Categorie:Gezelschapsspellen

Jenga speluitleg

Jenga: Spanning verzekerd

Spelinfo
  • Aantal spelers:1-6 spelers
  • Speelduur:15 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 6 jaar

Heb jij een vaste hand en het nodige inzicht? Dat is de hamvraag bij de spelklassieker Jenga. Bouw de toren op zonder hem om te laten vallen, want dan is het game over. Spanning verzekerd!

Jenga Spelregels

Spelers moeten om de beurt een blok uit de toren trekken en deze vervolgens bovenaan op de toren leggen. Een vaste hand is vereist want de toren mag niet omvallen. Tegelijk wil je het de volgende speler ook moeilijk maken om zo het spel te winnen.

Voorbereiding

Bouw de toren volledig op. Leg drie blokken per laag waarbij de volgende laag telkens haaks ligt op de vorige. Om de toren mooi op te bouwen kun je de stapelhoes gebruiken. In totaal zijn er 54 blokken en dus 18 lagen. Speel het spel op een vlakke ondergrond.

Spelverloop Jenga

Beslis wie als eerste aan de beurt is in het spel. Over het algemeen krijgt de speler die de toren heeft gebouwd de eer om te starten. Spelers moeten om de beurt een blok uit de toren halen en deze boven op de toren leggen. Hiervoor mag je slechts één hand gebruiken.

Spelers mogen kiezen uit alle blokken, zolang deze is gelegen onder de bovenste complete laag. Je mag ook de blokken aanraken om een losse te vinden. Ben je aan de beurt, maar vermoed je dat de toren alsnog zal vallen, dan mag je ongeveer tien seconden wachten vooraleer je een blok probeert uit te halen. De beurt van een speler eindigt namelijk tien seconden nadat de blok is gelegd of zodra een andere speler de toren heeft aangeraakt.

Einde van het spel

Het spel eindigt wanneer de toren omvalt. De laatste speler die een blok heeft gestapeld zonder dat de toren instort heeft het spel gewonnen.

Varianten

Jenga is een klassieker en een erg eenvoudig spel. Om het spel nog leuker te maken zijn er een aantal varianten.

  • Timber - De Jenga toren bestaat uit rode, gele en blauwe blokken. Met een dobbelsteen gooi je om te bepalen welke kleur van blok je uit de toren moet halen. Dit maakt het spel nog moeilijker en uitdagender.
  • Pikante of uitdagende versie - Schrijf op de blokken verschillende vragen of uitdagingen. Dit kunnen pikante vragen of net vermakelijke uitdagingen zijn. Iedere keer als een speler een blok uit de toren haalt, moet hij deze vraag beantwoorden of de uitdaging voltooien.
  • Speel met je slechte hand - Wil je Jenga nog wat moeilijker maken? Dan kan je afspreken dat iedere speler met zijn mindere hand moet spelen.
  • Solo variant - Jenga kan je ook alleen spelen. In de solovariant is het de uitdaging om de toren zo hoog mogelijk te bouwen zonder dat deze instort.

Auteur