The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk
Dominion deckbuilding kaartspel van 999 Games

Dominion

Stel een zo sterk mogelijk deck samen en breid jouw koninkrijk uit met het tactische kaartspel Dominion van 999 Games.

Kopen
Bekijk meer spellen uit: Kaartspellen, Expertspellen en Prijs

Beschrijving Dominion


Het prijswinnende Dominion van 999 Games is een prijswinnend deckbuilding kaartspel voor 2-4 personen. Het speelt zich af in een prachtig landschap met heuvels, rivieren en vruchtbare grond. Verschillende vorsten proberen hun koninkrijk uit te bouwen in het Dominion landschap waar jij tot de koning gekroond bent.

Je strijdt tegen je medespelers en probeert een zo sterk mogelijk deck van kaarten te bouwen. Op deze manier probeer je je koninkrijk zo snel en zo veel mogelijk uit te breiden. In het spel investeer je in gebouwen, breid je je kasteel uit en probeer je zo tactisch mogelijk met je geld om te gaan.

Ben jij de speler met het beste kaartendeck en de meeste overwinningspunten aan het einde van het spel? Dan ben jij de winnende koning van Dominion!

Dominion spelregels en uitbreidingen

Ben je op zoek naar de spelregels van het deckbuilding kaartspel Dominion? In dit artikel nemen we het spelverloop met je door en vind je alle informatie over de beschikbare uitbreidingen.

Spelregels


Dominion speelt zich af in een prachtig landschap waar jij tot koning gekroond bent. Het landschap met fraaie heuvels en slingerende rivieren is rijk aan vruchtbare grond, waar verschillende vorsten hun koninkrijk willen uitbouwen. Door het bouwen van een zo sterk mogelijk kaartendeck strijd je tegen je medespelers om jouw eigen koninkrijk zo veel mogelijk uit te breiden. Investeer in gebouwen, breid je kasteel uit en ga tactisch om met geld. De speler met het beste kaartendeck en de meeste punten aan het einde van het spel, wint. Deckbuilding kaartspel Dominion speel je met 2-4 spelers.

Dominion basisspelInhoud van de doos

Dominion speluitleg

Verschil met de eerste editie

Voorbereiding

Spelverloop

Einde van het spel

Puntentelling

Dominion uitbreidingen

Inhoud van de doos

De inhoud van de doos is niet superspannend, Dominion bestaat namelijk alleen maar uit speelkaarten. Wat wel echt fijn is om te zien, is hoe alle kaarten in combinatie met de sorteerstrook overzichtelijk in de kaartenhouder zitten. Ik neem je graag mee door de inhoud van de Dominion-speeldoos.

Dit zit er in de Dominion doos

 • 500 speelkaarten
 • 1 Vernietigde kaarten-mat
 • 1 kaartenhouder
 • 1 sorteerstrook
 • Spelregelboek

Oh, tipje van de sluier: als je Dominion net gekocht hebt en de doos vol spanning opent let er dan op dat je de kaarten eerst netjes in de kaartenhouder sorteert en vooral niet door elkaar schudt. Hoe je ze in de kaartenhouder plaatst, staat aangegeven op de sorteerstrook. Op deze manier kun je het spel altijd snel en eenvoudig voorbereiden.

500 speelkaarten

Dominion is een kaartspel, dus logischerwijs bestaat de volledige speeldoos uit speelkaarten. In totaal zitten er 500 speelkaarten in het basisspel van Dominion. Ik leg je per kaartsoort uit wat je ermee kunt in het spel.

130 geldkaarten

Met geldkaarten (standaardkaarten) koop je tijdens het spel nieuwe speelkaarten om je deck uit te breiden en sterker te maken. Er wordt gebruik gemaakt van 3 verschillende geldkaarten:

 • 60 x Koper: deze kaarten zijn 1 munt waard en zijn gratis om te kopen
 • 40 x Zilver: deze kaarten zijn 2 munten waard en kosten 3 munten
 • 30 x Goud: deze kaarten zijn 3 munten waard en kosten 6 munten om te kopen

48 overwinningskaarten

Overwinningskaarten zijn standaardkaarten waarop overwinningspunten staan. Deze verzamel je tijdens het spel, want aan het einde is de winnaar degene met de meeste overwinningspunten in zijn deck.

Er bestaan 3 soorten overwinningskaarten:

 • 24 x Landgoed: deze kaarten zijn 1 overwinningspunt waard en kosten 2 munten om te kopen
 • 12 x Hertogdom: deze kaarten zijn 3 overwinningspunten waard en kosten 5 munten om te kopen
 • 12 x Provincie: deze kaarten zijn 6 overwinningspunten waard en kosten 8 munten om te kopen

30 vloekkaarten (-1 punt)

In de doos zitten 30 vloekkaarten. Een vloekkaart kost 0 munten om te kopen en is, zoals de standaardkaart al aangeeft, vervloekt. Heb je een vloekkaart in je deck? Dan moet je bij de puntentelling -1 per vloekkaart aftrekken van je overwinningspunten.

226 koninkrijkkaarten

In de tweede editie van het basisspel Dominion zitten in totaal 226 koninkrijkkaarten, 10 van elk koninkrijk plus 12 tuinen. De 25 verschillende koninkrijken hebben dus ieder 10 verschillende kaarten:

 1. Ambachtsman
 2. Bandiet
 3. Bureaucraat
 4. Kelder
 5. Kapel
 6. Raadszaal
 7. Festival
 8. Voorbode
 9. Laboratorium
 10. Bibliotheek
 11. Markt
 12. Koopman
 13. Militie
 14. Mijn
 15. Slotgracht
 16. Geldschieter
 17. Wilddief
 18. Verbouwing
 19. Cipier
 20. Smidse
 21. Troonzaal
 22. Vazal
 23. Dorp
 24. Heks
 25. Werkplaats

26 locatiekaarten

Per koninkrijkkaart is er 1 soort locatiekaart. Deze kaarten kun je herkennen aan de het blauwe kader op de achterkant van de kaart. De andere koninkrijkkaarten zijn namelijk allemaal bruin.

4 blanco kaarten

In de doos zitten ook 4 blanco kaarten die je kunt gebruiken als reserve.

1 vernietigde kaarten-mat

Tijdens het spel kan het voorkomen dat je een kaart moet vernietigen. Deze kaart leg je niet terug op je aflegstapel, maar wordt vernietigd en doet niet meer mee aan het spel. Deze kaart leg je dan op de Vernietigde kaarten-mat.

1 kunststof kaartenhouder

Deze past precies in de doos en heeft ruimte om alle speelkaarten uit het basisspel netjes te ordenen en op te bergen.

1 sorteerstrook

De sorteerstrook plaats je in het midden boven op de kaartenhouder, met de ‘Ambachtsman’ bovenaan. Iedere naam op de sorteerstrook correspondeert met een vakje in de kaartenhouder. Op deze manier hoef je aan het begin van het spel alleen maar de benodigde kaarten uit de houder te halen en kun je het spel dus altijd eenvoudig voorbereiden.

Spelregelboek

Ja, het spelregelboek is uitgebreid en gedetailleerd. En ja, het bevat veel tekst. Maar, Dominion wordt dan ook niet voor niets een expertspel genoemd. Laat je vooral niet afschrikken door de lappen tekst, want om heel eerlijk te zijn: als board game nerd vind ik Dominion wel degelijk een expertspel, maar wel eentje die supermakkelijk is om te leren.

Dominion basisspel

Dominion speluitleg

Expertspel Dominion van 999 Games is een klassieke deck building game. Iedereen begint het spel met een eigen koninkrijk. Tijdens het spel probeer je een zo sterk mogelijk kaartendeck te maken om je koninkrijk uit te breiden, met als doel het behalen van de meeste overwinningspunten aan het einde van het spel.

Je speelt Dominion met 500 verschillende speelkaarten. Iedere speler begint met 10 speelkaarten: 7 geldkaarten (koper) en 3 landgoedkaarten die je geschud als eigen trekstapel voor je neerlegt.

Aan het begin van je beurt trek je 5 kaarten van je trekstapel, waarmee je nieuwe kaarten koopt en een actie uitvoert. Gedurende het spel kunnen de speelkaarten die je in je hand hebt, je hierbij helpen en zelfs het aantal acties of aankopen vermeerderen. De geldkaarten vormen je schatkist voor deze specifieke beurt, hiermee kun je nieuwe kaarten kopen.

Aan het einde van je beurt leg je al je gespeelde kaarten (gekocht, gespeeld en eventueel niet gespeelde kaarten uit je hand) op de aflegstapel, en trek je 5 nieuwe kaarten van je eigen trekstapel.

De kaarten die je speelt en de nieuwe kaarten die je koopt, blijven het gehele spel terug in het spel komen. Dit betekent dat alle kaarten in je deck continu rouleren tussen je trekstapel, de kaarten in je hand en je aflegstapel. Want: op het moment dat je trekstapel leeg is – schud je de kaarten uit je aflegstapel goed door elkaar en maak je hier weer een nieuwe trekstapel van.

De speler met de meeste overwinningspunten aan het einde van het spel is de winnaar.

Het leuke aan Dominion is het feit dat het spel geen enkele keer hetzelfde is. Per spel doen er namelijk maar 10 van de 26 beschikbare koninkrijkkaarten mee. Door deze verschillende combinaties aan koninkrijkkaarten is iedere keer dat je Dominion speelt weer anders. Dit maakt van Dominion een kaartspel met een hoge herspeelbaarheid.

Een andere leuke toevoeging is het strategische aspect. Je kunt ervoor kiezen een opbouwende strategie te volgen, waarbij je tactisch gebruik maakt van de Smidse, het Dorp of de Markt. Ben je meer van de agressieve aanpak? Kies dan voor een strategie waarin je de Heks of de Militie in het leven roept.

Dominion speel je met 2 tot 4 spelers en duurt gemiddeld 30 tot 40 minuten. Als je het spel onder de knie hebt of al ervaring hebt met andere deck building games, kun je het spel zelfs uitspelen binnen 20 tot 30 minuten. Ondanks dat kaartspel Dominion een expertspel is, is dit een groot verschil ten opzichte van andere expertspellen waar je meestal toch meer dan 60 minuten mee bezig bent.

Verschil met de eerste editie

In deze tweede editie van expertspel Dominion zijn ten opzichte van de eerste editie 6 koninkrijkkaarten vervangen en heeft 999 Games 1 extra koninkrijkkaart toegevoegd. In deze tweede editie zitten dus 26 koninkrijkkaarten, in plaats van de 25 in de eerste editie. Ook heeft deze tweede editie een Vernietigde kaarten-mat in plaats van een Vernietigde kaarten-kaart.

Voorbereiding

Zoals eerder benoemd zijn er 500 verschillende speelkaarten waarmee je Dominion speelt. Deze speelkaarten zijn onderverdeeld in standaardkaarten en koninkrijkkaarten die je allemaal op tafel legt. Deze voorraad zijn de kaarten waarmee je je deck gaat uitbouwen en versterken.

Standaardkaarten:

 • Geldkaarten – Koper (1), Zilver (2), Goud (3)
 • Overwinningskaarten – Landgoed (1), Hertogdom (3), Provincie (6)
 • Vloekkaarten (-1)

Koninkrijkkaarten:

Er zijn 26 soorten koninkrijkkaarten, maar per spel heb je er maar 10 nodig. Dit betekent dat iedere keer dat je Dominion speelt de kaarten die je kunt kopen weer anders zijn.

Het kiezen van de 10 koninkrijkkaarten waarmee jullie gaan spelen kan op verschillende manieren. In het spelregelboek staan een aantal suggesties, maar jullie kunnen er ook gezamenlijk in overleg of willekeurig 10 uitkiezen.

Let op: elk koninkrijk bevat 10 kaarten + 1 extra locatiekaart. Je speelt het spel dus met 10 stapels van 10 verschillende koninkrijkkaarten. De extra locatiekaart heeft een blauw kader en leg je per stapel ondersteboven onder op de stapel koninkrijkkaarten.

Beginopstelling

Afhankelijk van het aantal spelers maak je van ieder soort overwinningskaart stapels van 8 kaarten (2 spelers) of 12 kaarten (3 of 4 spelers). Deze leg je open op tafel neer.

In de bovenste rij liggen dus 3 stapels (Landgoed, Hertogdom, Provincie) van 8 of 12 overwinningskaarten

Hierna sorteer je alle geldkaarten welke je, onder de overwinningskaarten, naast elkaar open op tafel legt.

In de tweede rij liggen dus 3 stapels (Koper, Zilver, Goud) geldkaarten

Hierna leg je, onder de geldkaarten, de 10 eerder gekozen koninkrijkkaarten in twee rijen van 5 open op tafel. Schuif onder iedere stapel de bijbehorende dichte locatiekaart. Dit zijn de kaarten met het blauwe kader.

In de derde en vierde rij liggen dus in iedere rij 5 stapels van 10 koninkrijkkaarten

Let op: kies je een koninkrijk met de aanduiding ‘Overwinning’, bijvoorbeeld de Tuinen? Gebruik voor deze stapel dan 8 kaarten bij 2 spelers en 12 kaarten bij 3 of 4 spelers.

Naast de overwinningskaarten en geldkaarten leg je de Vernietigde kaarten-mat.

Let op: vloekkaarten gebruik je enkel zodra de heks (koninkrijkkaart) in het spel is. Is de heks niet in het spel? Dan houd je de vloekkaarten in de doos.

Is de heks wel in het spel? Leg deze dan boven de Vernietigde kaarten-mat. Je gebruikt 10 vloekkaarten voor 2 spelers, 20 vloekkaarten bij 3 spelers en 30 vloekkaarten bij 4 spelers.

Beginhand

Hierna geef je iedere speler een persoonlijk kaartendeck bestaande uit 7 koperkaarten en 3 landgoedkaarten.

Alle spelers schudden de kaarten in hun eigen deck goed door elkaar en leggen deze dicht op tafel. Hierna trekt ieder speler 5 kaarten uit hun eigen trekstapel, waarmee het spel kan beginnen.

Spelverloop

Wie er mag beginnen? Dit mogen jullie zelf bepalen, door bijvoorbeeld een loting of het gooien van een dobbelsteen.

De speler die begint doorloopt tijdens zijn beurt 3 fases, deze moeten in onderstaande volgorder gespeeld worden:

 1. Actiefase;
 2. Aanschaffase;
 3. Opschoonfase.

Let op: je eerste beurt (en soms tweede of derde) is het niet mogelijk de actiefase te doorlopen, je hebt dan immers nog geen actiekaarten in je kaartendeck. In je deck zitten aan het begin van het spel natuurlijk alleen nog maar 7 koperkaarten en 3 landgoedkaarten.

Actiefase

Tijdens de actiefase mag je maximaal 1 actiekaart uit je hand spelen. Je geeft in dit geval aan dat je de kaart gaat spelen en legt hem in je eigen speelgebied voor je neer. Na het spelen van de actiekaart voer je de aanwijzingen die op de kaart staan van boven naar beneden en voor zover mogelijk uit. Het is overigens niet verplicht om een actiekaart te spelen of een actie op de kaart uit te voeren.

Het komt weleens voor dat je niet alle aanwijzingen kunt uitvoeren die op de kaart staan. Dit betekent echter niet dat je de kaart niet mag spelen, dit mag sowieso. Voer in dit geval gewoon zoveel mogelijk aanwijzingen uit. De overige aanwijzingen op de betreffende actiekaart kun je dan overslaan.

Het kan ook zijn dat er een scheidingslijn op de actiekaart staat. Het uitvoeren van de aanwijzingen stopt op dat moment daar. De aanwijzingen onder de lijn vinden op een ander moment plaats.

Voorbeelden van aanwijzingen op actiekaarten zijn:

 • +3 Kaarten: Trek in deze beurt 3 extra kaarten van je trekstapel;
 • +1 Actie: Speel een extra kaart (actiefase) in deze beurt. Let op: de aanwijzingen op de extra gespeelde actiekaart mag je pas uitvoeren nadat je alle aanwijzingen op de huidige actiekaart doorlopen hebt;
 • +1 Aanschaf: Schaf een extra kaart (aanschaffase) aan;

Uiteraard zijn er nog een hoop andere aanwijzingen die op de actiekaarten staan. Deze spreken eigenlijk allemaal voor zich. De kaart vertelt je welke aanwijzingen je moet volgen.

Overwinningskaarten in je hand

Het kan zijn dat je in je beurt een of meerdere puntenkaarten (overwinningskaarten) in je hand hebt. Hier kun je verder niets mee tijdens je beurt, eigenlijk zitten deze kaarten je alleen maar in de weg tijdens het spel.

Je hebt deze kaarten echter nodig om de meeste overwinningspunten te behalen. Het kan dus zijn dat de 5 kaarten die je in je hand hebt tijdens je beurt, niet allemaal te gebruiken zijn.

Kaarten afleggen?

Er zijn kaarten in het spel die als Actie het volgende aangeven: Leg een aantal kaarten naar keuze af. +1 kaart per afgelegde kaart. In het geval dat je kaarten moet afleggen, dan leg je deze altijd meteen op je aflegstapel.

Kaart vernietigen?

Moet je tijdens je actie een kaart vernietigen? Dan leg je deze op de ‘Vernietigde kaarten’-mat.

Kaart pakken?

Als je een kaart mag pakken, dan kies je er één uit de voorraad en leg je deze meteen op je aflegstapel. Je mag deze kaart dus niet direct spelen.

Let op: er is een verschil tussen een kaart trekken en een kaart pakken. Zoals hierboven aangegeven gaat het bij het pakken van een kaart om een nieuwe speelkaart uit de voorraad. Een kaart trekken betekent een kaart pakken van je eigen trekstapel.

+2 Geld:

Kaarten waarop bijvoorbeeld +2 Geld staat, gelden pas in de aanschaffase. Dit betekent dat je tijdens de aanschaffase 2 extra geld te besteden hebt.

Actie: Aanval & Reactie

Er zijn actiekaarten die andere spelers dwingen iets te doen. Deze kaarten kun je herkennen door het onderschrift ‘Actie – Aanval’.

Er zijn ook actiekaarten met als onderschrift ‘Actie – Reactie’. Dit type kaart kan gespeeld worden om jezelf te verdedigen tegen een aanval-kaart van een andere speler.

Einde actiefase

Als je geen actiekaarten meer kan, mag of wil spelen, dan ga je verder met de aanschaffase.

Aanschaffase

In de aanschaffase mag je 1 kaart kopen. Hoe dit werkt? Leg al je geldkaarten uit je hand open op tafel. Dit is het totale bedrag waarmee je 1 kaart mag kopen. Let op: waar je in de actiefase moet melden dat je een actiekaart gaat spelen, ben je niet verplicht om je geldkaarten te melden.

Heb je in de actiefase één of meerdere kaarten gespeeld met het opschrift +1 aanschaf? Dan mag je het maximaal aangegeven aantal kaarten extra kopen tijdens deze fase.

Voorbeeld: op een actiekaart staat +1 Aanschaf en +2 Geld. Dan mag je in dit geval tijdens de aanschaffase maximaal 1 extra kaart aanschaffen (kopen) en ontvang je het aangegeven bedrag op de kaart, in dit geval 1 zilveren geldkaart die 2 geldstukken waard is. In dit geval leg je de geldkaart direct op de aflegstapel.

Je mag vrij kiezen welke kaarten uit de voorraad je koopt. Geldkaarten, overwinningskaarten of koninkrijkkaarten – dit mag je helemaal zelf bepalen. De kosten van een kaart staan aan de linker onderkant aangegeven.

Tijdens je beurt ben je niet verplicht om al je aankopen te doen en/of al het beschikbare geld te gebruiken. Je mag dus zelf kiezen hoeveel geldkaarten je gebruikt om een kaart uit de voorraad te kopen.

Kaart gekocht?

Wat je ook kiest om te doen, zodra je een kaart uit de voorraad gekocht hebt, leg je deze meteen op je aflegstapel.

Tip: tijdens het spelen van Dominion kun je ervoor kiezen om je koperkaarten in te wisselen voor zilver- of goudkaarten. Hier betaal je de respectievelijke prijs voor: 3 koper voor een zilverkaart en 6 koper voor een goudkaart. Waarom zou je dit doen, als de koperkaarten toch weer terug in je deck gaan vraag je je wellicht af? Dat leg ik je graag uit.

Door ervoor te zorgen dat je meerdere geldkaarten met meer waarde aan je deck toevoegt, is de kans groter dat je tijdens je beurt meer geld kunt besteden voor het aanschaffen van een nieuwe kaart. Want zeg nu zelf: een hand met 2 koperkaarten, 2 zilverkaarten en 1 goudkaart is natuurlijk veel waardevoller dan een hand met 5 koperkaarten.

Einde aanschaffase

Zodra je geen kaarten meer mag of wil kopen, dan ga je verder met de laatste fase: de opschoonfase.

Opschoonfase

Eigenlijk is de opschoonfase de meeste simpele. In deze fase leg je alle actiekaarten en alle geldkaarten die je tijdens je beurt gespeeld hebt, plus alle kaarten die je niet gespeeld hebt en nog in je hand hebt, af op de aflegstapel.

Hierna trek je een nieuwe hand van 5 kaarten van je trekstapel. Is je trekstapel leeg of liggen er niet genoeg kaarten om een nieuwe hand van 5 kaarten te trekken (dit kan overigens ook tijdens het spelen van de actiefase in je beurt voorkomen)? Schud dan alle kaarten in je aflegstapel door elkaar heen en maak hier een nieuwe trekstapel van.

Let op: het is niet toegestaan ‘alvast’ kaarten uit je aflegstapel te schudden en toe te voegen aan je nog bestaande trekstapel. Je mag echt pas je aflegstapel schudden als je trekstapel leeg is.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen zodra de stapel ‘Provinciekaarten’ op is, of als 3 willekeurige stapels in de kaartenvoorraad op zijn.

Puntentelling

Om erachter te komen wie de winnaar is, tel je alle overwinningskaarten in je deck bij elkaar op. Dit betekent dus alle kaarten in je hand, op je eigen trekstapel en je aflegstapel.

De speler die de meeste overwinningspunten heeft, wint!

Dominion uitbreidingen

Momenteel bestaan er 14 uitbreidingen op het basisspel Dominion. Het fijne aan Dominion is dat alle uitbreidingen gecombineerd kunnen worden met het basisspel en met elkaar.

Iedere uitbreiding voegt weer een nieuwe strategische en tactische twist toe aan het toch al uitgebreide basisspel Dominion. Benieuwd naar welke uitbreidingen er bestaan? Lees dan snel verder!

Dominion: Intrige (2009)

Dominion: Intrige van 999 Games is de eerste uitbreiding op het Dominion basisspel. Met Intrige voeg je meer aanvallen en verdedigen toe, voor nóg meer samenspel met je medespelers.

In eerste instantie was Intrige uitgebracht als opzichzelfstaand spel. Deze versie is dat echter niet, houd hier rekening mee.

In deze grote uitbreiding vind je een aantal nieuwe kaarten die bij verschillende categorieën horen. Deze nieuwe kaarten geven je de mogelijkheid om uit verschillende acties te kiezen. Deze acties zijn echter wel minder sterk dan de ‘normale’ acties op actiekaarten, maar door deze toevoeging wordt je kaartendeck een stuk uitgebreider en ben je flexibeler in het bedenken van je volgende tactische stap.

De grootste wijziging ten opzichte van het basisspel zijn de nieuwe kaarten die er puur op gericht zijn je medespelers dwars te zitten. Ook een nieuwe verdedigingskaart geeft nieuwe mogelijkheden wanneer je aangevallen wordt.

Dus: als je op zoek bent naar meer variatie, spektakel en een flexibelere gameplay, dan zit je wel goed met Dominion: Intrige.

Dominion Intrige is enkel te spelen in combinatie met het basisspel. Je kunt deze uitbreiding combineren met alle andere uitbreidingen.

Dominion: Intrige


Dominion: Hijs de Zeilen (2009)

De tweede uitbreiding op het basisspel is Dominion: Hijs de Zeilen. Deze grote uitbreiding staat volledig in het teken van schepen en piraterij.

In de doos zitten onder andere 27 nieuwe koninkrijkkaarten, maar ook nieuwe geld- en embargofiches. Het bijhouden welke schepen een bepaald eiland bereikt hebben of om de inzet van piratenschepen bij te houden doe je op de nieuwe spelersborden.

Een leuke twist aan het hele strategische deckbuilding aspect van deze uitbreiding zijn de duurzame kaarten. Deze blijven een beurt langer in het spel waardoor je als speler nog meer voordelen kunt behalen.

Dominion Hijs de Zeilen is enkel te spelen in combinatie met het basisspel of de eerste variant van Dominion Intrige (het opzichzelfstaande spel). Je kunt deze uitbreiding combineren met alle andere uitbreidingen.

Dominion: Hijs de Zeilen


Dominion: De Alchemisten (2010)

Ben je klaar voor nog meer uitbreiding en variatie op het Dominion-basisspel? Want met Dominion: De Alchemisten ga je deze twee dingen zeker toevoegen. Deze uitbreiding is ten opzichte van de vorige twee wat kleiner, maar desondanks voeg je met De Alchemisten ontelbare nieuwe combinaties toe.

In de doos zitten onder andere 12 nieuwe actiekaarten, maar ook een nieuw soort geldkaart: de Toverdrank. Maar als je het aan verschillende boardgame geeks vraagt zullen deze ongetwijfeld bevestigen dat ‘Bezeten’ de beste kaarttoevoeging van deze uitbreiding is. Met deze slinkse kaart mag je een extra beurt uitvoeren. En dat is niet alles: deze extra beurt mag je uitvoeren met de kaarten van je linker buurman!

Omdat De Alchemisten een wat kleinere uitbreiding is hebben de makers van 999 Games ervoor gekozen deze uitbreiding samen te voegen met Overvloed. Met de Dominion combi-doos: Alchemisten & Overvloed sla je dus 2 uitbreidingsvliegen in 1 klap.

Dominion Alchemisten & Overvloed zijn enkel te spelen in combinatie met het basisspel.

Dominion: De Alchemisten


Dominion: Welvaart (2010)

Geld, geld, geld. De uitbreiding Dominion: Welvaart staat volledig in het teken van geld en rijkdom. Aan het begin van het spel heb je echter niet veel, een klein beetje geld en je bezit wat kleine stukken grond. Hier begin je dan ook met het opbouwen van je koninkrijk.

Na een leven lang werken op eigen akkers ben je samen met je kleine hond en standbeeld gemaakt van baklava klaar om te genieten van het luxe leven. Maar, het hebben van zoveel geld heeft een keerzijde en geeft problemen. Jaloerse buren en woedende inwoners moeten worden verslagen om uit te problemen te komen.

Met de uitbreiding Dominion: Welvaart voeg je 25 nieuwe koninkrijkkaarten en 2 nieuwe standaardkaarten toe aan het basisspel: Platina en Kolonie. Met deze kaarten kun je je deck sterker opbouwen dan met Goud en Provincies. Maar ook geldkaarten met acties, kaarten die voor interactie met andere geldkaarten zorgen en dure, kaarten met krachtige uitkomsten. Hierdoor krijg je tijdens het spelen meer variatie en de mogelijkheid om meer keuzes te maken.

Dominion Welvaart is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel of de uitbreiding Dominion Intrige.

Dominion: Welvaart


Dominion: Het Achterland (2011)

Met de uitbreiding Dominion: Het Achterland is het tijd je koninkrijk verder uit te breiden. Je richt je op landen die niet te vergelijken zijn met de jouwe. Exotische landen waar ze ander voedsel nuttigen en T-shirts dragen. Of landen waar ze op andere manieren met elkaar communiceren.

Met Dominion: Het Achterland voeg je 26 nieuwe koninkrijkkaarten aan het basisspel toe, waaronder nieuwe actiekaarten en geldkaarten. Omdat de kaarten in deze uitbreiding het toestaan om direct iets te doen op het moment dat je ze koopt of pakt, kun je je deck sneller bouwen en je hand sneller uitbreiden. Breid jij je koninkrijk het meeste uit?

Dominion Het Achterland is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel. Je kunt deze uitbreiding combineren met alle andere Dominion uitbreidingen.

Dominion: Het Achterland


Dominion: Overvloed (2012)

De uitbreiding Overvloed brengt meer variëteit aan het basisspel Dominion. Deze uitbreiding is klein, maar maakt het mogelijk om je kaartendeck flexibeler te bouwen.

De doos bevat onder andere 13 nieuwe koninkrijkkaarten waarmee je bonussen kunt verdienen als je verschillende handkaarten in je deck hebt. Oftewel, hoe flexibeler jij je kaartendeck bouwt, hoe meer kans je hebt op het verkrijgen van een bonus.

Daarnaast zitten er 5 nieuwe prijskaarten in de doos die je kunt winnen bij het spelen van de Toernooi-koninkrijkkaart. Iedere prijskaart is maar 1 keer te innen, dus het is een race tegen de klok. Hierdoor wordt het spel nog tactischer en spannender.

Overvloed is verkrijgbaar in een combinatie-doos met een andere kleine uitbreiding, de Alchemisten: Dominion combi-doos: Alchemisten & Overvloed. Ondanks dat uitbreiding De Alchemisten in 2010 uitgebracht is en Overvloed in 2012, hebben de makers van 999 Games ervoor gekozen deze twee wat kleinere uitbreidingen samen te voegen en uit te brengen als combo.

Dominion Alchemisten & Overvloed zijn enkel te spelen in combinatie met het basisspel.

Dominion: Overvloed


Dominion: De Donkere Middeleeuwen

Dominion: De Donkere Middeleeuwen is de 7e uitbreiding op het populaire kaartspel Dominion. Het spel speelt zich af in een ruïne in plaats van het kasteel. Luxe tijden zijn voorbij, de zon schijnt overvloedig en de omgeving ligt vol met afval. Bedelen voor geld en spullen is de normaalste zaak van de dag. Maar, het feit dat niemand geld heeft maakt het spel een uitdaging. En dat is niet alles, want plagen en barbaren zorgen voor de nodige tegenslagen.

In de doos van deze grote uitbreiding zitten 500 nieuwe kaarten waarvan 35 nieuwe koninkrijkkaarten. Pestkaarten die je aan je medespelers kunt geven, maken het spel extra spannend. Kom jij er als sterkste uit?

Dominion De Donkere Middeleeuwen is enkel te spelen in combinatie met het basisspel of de uitbreiding Dominion Intrige.

Dominion: De Donkere Middeleeuwen


Dominion: De Gilden (2013)

Dominion: De Gilden is een kleine uitbreiding op het razendpopulaire deckbuilding kaartspel Dominion. Deze uitbreiding staat in het teken van de economische groei. Bewoners van het koninkrijk sluiten zich aan bij verschillende soorten Gilden om een ambacht te leren, waaronder slagers, bakkers en kaarsen makers. De adviseur van jouw Gilde ziet echter een rijke toekomst in het snijden van stenen. Dit wordt dan ook jouw expertise tijdens het spelen van deze uitbreiding.

Dominion: De Gilden biedt 13 nieuwe koninkrijkkaarten en munten die je kunt sparen en op een later moment kunt gebruiken. Maar de kaarten die je een extra power geven als een van je medespelers er meer voor wilt betalen, geeft de interactie tussen jullie een boost en een groot aantal nieuwe keuzemogelijkheden.

Dominion De Gilden is enkel te spelen in combinatie met het basisspel.

Dominion: De Gilden


Dominion: Avonturen (2015)

400 nieuwe speelkaarten, 6 nieuwe spelersborden en 50 fiches: dat is wat de uitbreiding Dominion: Avonturen toevoegt. Onder de nieuwe speelkaarten zitten onder andere 30 nieuwe koninkrijkkaarten met nieuwe powers: duurzame en reserve kaarten.

Duurzame kaarten ook nog in volgende beurten actief en reserve kaarten kun je voor later bewaren. Ook de gebeurteniskaarten voegen een nieuwe twist toe aan het spel: hiermee kun je namelijk niet alleen kaarten, maar ook fiches kopen. En deze fiches gebruik je weer om effecten van bepaalde kaarten te kunnen wijzigen. Ben je klaar voor dit uitdagende avontuur?

Dominion Avonturen is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel of de uitbreiding Dominion Intrige.

Dominion: Avonturen


Dominion: Keizerrijken (2016)

Jouw koninkrijk is zo gigantisch, dat het geen koninkrijk meer is, maar een keizerrijk. Dat betekent dat je in Dominion: Keizerrijken geen koning maar een keizer bent. Maar voor het hebben van zoveel land en controle betaal je een prijs: mensen willen je van de troon afstoten waardoor je altijd op je hoede bent.

Met het toevoegen van Dominion: Keizerrijken geef je het kaartspel een hele andere twist. Deze uitbreiding voegt onder andere 300 nieuwe kaarten en 96 fiches toe aan het basisspel. Keizerrijken geeft je de mogelijkheid om kaarten te kopen die je later pas betaald en gebeurtenissen uit vorige sets komen terug in het spel.

Dominion Avonturen is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel.

Dominion: Keizerrijken


Dominion: Nocturne (2018)

Met 500 nieuwe kaarten is Dominion: Nocturne een grote uitbreiding op het basisspel. In de doos zitten onder andere 33 nieuwe koninkrijkkaarten en nachtkaarten die het spel een andere lading geven. Startkoperkaarten worden vervangen door erfstukken en lot- en doemkaarten leveren gunsten en betoveringen op.

Geloof me: als je op zoek bent naar spanning en sensatie is Dominion: Nocturne de perfecte toevoeging aan het basisspel.

Dominion Nocturne is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel.

Dominion: Nocturne


Dominion: Renaissance (2018)

Dominion: Renaissance is wederom een grote uitbreiding op het kaartspel Dominion. In de doos zitten onder andere 25 nieuwe koninkrijkkaarten en fiches die je kunt inzetten om geld en acties op te sparen. Ook de toevoeging van artefacten, waar jij en je medespelers om zullen gaan strijden, geeft het spel een nieuwe interactie boost.

Dominion Renaissance is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel.

Dominion: Renaissance


Dominion: Menagerie (2020)

De 13e uitbreiding op het populaire deckbuilding kaartspel Dominion is Menagerie. Ten opzichte van alle vorige uitbreidingen biedt deze versie wel echt een nieuwe manier van spelen. In het spel word je namelijk verwacht exotische dieren en wilde beesten te verzamelen om de beste menagerie te creëren.

De 400 nieuwe speelkaarten bevatten onder andere 30 nieuwe koninkrijkkaarten waarmee je je dierenverzameling kunt uitbreiden. Ook de toevoeging van nieuwe spelersborden, speciale kaarten en gebeurtenissen maakt Dominion: Menagerie echt een leuke uitbreiding om te spelen.

Dominion Menagerie is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel. Je kunt deze uitbreiding echter combineren met alle andere Dominion uitbreidingen.

Dominion: Menagerie


Dominion: Bondgenoten (2022)

Dominion: Bondgenoten is de 14e uitbreiding binnen de Dominion-wereld. Deze uitbreiding komt met nieuwe speciale kaarten: de Bondgenoten. Iedere bondgenoot heeft eigen acties die je kunt activeren met fiches. Omdat er meer dan 20 verschillende bondgenoten zijn, is dit een uitbreiding met hoge herspeelbaarheid.

Dominion Bondgenoten is uitsluitend te spelen in combinatie met het basisspel.

Dominion: Bondgenoten
Dominion spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8719214423322
Merk
999 Games
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
30
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
3

Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd