Yahtzee: Het wereldwijd bekende dobbelspel

Met 5 dobbelstenen, een scoreblok en een gooibeker is Yahtzee wellicht het meest compacte en best verkochte dobbelspel ter wereld. Probeer bij alle cijfercombinaties een zo hoog mogelijke score te behalen om het spel te winnen.

Yahtzee spelregels

Het doel van Yahtzee is om na 13 rondes het hoogste puntentotaal te behalen. Het hoogste puntentotaal wordt bepaald door de verschillende dobbelstenencombinaties, welke staan aangegeven op het scoreblok. De focus ligt dus niet zozeer op het hoogste aantal ogen op de dobbelsteen (de zes). De echte kunst van het spel is niet alleen hoog gooien, maar ook weten welk vakje je wanneer moet invullen. Om deze reden is Yahtzee winnen niet enkel een kwestie van geluk, maar ook moeten spelers de juiste tactiek toepassen.

Elke speler krijg een blaadje van een scoreblok. Gooi om de beurt eenmaal met 1 dobbelsteen om te bepalen wie het spel mag beginnen. Het spel gaat met de klok mee verder. Elke speler mag binnen zijn/haar beurt maximaal 3 keer alle dobbelstenen werpen. Je kunt hiervoor de gooibeker gebruiken. Heb je binnen één of twee worpen al de gewenste dobbelstenencombinatie? Dan hoef je niet nogmaals te gooien.

De eerste worp

Kies na de eerste worp met alle 5 de dobbelstenen voor welke dobbelstenencombinatie je gaat. Alle combinaties staan weergeven op het scoreblok. Voorbeeld: Heb je veel drieën gegooid? Dan is het wellicht slim om verder te spelen met alle dobbelstenen waar nu 3 ogen op staan.

De tweede worp

Leg alle dobbelstenen die je wilt houden opzij en gooi de rest opnieuw. Heeft je eerste worp niets nuttigs opgeleverd? Dan mag je tijdens deze tweede worp ook alle dobbelstenen opnieuw werpen. 

De laatste worp

Gooi enkele of alle dobbelstenen opnieuw. Na deze derde en laatste worp moet je één dobbelstenencombinatie kiezen. Bijvoorbeeld de Grote Straat of alle vieren. Vul de score in zoals beschreven staat op het scoreblok en geef de beurt door aan de volgende speler. Let op: je móet elke beurt een vakje invullen. Ook als je niet tevreden bent met je score, zul je dus een vakje moeten ‘opofferen’.

Flinke punten scoren met de Yahtzee bonus

De dobbelstenencombinatie die de hoogste score oplevert, wordt ‘Yahtzee’ genoemd. Bij deze combinatie heeft een speler vijf dezelfde getallen gegooid. Op alle dobbelstenen prijkt dan exact hetzelfde cijfer. De ‘Yahtzee’ kan zowel binnen één, als binnen twee of drie worpen bereikt worden. Ben jij de gelukkige? Dan mag je de ruim 50 punten van ‘Top Score’ op je scoreblok toevoegen. Als je meer dan één ‘Yahtzee’ gooit, kun je pas echt een superscore verzamelen. Een extra ‘Yahtzee’ is namelijk 100 bonuspunten waard. Deze punten mag je als een andere combinatie wegstrepen.

Klik hier voor Yahtzee spelregels in PDF