The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Eenendertigen: Leuk en eenvoudig kaartspel voor grote groep

Kaartspel Eenendertigen spelregels
Eenendertigen is een eenvoudig kaartspel dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk. Het wordt gespeeld als een afvalrace tussen 2-8 spelers.

Eenendertigen is een eenvoudig kaartspel dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk. Het wordt gespeeld als een afvalrace tussen twee tot acht spelers. De naam is afkomstig van het hoogst aantal punten dat er behaald kan worden in het spel.

Spelregels Eenendertigen

Het spel wordt gespeeld met de piketkaarten van een spel kaarten. Dit zijn de kaarten van 7 tot de aas. Hierbij is de Aas 11 punten waard, de Heer, Dame, Boer en 10 zijn 10 punten waard en de rest is de waarde op de kaart waard. Met de kaarten in de hand moet je op het einde van de ronde een zo hoog mogelijk aantal punten hebben verzameld.

Voorbereiding

De kaarten worden geschud en gedeeld over alle spelers. Iedere speler krijgt 3 kaarten. Vervolgens worden er drie kaarten zichtbaar op tafel gelegd. Dit is de pot waarmee spelers kaarten uit hun hand mogen ruilen om een zo hoog mogelijk aantal punten te behalen.

Punten behalen bij 31-en

Enkel de drie kaarten in de hand kunnen gebruik worden voor het verzamelen van punten. Combinaties of setjes maak je door het optellen van de kaarten met dezelfde kleur (harten, schoppen, klaveren, ruiten). Heb je bijvoorbeeld twee klaveren en één ruit, dan zullen enkel de klaveren meetellen voor je puntentotaal.

De hoogste mogelijk combinatie is dus een Aas met twee plaatjes, waarbij het totaal 31 punten is. Heb je drie kaarten met dezelfde waarde, maar met verschillende kleur? Dan is dit 30,5 punten waard. Wanneer je drie kaarten hebt met verschillende kleur, dan wordt gekeken naar de kaart met de hoogste waarde.

Spelverloop Eenendertigen

Iedere speler begint met drie kaarten en mag elk op zijn beurt telkens een kaart ruilen met de pot. De eerste speler na de deler opent het spel en krijgt als enige de keuze of hij al zijn kaarten ruilt met die van de pot. Liggen er een 7, 8 en 9 in de pot, dan wordt dit vuile was genoemd. Bijgevolg worden deze kaarten vervangen door drie nieuwe kaarten. Het ruilen gaat door tot een van de spelers een van de volgende acties onderneemt:

´Pas´ roepen

Een speler roept pas als hij denkt dat hij de hoogste waarde heeft van alle spelers. Met andere woorden, hij heeft een puntenaantal dat dicht aanleunt bij 31. Iedere speler mag nog 1 beurt spelen waarbij nog een kaart kan worden geruild. Vervolgens wordt gekeken wie de hoogste score heeft behaald. Diegene het dichts bij 31 wint het spel.

´Verbied´ roepen

Heeft een speler 31, dan moet hij Verbied roepen. In dat geval stopt het spel direct en mogen spelers geen beurt meer afwerken.

Winnaar Eenendertigen

Een algemeen concept van het spelen van Eenendertigen is dat iedere speler met bijvoorbeeld drie punten begint. Wie de ronde verliest (laagste score behaalt) verliest een punt. Op deze manier zullen steeds meer spelers afvallen. De laatst overgebleven speler met minstens een punt, wint het spel.

Terug naar overzicht