Categorie:Gezelschapsspellen

Carcassonne spelregels

Carcassonne: Een listig en tactisch legspel

Spelinfo
 • Aantal spelers:2-5 spelers
 • Speelduur:35 minuten
 • Geschikt voor leeftijd:vanaf 7 jaar
 • Uitgever:999 Games

Het bordspel Carcassonne van 999 Games speelt zich af in de gelijknamige vestingstad in Frankrijk. Deze stad moet gezamenlijk helemaal from scratch worden opgebouwd. Dit wordt gedaan door landtegels te plaatsen met wegen en gebouwen. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft verdiend voor afgebouwde projecten, wint. Carcassonne is een populair legspel waarbij spelers tactisch moeten nadenken. Wist je dat er ieder jaar zelfs een Nederlands Kampioenschap Carcassonne plaatsvindt? 

Carcassonne spelregels

Het spel Carcassonne is erg populair onder families én veelspelers. Niet zo gek, want het speelveld staat niet vast waardoor elk potje anders is. Daarbij zijn de spelregels nog eenvoudig ook én bieden de vele uitbreidingen en diverse edities nog meer speelplezier. The Game Room gaat in op de spelregels van het Carcassonne basisspel.

Heb je het Carcassonne basisspel al veelvuldig gespeeld? Probeer dan zeker één van de 9 uitbreidingen óf een van de opzichzelfstaande edities. Bekijk hier de hele Carcassonne reeks van 999 Games!

Voorbereiding

Voordat het spel kan beginnen, is enige voorbereiding nodig. Leg de starttegel (de landtegel met de donkere achterkant) open op tafel. Hussel de overige landtegels door elkaar en maak hier meerdere stapels van. Zorg dat deze landtegels gesloten worden neergelegd. Leg vervolgens het scoretableau aan de rand van de tafel. Elke speler pakt 8 houten pionnen (de horigen) in één kleur en plaatst één hiervan op de startpositie van het scoretableau. Elke speler heeft nu dus 7 horigen in zijn eigen voorraad.

Het spelverloop

Kies welke speler mag beginnen en speel vervolgens met de klok mee. Ben je aan de beurt, dan volg je de onderstaande handelingen in de aangegeven volgorde uit:

 1. Pak een nieuwe landtegel van de aftrekstapel en leg deze neer.
 2. Pak nu één horige uit de eigen voorraad en zet deze neer op de zojuist geplaatste landtegel. Deze actie is optioneel en dus niet verplicht.
 3. Als door het plaatsen van een landtegel wegen, steden of kloosters afgebouwd worden, moet de puntentelling direct uitgevoerd worden. Hoe de puntentelling precies verloopt, lees je in officiële spelregels in PDF.

Regels voor het leggen van landtegels

Bij het leggen van een nieuwe landtegel geldt een aantal regels.

 • Landtegels moeten altijd netjes op elkaar aansluiten. Weiden, wegen en stadsdelen mogen niet onderbroken worden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen weg mag laten uitmonden in een stad. Kan de landtegel echt niet passend neergelegd worden? Dan wordt deze in de doos gelegd en pakt de speler een nieuwe.
 • Landtegels moeten met minstens één zijde aan een of meer eerder geplaatste tegels gelegd worden.

Regels voor het plaatsen van horigen

Ook voor het plaatsen van horigen gelden enkele regels.

 • Je mag slechts één horige per beurt op een landtegel plaatsen
 • Je mag geen horigen verplaatsen die al op het veld staat.
 • Je mag geen horigen plaatsen op een weg, in een stad of in een weiland als deze verbonden is met een tegel waarop al een horige staat. Afstand houden dus!
 • Heb je geen horigen meer in je voorraad? Dan kun je helaas geen pionnetje meer plaatsen en leg je alleen een nieuwe landtegel aan.

Als een speler met een tegel een weg, stad of klooster afbouwt, worden direct de punten geteld. Horigen op weilanden worden pas aan het einde van het spel geteld.

Puntentelling

Punten voor wegen - Een weg is afgebouwd indien deze een doorlopende verbinding vormt tussen twee punten die elk een splitsing, een stadspoort of een klooster met een weg zijn. Voor een afgebouwde weg krijgt de speler die hier een pion op heeft, net zoveel punten als de weg (uitgedrukt in landtegels) lang is.

Punten voor steden - Een afgebouwde stad heeft altijd een sluitende stadsmuur zonder gaten. Een stad mag uit een onbeperkt aantal landtegels bestaan. Het maakt dus niet uit hoe groot de stad is. Een afgebouwde stad levert 2 punten voor elke tegel op. Elk wapen geeft 2 bonuspunten.

Punten voor kloosters - Als het gebouw geheel door landschapskaarten omgeven (4 zijden en 4 hoeken). De speler met een pion in een afgebouwd klooster ontvangt hiervoor 9 punten.

Nadat een weg, stad of klooster voltooid is en de punten hiervan geteld zijn, kunnen de zich daar bevindende horigen worden teruggepakt. Op deze manier kun je de eigen voorraad horigen weer aanvullen en verder spelen.

Einde van het spel

Zijn alle landtegels geplaatst en is de bouw van de vestingstad Carcassonne voltooid, dan is het spel afgelopen. Nu volgt de laatste puntentelling. Hierbij wordt ook gekeken naar onvoltooide bouwwerken. De exacte puntentelling is te vinden in de handleiding. De speler met de meeste punten wint!

Carcassonne uitbreidingen en verschillende edities

Naast het basisspel heeft 999 Games ruim 9 uitbreidingen van Carcassonne uitgebracht. Deze hebben vaak enkele extra spelregels en nieuwe objecten om het basisspel een extra dimensie te geven. Zo kunnen in de tweede uitbreiding Carcassonne: Kooplieden en Bouwmeesters waardevolle koopwaren zich in een stad bevinden. De meeste spellen van Carcassonne zijn te spelen met 2 tot 5 personen. Met de uitbreiding Kathedralen & Herbergen kun je het gezelschap vergroten naar 6 spelers. 

Naast Carcassonne uitbreidingen combineren, kun je ook kiezen uit één van de opzichzelfstaande edities zoals Carcassonne junior (vanaf 4 jaar), Amazone en Safari. Bekijk hier alle uitbreidingen en varianten van Carcassonne.