Categorie:Kaartspellen

Gin Rummy spelregels

Gin Rummy: Leuk kaartspel voor twee personen

Spelinfo
  • Aantal spelers:2 spelers
  • Uitgever:onbekend
Speel het kaartspel Gin Rummy

Gin Rummy

Voor 15u besteld, morgen in huis

De eenvoud van het kaartspel Gin Rummy zorgt voor de populariteit ervan. Het spel wordt gespeeld met twee personen en is een variant van Rummy, maar met het verschil dat beide spelers hun kaarten verborgen houden. Spelen doe je met een normaal deck van 52 kaarten en tot iemand Gin heeft of kan kloppen.

Gin spelregels

Gin Rummy heeft veel overeenkomsten met het spel Rummikub. Ook hier is het de bedoeling om zo snel mogelijk alle kaarten weg te spelen, maar in tegenstelling bij het traditionele Rummikub krijg je tien kaarten en worden deze verborgen voor de tegenstander tot het einde van het spel. De kaarten probeer je weg te spelen door setjes te vormen en zo weinig mogelijk dood hout over te houden.

Voorbereiding

De deler van het spel wordt bepaald door een kaart te trekken uit de stapel.De hoogste kaart mag delen. Vervolgens worden tien kaarten aan beide spelers uitgedeeld en komt de rest op een stapel te liggen. Eén kaart wordt zichtbaar op op de aflegstapel gelegd. Tijdens de eerste beurt mag de tegenspeler van de deler beginnen. Hij mag echter enkel de kaart van de aflegstapel nemen of passen. Indien de speler past, geldt dezelfde restrictie voor de deler. Vanaf de volgende beurt gaat het spel verder zoals bij het spelverloop staat beschreven.

Gin Rummy Spelverloop

Het spelverloop van Gin Rummy is erg eenvoudig. Een beurt bestaat uit het trekken van een kaart van de stapel of de bovenste zichtbare kaart van de aflegstapel, en een kaart uit je hand op de aflegstapel leggen.

Het doel is setjes vormen. Mogelijke setjes zijn drie of vier kaarten van dezelfde rang (bijvoorbeeld drie heren) of drie opeenvolgende kaarten van eenzelfde symbool.

Einde van het spel

Er zijn twee verschillende situaties waarbij het kaartspel Gin Rummy stopt.

  • Gin: Gin is wanneer alle kaarten in je handen setjes vormen nadat je een kaart hebt afgelegd. Is dat het geval, dan zeg je ´Gin´ en leg je je kaarten op tafel.
  • Kloppen: Een speler mag kloppen wanneer hij setjes kan vormen en de waarde van de overgebleven kaarten minder dan tien punten waard zijn. De overgebleven kaarten worden dood hout genoemd. Om te kloppen leg je je aflegkaart gedekt op de stapel en leg je je setjes op tafel. Let wel dat de tegenstander in deze situatie de kans krijgt om beter te doen. Heeft hij minder dood hout, dan wint hij alsnog.

Score bij Gin Rummy

Het is verstandig om op voorhand te bepalen tot welke score wordt gespeeld. Dit kan bijvoorbeeld tot 100. Bij Gin krijgt de speler 20 punten plus het aantal punten aan dood hout van de tegenspeler.

Bij kloppen en minder dan tien dood hout krijgt de tegenpartij nog de kans om zijn setjes van de hand te doen en zijn dood hout bij de sets van de tegenspeler toe te voegen. Het verschil tussen dood hout is het aantal punten dat wordt verdiend.

Heeft de speler die heeft geklopt meer dood hout dan de tegenstander? Dan wint de tegenspeler alsnog en krijgt hij automatisch 25 punten.

De punten voor dood hout zijn als volgt: Een aas is 1 punt waard, 2-10 zoals op de kaarten staat en de plaatjes zijn telkens 10 punten.