The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Kwartet: Het bekendste kaartspelletje

Kaartspel Kwartet speluitleg
Het doel van het alom bekende kaartspel Kwartet is om zoveel mogelijk setjes van 4 kaarten (de kwartetten) te verzamelen.

Kwartet, iedereen heeft dit spelletje wel eens gespeeld. Van dit kaartspel zijn talloze uitvoeringen op de markt gebracht. Zo kun je kwartetten met schattige dieren, Disney figuren en nog veel meer. Het doel is om zoveel mogelijk setjes van 4 kaarten (de kwartetten) te verzamelen. De speler met de meeste kwartetten wint het spel. 

Kwartet spelregels

Wil je dit kaartspel spelen, maar zijn de spelregels te ver weggezakt? The Game Room neemt de officiële Kwartet regels met je door!

Voorbereiding

Schud alle kaarten goed door elkaar en verdeel deze zo gelijkmatig mogelijk onder de spelers. Het kan voorkomen dat sommige spelers een kaart meer krijgen. Houd de kaarten zo in je handen dat andere spelers niet kunnen zien welk figuurtje hier op staat.

Het spelverloop

Kies welke speler mag beginnen. De speler die aan de beurt is, vraagt aan een andere willekeurige speler een kaart naar keuze. Let op, je moet wel minstens één van deze kaarten in de eigen hand hebben. Je mag dus géén kaart vragen die je zelf nog niet hebt. Het doel is om een kwartet te verzamelen. Als de gevraagde speler deze kaart heeft, moet hij deze geven en mag de speler die aan beurt is doorgaan met vragen. Heeft de speler de gevraagde kaart niet in zijn bezit? Dan is hij/zij aan de beurt.

Het spel afronden

Op deze manier proberen spelers zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen. Het is bij dit spel vooral de kunst om goed te onthouden wie welke kaarten heeft. Is het gelukt om een setje van 4 kaarten (een kwartet) te bemachtigen? Dan dien je dit direct kenbaar te maken. Vervolgens leg je deze 4 kaarten open voor je op tafel neer. Degene die aan het einde van het spel de meeste kwartetten heeft, is de winnaar.

Kwartet spelregels met twee spelers

De meeste kwartetspellen speel je met zo’n 3 tot 4 personen. Het is echter ook mogelijk om met z’n tweeën te kwartetten. Hoe? Dit doe je door een zogeheten blinde stapel te maken. Beide spelers krijgen een aantal kaarten en de rest gaat op deze stapel. Het spel verloopt daarna precies zoals in de officiële regels hierboven. Als een speler een kaart vraagt die de ander niet heeft, mag hij een kaart van de blinde stapel pakken (en is de ander aan de beurt).

Terug naar overzicht