The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Jokeren: eenvoudig kaartspel voor groepen

Jokeren spelregels
Jokeren staat in sommige regio´s ook wel bekend als veertigen. Het doel: zoveel mogelijk kaarten kwijtspelen door rijen of setjes te maken.

Jokeren staat in sommige regio´s ook wel bekend als veertigen en is een kaartspel dat gelijkenissen vertoont met Rummikub. De eenvoud van het spel maakt dat het een leuke optie is om met een groep vrienden te spelen.

Spelregels Jokeren

Jokeren wordt gespeeld met twee spelletjes kaarten en minstens twee spelers. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten kwijt te spelen door rijen of setjes te maken. Deze worden open op tafel gelegd. Zo hoop je om zo weinig mogelijk punten in je hand over te houden. Tijdens het spel moeten kaartencombinaties worden gemaakt op tafel om zoveel mogelijk punten uit je hand kwijt te spelen. Er zijn twee soorten kaartencombinaties:

  • Set: Drie of vier kaarten van dezelfde waarde, maar verschillende kleuren (ruiten - harten - schoppen - klaver).
  • Rij: Minstens drie kaarten van dezelfde kleur en opeenvolgende waardes (aas - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - boer - vrouw - heer - aas).

Spelverloop Jokeren

Iedere speler krijgt 13 kaarten. De rest wordt gesloten als een stapel op tafel gelegd. De speler naast de deler is als eerste aan de beurt. Een beurt bestaat uit het nemen van een kaart van de stapel, het eventueel uitkomen van kaarten (leggen van setjes of rijen) en het afleggen van een kaart op de aflegstapel. Een ronde is afgelopen als een speler geen kaarten meer heeft. In totaal worden er acht rondes gespeeld. Een ronde kan pas eindigen als iedereen minstens een keer aan de beurt is geweest.

Uitkomen

Tijdens de ronde is het de bedoeling om kaartencombinaties op tafel te leggen. Een eerste keer uitkomen mag pas als een speler minimaal 40 punten heeft die hij op tafel kan leggen. Andere spelers mogen eventuele rijen of sets ook aanvullen met hun kaarten als ze aan de beurt zijn.

Joker

Een ontbrekende kaart in een set of rij mag worden aangevuld met een joker. Een andere speler mag de joker wel inruilen als hij over de kaart beschikt die de joker voorstelt.

Puntentelling en winnaar Jokeren

In totaal zijn er acht rondes die gespeeld worden. Na iedere ronde worden de punten geteld van de spelers. De speler die na acht rondes de minste punten heeft, is de winnaar. Na het beëindigen van een ronde krijgt de speler zonder kaarten geen punten. De andere spelers tellen de punten van de kaarten in hun hand als volgt:

Soort kaartAantal punten
Aas11
Heer, vrouw en boer10
Joker25
2 t/m 10op de kaart aangegeven punten

Variaties Jokeren

In sommige varianten krijgen spelers slechts 7 kaarten toebedeeld of moeten ze minimaal 50 punten kunnen uitleggen vooraleer ze mogen uitkomen.  In een andere variant worden er maar vijf rondes gespeeld, waarbij iedere ronde een andere voorwaarde heeft vooraleer je een eerste keer mag uitkomen. De regels zijn meestal zoals hierboven, behalve dat er 5 rondes worden gespeeld met veranderen kaartenreeksen om uit te komen. Bijvoorbeeld:

  • Ronde 1: 3 kaarten op rij, of set
  • Ronde 2: minimaal 40 punten (set of rij)
  • Ronde 3: 4 kaarten op rij
  • Ronde 4: 5 kaarten op rij
  • Ronde 5: alle kaarten in de hand

De variant van Jokeren die wordt gespeeld kan verschillen van regio tot regio. Spreek dus vooraf goed af met je medespelers.

Terug naar overzicht