The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Ganzenbord

Het klassieke bordspel Ganzenbord staat garant voor een ouderwets gezellige spelletjesavond. Geschikt voor 2 tot 6 spelers.

€ 16,99

Nog 6 producten in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Gezelschapsspellen, Meest verkocht en Bordspellen

Beschrijving Ganzenbord


Het oer-Hollandse gezelschapsspel wordt al eeuwen gespeeld. Zo dateren de eerste exemplaren van Ganzenbord uit de 16e eeuw. Niet zo gek dus dat Ganzenbord in de spellenkast van zo’n beetje elk huishouden te vinden is. Deze klassieke uitvoering van spellenuitgever Jumbo is mooi geïllustreerd en bevat houten pionnen in de vorm van een gans.

Op naar nummer 63

Op het speelbord is een ganzenlabyrint te zien waarbij de vakjes genummerd zijn. Het laatste vakje met nummer 63 is het einddoel. Opweg naar de finish kom je diverse obstakels tegen, waaronder de put en de gevangenis. Het verloop van het spel wordt volledig bepaald door de twee dobbelstenen. Dit maakt Ganzenbord een spel met een zeer hoge geluksfactor. Strategie is minder tot niet belangrijk om te winnen.

Bekijk hieronder de spelregels van Ganzenbord

Spelregels


Het bordspel Ganzenbord staat garant voor een ouderwets gezellige spelletjesavond. De spelregels zijn zeer eenvoudig en het spel vereist geen doordachte strategie of brede algemene kennis. Wie als eerste de finish met een exacte worp weet te bereiken, wint het spel.

Spelregels 

Ganzenbord wordt gespeeld met een speelbord, pionnen (in de vorm van ganzen) en 2 dobbelstenen. Elke speler gooit eenmaal met de dobbelstenen. Wie het hoogste aantal ogen gooit, mag beginnen. De volgende beurten worden met de klok mee gespeeld. Het aantal ogen op de dobbelstenen bepalen hoeveel vakken jouw pion vooruit mag. Elke speler moet bij zijn/haar allereerste worp extra goed opletten. Voor de eerste worp gelden namelijk de volgende regels: 

  • Gooi je met de dobbelstenen 4 en 5? Dan ga je direct door naar vakje 53.
  • Geven de dobbelstenen de ogen 6 en 3 aan, verzet je pion dan direct naar vakje 26.

Kom je op een reeds bezet vakje terecht? Dan moet jouw pion terug naar zijn oude plaats. Je pion blijft dus staan.

In onze eigen shop bestel je Oudhollands Ganzenbord inclusief houten ganzen en een mooi geïllustreerd bord. 

Speciale vakken

Het speelbord heeft in totaal 63 vakjes. Enkele velden zijn bedoeld om de spelers onderweg naar het einddoel te hinderen. Zo kan jouw gans in de put vallen of in de gevangenis terecht komen. Zonder deze barricades zou het bordspel te eenvoudig zijn! De speciale velden hebben we voor je op een rij gezet. Ondanks dat er vele uitvoeringen van Ganzenbord op de markt zijn, komen de volgende hindernissen altijd terug:

NummerWatHandeling
6BrugGa verder naar 12
19HerbergJe overnacht in de herberg. Sla één beurt over
31PutBlijf in de put tot een andere speler jou passeert en je bevrijdt. Sla één beurt over als er geen spelers meer achter je zijn
42DoornstruikGa terug naar 37
52GevangenisBlijf in de gevangenis tot een andere speler jou passeert en je bevrijdt. Sla één beurt over als er geen spelers meer achter je zijn
58De doodHelaas! Begin helemaal opnieuw

Op een aantal vakken prijkt een gans. Deze zijn niet voor de sier! Indien jouw pion hierop terechtkomt, moet je nogmaals hetzelfde aantal vakjes vooruit verplaatsen. Nu maar hopen dat je op deze manier niet op een hindernis belandt!

Ganzenbord winnen

Zodra de finish in zicht is, komt het allemaal aan op puur geluk. Om het spel te winnen, moet je namelijk bij de laatste worp het juiste aantal ogen gooien om exact op het laatste vak (nummer 63) terecht te komen. Gooi je net te veel? Dan moet vanaf nummer 63 worden teruggespeeld. Hierbij loop je het risico om op nummer 58 (de dood) te belanden en moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Het spel kan dus echt alle kanten op gaan!

Ganzenbord spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8710126179680
Merk
Jumbo
Leeftijd - min
5
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
6
Speelduur - min
20
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
1
Voorraad
6
Formaat
320 x 260 x 40 mm

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd