Categorie:Dobbelspellen

Spelregels Ka Pai White Goblin Games

Ka Pai: Nooit op je beurt wachten

Spelinfo
  • Aantal spelers:2-4 spelers
  • Speelduur:15 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 8 jaar
  • Uitgever:White Goblin Games

In het roll & write spel Ka Pai van White Goblin Games moeten spelers totems met elkaar verbinden via verschillende Māori-stammen (symbolen). In dit dobbelspel voor 2-4 spelers hoef je niet op je beurt te wachten. Degene die zijn blad het meest strategisch heeft ingevuld en de meeste punten heeft gescoord, wint.

Ka Pai spelregels

De uitgever White Goblin Games heeft meerdere varianten van Ka Pai uitgebracht. Zo biedt Ka Pai: Ranu een tikkeltje meer uitdaging door de complexere opstelling van de witte blokken op het blad. The Game Room gaat hier alleen in op de spelregels van het basisspel.

Voorbereiding

Een spelletje voorbereiden was nog nooit zo simpel: geef iedereen een scoreblad en iets om mee te schrijven. De jongste speler mag beginnen. 

Het spelverloop

Ka Pai wordt gespeeld in ronden. Degene die aan de beurt is, gooit met de twee dobbelstenen. Nu vult iedereen tegelijkertijd de symbolen van de dobbelsteen in op zijn scoreblad. Hier zijn 2 scenario's mogelijk:

  • Twee gelijke symbolen -  beide symbolen moeten ingevuld worden op het scoreblad
  • Twee verschillende symbolen - kies één symbool om te tekenen op het scoreblad.

Door groepen te maken van hetzelfde symbool én gekleurde totems met elkaar te verbinden, kun je punten scoren. Het doel is om zoveel mogelijk punten binnen te halen. Voor het tekenen van symbolen op het scoreblad, gelden enkele regels. Zo mag je alleen een symbool op een leeg, wit vakje tekenen waar je nog niets getekend hebt. De tweede regel is dat elk symbool dat je wil tekenen, horizontaal of verticaal aan een eerder getekend symbool moet grenzen. Je allereerste symbool mag je in een wit vak naar keuze tekenen. Pas wanneer je hele scoreblad vol staat met symbolen en er enkele verdwaalde witte vakjes zijn, mag je hierin tekenen.

Heb je het basisspel al veelvuldig gespeeld? Probeer dan eens een moeilijkere variant zoals Ka Pai: Ranu of Ka Pai: Orokohanga.

Een groep maken

In Ka Pai draait het dus vooral om het maken van groepen. Wat is nu precies een groep? Een groep bestaat uit 3 dezelfde symbolen die horizontaal en/of verticaal aan elkaar grenzen. Dit kunnen driehoeken, vierkanten en cirkels zijn. Is het je gelukt om een groep te vormen? Dan zet je hier direct een kader omheen. Symbolen mogen namelijk nooit onderdeel zijn van verschillende groepen. Met het kader sluit je de groep als het ware hermetisch af wat het onderscheiden van de verschillende groepjes gemakkelijker maakt. Elke groep levert uiteindelijk punten op. Groepen van lijnen geven geen punten, maar zorgen voor bonuspunten voor groepen.

Kies een bonus

Heb je een groep met drie lijnen op je scoreblad? Dan moet je direct een bonusveld aankruisen. Dit kun je doen voor de symbolen waar je op dat moment een groep van hebt. Heb je nu een groep van vierkanten? Dan geef je deze 1 bonus mee door middel van een kruisje. Elke groep kun je voorzien van maximaal 4 ‘bonus boosters’.

Einde van het spel en puntentelling

Het spel is afgelopen zodra iedereen alle witte vakjes heeft ingevuld. Nu kan de puntentelling van start gaan. Je kunt op verschillende manieren punten verdienen:

Groepen met symbolen

Tel het aantal groepen van elk symbool (cirkel, driehoek en vierkant) en vul dit aantal in bovenaan je scoreblad. Afhankelijk van het symbool wordt dit getal vermenigvuldigd met 2,3 of 4.

Verbonden totems

Ook met verbonden totems kun je punten verdienen. Je kunt totems met elkaar verbinden door een ononderbroken lijn van een identiek symbool. Hoe meer totems met elkaar verbonden zijn, hoe meer punten je ontvangt. Zo leveren twee verbonden totems 2 punten op en vijf verbonden totems maar liefst 12 punten. 

Bonussen

Tot slot kijk je welke bonussen je gescoord hebt. Vul eerst in hoeveel groepen per symbool je hebt. Vermenigvuldig dit aantal vervolgens het aantal kruisjes bij deze groep.

Tel nu alle punten van de drie verschillende onderdelen bij elkaar op. Degene met de meeste punten, is de winnaar van Ka Pai. Bij een gelijke stand wint de speler met de meest aangekruiste bonusvelden.