Categorie:Denksport spellen

Bordspel GO spelregels

Go: Japanse denksport

Spelinfo
  • Aantal spelers:2 spelers

Het Japanse bordspel Go is met name populair in Azië, maar ook in Europa wordt dit spel op tafel gelegd tijdens een spelletjesavond. Go is een strategisch bordspel voor twee personen, waarbij elke speler zo veel mogelijk gebieden van het bord probeert te veroveren door ze te omsingelen met stenen van de eigen kleur.

Go spelregels

Het spel begint met een leeg bord, deze bestaat uit 19x19 lijnen waardoor 361 kruispunten ontstaan. De zwarte en witte stenen (in de vorm van een smartie) worden over twee spelers verdeeld. Beurtelings plaatsen de spelers een steen op een willekeurig, onbezet kruispunt op het bord. Zwart begint. Eenmaal een steen gelegd, mag je deze in een volgende beurt niet meer verplaatsen. Het is bij Go toegestaan om te passen en de beurt te geven aan de tegenspeler. Echter is het spel wel afgelopen als beide spelers passen.

Het spel GO binnen 10 minuten onder de knie krijgen? Check deze interactieve tutorial!

Punten verzamelen en tellen

Naarmate het spel vordert, raakt het speelveld steeds voller met stenen. Het doel is om aan het eind van het spel een groter deel van het bord te beheersen dan de tegenstander. Willen beide spelers geen zet meer doen? Dan is het spel afgelopen en kan de puntentelling beginnen. Punten kun je krijgen door het slaan van stenen, maar vooral door het omsingelen van delen van het bord met eigen stenen.

De puntentelling begint bij het verwijderen van alle ‘dode stenen’ van de tegenstander uit eigen gebied. Deze dode stenen staan nog wel op het speelbord, maar kunnen te allen tijde geslagen worden omdat ze nooit 2 gebieden kunnen maken die volledig door een keten omsloten zijn. Vervolgens worden de gevangen stenen in het gebied van de tegenstander geplaatst en het resterende gebied wordt per speler geteld. Wie de meeste punten heeft behaald mag zichzelf tot winnaar uitroepen. Hebben beide spelers evenveel punten, dan is het gelijkspel.