleggen

De eerste actie betreft het afleggen van een handkaart. Hieraan zijn enkele regels verbonden. De open kaart naast de trekstapel vormt hiervoor het uitgangspunt. Regel 1: je mag alleen een kaart met een gelijke waarde óf een waarde die exact 1 hoger is, afleggen. Regel 2: lama’s mag je neerleggen op andere lama's en op de nummer 6. Regel 3: vormt een lama het uitgangspunt? Dan mag je hier alleen een andere lama of een kaart met de nummer 1 opleggen.

Een kaart trekken

Je mag ervoor kiezen om simpelweg één kaart van de trekstapel te pakken en deze aan je eigen handkaarten toe te voegen. Na het trekken van een kaart is direct de volgende speler aan de beurt. Is de trekstapel leeg? Helaas pindakaas, je zult een andere actie moeten kiezen!

Passen

Tot slot kunnen spelers passen. Dit doe je als je liever geen nieuwe kaart pakt of niet kunt afleggen. Wie past, doet de huidige ronde niet meer mee en legt zijn handkaarten gedekt voor zich neer.

Nadat een speler één van de 3 acties heeft uitgevoerd, is de volgende speler aan de beurt. Er wordt met de klok mee gespeeld.

Einde van een ronde

De ronde eindigt direct indien één van de spelers al zijn handkaarten kwijt is óf als iedereen heeft gepast. Hebben alle spelers gepast, op één iemand na, dan mag deze waaghals in zijn uppie verder spelen. Diegene mag echter géén kaarten meer trekken.

Minpunten en fiches uitdelen

Kaarten die je aan het einde van een ronde nog in de hand hebt, tellen als minpunten. Deze minpunten zijn gelijk aan de waarde van de kaart. Heb je bijvoorbeeld een blauwe 2 en een oranje 5 over? Dan heb je in totaal 7 minpunten. Voor meerdere kaarten met hetzelfde cijfer geldt dat deze slechts 1x meetellen. Heb je bijvoorbeeld twee 6-kaarten? Dan heb je mazzel, dit levert je slechts 6 minpunten in plaats van 12. Echt pech heb je wanneer je nog zit opgescheept met een lama-kaart. Een lama-kaart is maar liefst 10 minpunten waard. Ook hiervoor geldt dat meerdere lama-kaarten slechts eenmaal meetellen. Dat scheelt weer!

Elke speler telt het eigen aantal minpunten bij elkaar op. Het totaal wordt bijgehouden met het aantal fiches. Elk witte fiche is 1 minpunt waard, elk zwart fiche 10. Lukt het een speler om al zijn handkaarten af te leggen? Dan mag één van de eerder verzamelde fiches worden teruggelegd. Het maakt hierbij niet uit of je een witte of een zwarte teruglegt. Aangezien een zwart fiche 10 minpunten vertegenwoordigt, is het natuurlijk verstandig om eerst van al je zwarte fiches af te komen.

Met de volgende ronde in zicht, worden alle kaarten weer geschud en verdeeld over alle spelers. Iedereen start weer met 6 handkaarten. Degene die de vorige ronde eindigde, is de startspeler van deze ronde.

Einde van het spel

Het spel LAMA heeft geen vast aantal rondes. Het spel loopt ten einde wanneer iemand na een ronde 40 of meer minpunten heeft verzameld. De speler met de minste minpunten mag zichzelf tot winnaar kronen. Bij een gelijke stand delen de desbetreffende spelers de overwinning.

LAMA spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8719214426941
Merk
999 Games
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
6
Speelduur - min
15
Speelduur - max
25
Nederlands
Ja
Complexiteit
2
Voorraad
1

Video


Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd