The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Eenenvijftigen: Eenvoudig spel voor groepen

Kaartspel Eenenvijftigen speluitleg
Eenenvijftigen is een kaartspel waarbij het de bedoeling is onder de 51 punten te blijven.

In tegenstelling tot het spel Eenendertigen is het bij dit kaartspel de bedoeling om onder de 51 punten te blijven. Voor de rest kent het spel wel grote gelijkenissen en is het erg eenvoudig aan te leren.

Spelregels Eenenvijftigen

Het spel wordt gespeeld met de piketkaarten van een spel kaarten. Dit zijn de kaarten van 7 tot de aas. Hierbij is de waarde van de kaarten als volgt:

KaartsoortAantal punten
Zeven7
Acht8
Negen0
Tien+10 of -10 punten
Boer2
Dame3
Heer4
Aas1 of 11 punten

Spelers moeten proberen onder de 51 punten te blijven. De kleur van de kaarten is in dit spel niet van belang.

Spelverloop Eenenvijftigen

Bij het begin van ieder spel worden de kaarten geschud en krijgt iedere speler drie willekeurige kaarten toegedeeld. De rest van de kaarten wordt gesloten als een stapel op tafel gelegd.

De persoon links van de deler legt vervolgens een kaart op tafel en pakt een nieuwe kaart van de gesloten stapel. Hierbij zegt hij telkens het aantal huidige punten die op tafel ligt. Vervolgens doen de andere spelers met de klok mee net hetzelfde. Hierbij is het de bedoeling om onder de 51 punten te blijven. Is de stapel kaarten op, dan wordt deze opnieuw geschud en wordt er verder gespeeld.

Heeft een speler op een bepaald ogenblik drie gelijke kaarten, dan kan hij passen. De kaarten worden gesloten op tafel gelegd en de speler stopt met spelen. In deze ronde kan hij niet meer verliezen.

Einde van het spel

De speler die geen kaart kan leggen waarbij het totaal aantal punten onder de 51 punten blijft, verliest de ronde. De verliezer wordt ook meteen de nieuwe deler.

Terug naar overzicht