The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Hartenjagen: Pure nostalgie

Uitleg Hartenjagen classic
Het doel is om slagen te verliezen en te voorkomen dat je harten, klaver boer of schoppenvrouw binnenhaalt. Hoe minder punten, hoe beter!

Hartenjagen is een welbekend kaartspel bij heel wat mensen omdat het altijd standaard in de versie van Windows zat. Het spelletje kent echter tal van varianten, maar kan het best worden gespeeld met vier spelers. De Nederlandse en Amerikaanse variant is het best gekend bij ons.

Spelregels Hartenjagen

Bij Hartenjagen draait het allemaal om zo weinig mogelijk punten halen. Dat doe je door slagen te verliezen en te voorkomen dat je harten, klaver boer of schoppenvrouw binnenhaalt. Deze zijn immers allemaal punten waard.

Nederlandse variant

  • Alle harten: 1 punt
  • Klaver boer: 2 punten
  • Schoppen vrouw: 5 punten

Amerikaanse variant

  • Alle harten: 1 punt
  • Schoppen vrouw: 13 punten

Het spel wordt in de Nederlandse variant standaard gespeeld met vier spelers en met de piketkaarten (7 tot aas). De kaarten worden verdeeld tot iedereen acht kaarten heeft. Bij de Amerikaanse variant doen alle kaarten mee (2 tot aas). Na het delen mag iedere speler drie kaarten uit zijn hand doorgeven aan de volgende speler (Amerikaanse variant). In de Nederlandse variant worden geen kaarten doorgegeven.

  • In de eerste ronde wordt doorgegeven aan de speler links.
  • In de tweede ronde wordt doorgegeven aan de speler rechts.
  • In de derde ronde wordt doorgegeven aan de speler tegenover
  • In de vierde ronde worden geen kaarten doorgegeven.
  • Vanaf ronde vijf begint de cyclus weer opnieuw met doorgeven naar links.

Spelverloop Hartenjagen

Nadat de kaarten zijn doorgegeven wordt er uitgekomen door de speler die klaver 2 (Amerikaanse variant) of klaver 2 (Nederlandse variant) in zijn handen heeft. De andere spelers moeten kleur bekennen. Kan dat niet, dan mag je eender welke andere kaart gooien. Dit is dus het ideale moment om punten te lozen.

Nadat alle vier de spelers aan de beurt zijn geweest, ´wint´ de spelers met de hoogste kaart van de gevraagde kleur. De Aas is de hoogste kaart. De speler die de slag haalt, mag nu uitkomen.

Puntentelling

Tijdens Hartenjagen is het de bedoeling om zo weinig mogelijk punten te verzamelen. De boven vermelde kaarten zijn minpunten waard.

Uitzondering: Heeft één speler alle punten in een ronde behaald, dan wordt dit een mars genoemd. In dat geval wordt de speler beloond. Hij mag 15 punten van zijn totaal aftrekken of alle tegenstanders 15 minpunten geven.

Winnaar Hartenjagen

Spreek vooraf een maximum aantal punten af. Bij Windows is dit bijvoorbeeld 100. Wanneer een speler dit aantal punten overschrijdt, dan is het spel afgelopen. De speler die op dat moment het minste punten heeft, wint het spel.

Bij Nederlands Hartenjagen volgt nog een tweede deel waarbij vanaf nu alle behaalde punten van het totaal worden afgetrokken. Er wordt dus gespeeld om zoveel mogelijk punten vanaf nu.

Varianten van Hartenjagen

Naast de bekende Nederlandse en Amerikaanse variant, zijn er nog talloze andere varianten van Hartenjagen om te ontdekken. The Game Room neemt de meest populaire varianten met je door.

Modern Hartenjagen

Deze variant is gelijkaardig aan de Amerikaanse variant. Alleen wordt er nadat een speler de kaap van de 50 punten heeft bereikt, eenmalig een ronde gespeeld waarin zoveel mogelijk punten moet worden behaald. Deze worden afgetrokken van het totaal.

Achterhoeks Hartenjagen

Bij Achterhoeks Hartenjagen loopt het spel gelijk als bij de Nederlandse variant. De puntentelling is echter anders. De Schoppenboer is 8 strafpunten, ruitenvrouw 6 strafpunten en klavervrouw 3 strafpunten. Dat betekent dat er dus 28 strafpunten te verdelen zijn. Er kunnen echter ook strafpunten in vermindering worden gebracht door te miezen. Dit is wanneer een speler voor het begin van het spelen van de hand zegt dat hij geen strafpunten zal behalen. Indien de speler effectief geen strafpunten behaalt, worden 10 punten in mindering gebracht. Heeft hij wel strafpunten, worden 10 strafpunten boven op het aantal behaalde punten toegevoegd. Men kan ook blind miezen: dit is hetzelfde als gewoon miezen, alleen zegt de speler dit voor het inkijken van zijn kaarten dat hij geen punten zal halen. De inzet hierbij is 20 punten.

Twentsch Tronk

Een variant op Achterhoeks Jagen. Hartenkaarten zijn 1 strafpunt waard en Schoppenboer 8. Verder is het mogelijk om alle spelers 16 strafpunten te geven, behalve de speler die alle slagen weet te bemachtigen. Er wordt gespeeld tot het maximum aantal punten wordt overschreden. De speler met de minste strafpunten bepaalt wat de tegenprestatie is van de verliezer. Net door dit onderdeel wordt deze variant vaak gespeeld als drankspel in de kroeg.

Terug naar overzicht