The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Dobble: Een verslavend observatie- en reactiespel

Kaartspel Dobble Classic uitleg
Dobble is een kaartspel waarbij observatievermogen en reactiesnelheid cruciaal zijn om te winnen. Geschikt voor 2 tot 8 spelers.

Dobble is een kaartspel waarbij observatievermogen en reactiesnelheid cruciaal zijn om te winnen. Vind jij het snelst het overeenstemmende plaatje op de kaarten?

Spelregels Dobble

Dobble is een kaartspel dat bestaat uit 55 kaarten waarop telkens 8 afbeeldingen staan. Spelers moeten steeds op zoek gaan naar het gemeenschappelijke plaatje op twee kaarten en zo snel mogelijk reageren.

De plaatjes moeten dezelfde vorm en kleur hebben. Enkel de grootte kan verschillen.

Daarnaast bestaat Dobble uit een reeks mini spelletjes waarbij de basis spelregels hetzelfde blijven.

Voorbereiding

Voor het spelen van het spel Dobble heb je het kaartspel nodig bestaande uit 55 kaarten met telkens 8 afbeeldingen op.

Spelverloop Dobble

Dobble bestaat uit een reeks mini-spelletjes.

Mini-spel 1: De toren des doods

Voorbereiding: Alle kaarten worden geschud en iedere speler krijgt 1 kaart met de afbeelding naar beneden. De rest van de kaarten wordt op een stapel gelegd in het midden met de afbeeldingen naar boven.

Spelverloop: Vervolgens draaien de spelers hun kaart om en moeten ze zo snel mogelijk de overeenkomende afbeelding vinden met de kaart op de stapel. Wie als eerste deze kan benoemen, mag de kaart van de stapel pakken. Het spel gaat zo telkens ronde voor ronde verder tot de hele middenstapel op is.

Einde van het spel: De speler met de meeste verzamelde kaarten wint het mini-spel.

Mini-spel 2: De put

Voorbereiding: Plaats 1 kaart open in het midden van de tafel. Verdeel de overige kaarten gedekt en zo gelijk mogelijk onder de andere spelers. Begin met de speler die het vorige spel heeft gewonnen. Elke speler schudt zijn stapel en vormt een eigen stapel die gedekt voor hem ligt.

Spelverloop: Alle spelers draaien hun stapel gelijktijdig om en moeten nu zo snel mogelijk de overeenkomstige afbeelding met de kaart in het midden benoemen. Wie het eerste is mag zijn kaart op de stapel in het midden leggen waardoor een nieuwe kaart bovenop ligt. Opnieuw moeten spelers de overeenkomstige afbeelding vinden. Omdat de centrale kaart steeds verandert moet je reactievermogen erg goed zijn.

Einde van het spel: De eerste speler die al zijn kaarten kan afleggen, wint dit mini-spel.

Mini-spel 3: Vergiftigd geschenk

Voorbereiding: Schud de kaarten en geef iedere speler een gedekte kaart. Vorm met de resterende kaarten een stapel die je open in het midden van de tafel legt.

Spelverloop: Alle spelers draaien hun gedekte kaart gelijktijdig om. Vervolgens gaan spelers op zoek naar de identieke afbeelding van de centrale kaart met een kaart van een medespeler. De eerste speler die een gelijke afbeelding vindt en benoemd mag deze op de stapel leggen van de speler in kwestie. De speler krijgt dus een ongewenste kaart ofwel een vergiftigd geschenk.

Er wordt meteen een nieuwe centrale kaart zichtbaar en het spel gaat zo steeds verder tot er geen kaarten op de stapel meer over zijn.

Einde van het spel: De speler met de minste kaarten in zijn stapel wint het spel.

Mini-spel 4: Pak ze allemaal

Voorbereiding: Dit mini-spel wordt in meerdere rondes gespeeld. In het midden wordt één kaart open gelegd. Vervolgens krijgen alle spelers één gedekte kaart die ze dicht bij het midden leggen. De resterende kaarten dienen voor de volgende rondes.

Spelverloop: Alle spelers draaien hun kaart om waarna ze op zoek gaan naar de identieke symbolen tussen de centrale kaarten en een van de kaarten van de spelers. Spelers die een identieke afbeelding vinden en benoemen mogen deze kaart nemen en gedekt voor zich leggen. De ronde gaat verder tot alle kaarten van de spelers zijn geclaimd. Enkel de centrale kaart blijft dus liggen. Spelers kunnen dus meerdere kaarten verzamelen per ronde.

In de volgende ronde krijgen alle spelers opnieuw een kaart van de resterende stapel. Er wordt gespeeld tot er geen kaarten meer genoeg zijn om een nieuwe ronde te starten.

Einde van het spel: De speler die het meeste kaarten kan verzamelen wint dit mini-spel.

Mini-spel 5: Schuif de hete aardappel door

Voorbereiding: Dit mini-spel wordt over meerdere rondes gespeeld. Je bepaalt zelf hoeveel rondes er gespeeld worden (minimaal 5). Schud vervolgens de kaarten en geef iedere speler een gedekte kaart. De rest van de kaarten is voor de volgende rondes.

Spelverloop: Alle spelers draaien in het begin van de ronde hun kaart gelijktijdig om. Deze houd je het best in de palm van je hand. Alle kaarten zijn nu zichtbaar voor iedereen en spelers gaan op zoek naar een identiek symbool tussen hun kaart en die van een andere speler. Wanneer een speler een gelijke afbeelding vindt en benoemt, mag hij zijn kaart op de kaart van de andere speler leggen. Deze speler speelt nu verder met de bovenste kaart.

Wanneer een speler met meerdere kaarten in zijn hand een identiek symbool vindt en benoemt, mag hij alle kaarten in één keer doorgeven. De speler die als laatste met kaarten in zijn hand overblijft, verliest deze ronde en krijgt de kaarten als strafpunten.

Einde van het spel: De speler die op het einde van de laatste ronde de minste kaarten voor zich heeft, wint het mini-spel.

Einde van het spel

De speler die het meeste mini-spelletjes wint, wint het spel Dobble. Bij een gelijkstand trekken de betrokken spelers nog een kaart in een rechtstreeks duel. De speler die als eerste het gelijke symbool benoemt is de uiteindelijke winnaar.

Je kunt ook punten geven in de vorm van een wedstrijd. In dat geval:

  • Toren des doods: 1 punt voor iedere gewonnen kaart, 5 punten voor de speler met de meeste kaarten.
  • De put: 10 punten voor de speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is. 20 strafpunten voor de speler die als laatste overblijft.
  • Vergiftigd geschenk: 20 punten voor de speler die de minste kaarten krijgt. 10 punten voor de speler met de tweede minste kaarten.
  • Pak ze allemaal: 1 punt per gewonnen kaart
  • Schuif de hete aardappel door: 5 strafpunten per verloren ronde

Terug naar overzicht