Categorie:Gezelschapsspellen

Dixit spelregels

Dixit: Laat je creativiteit de vrije loop

Spelinfo
  • Aantal spelers:3-6 spelers
  • Speelduur:30 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 8 jaar
  • Uitgever:Asmodee
Dixit basisspel bestellen

Dixit

Voor 15u besteld, morgen in huis

Het bordspel Dixit bevat prachtige kaarten die voor interpretatie vatbaar zijn. Als speler moet je jouw medespelers goed proberen in te schatten. Dixit vraagt om het nodige creatieve giswerk waardoor je jouw verbeelding de vrije loop kunt laten gaan. Het basisspel is geschikt voor 3 tot 6 personen. Voor grotere gezelschappen heeft uitgever Asmodee Dixit Odyssey voor wel 12 personen op de markt gebracht.

Dixit spelregels

De spelregels zijn erg eenvoudig waardoor dit bordspel snel te leren is voor zowel jong als oud. The Game Room legt kort en bondig de spelregels van het Dixit basisspel uit.

Elke speler krijgt 6 kaarten met ietwat mysterieuze afbeeldingen. Kies wie aan zet is. Deze (actieve) speler kiest één eigen kaart waar hij iets over wil zeggen en legt deze kaart gedekt voor zich neer. Vervolgens mag deze speler één hint geven die in zijn ogen bij de kaart past. Wat betreft de inhoud van de hint zijn er geen regels. Alles mag. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen wat als eerste in je opkomt, een zin uit lied gebruiken of slecht één woord noemen. Maar let op, maak de hint niet té gemakkelijk! De reden hiervoor lees je bij de puntentelling.

Hierna kiest elke speler één kaart uit de eigen hand die het beste past bij de omschrijving. Deze kaarten worden gedekt neergelegd en goed door elkaar gehusseld, samen mét de kaart van de verteller. Na het schudden worden de kaarten open op tafel neergelegd. Nu proberen de andere spelers de kaart van de verteller eruit te halen. Ze kiezen in het geheim door gedekt een nummertje voor zich te leggen dat overeenkomt met de plaats van de kaart. Als iedereen gekozen heeft, worden de nummers omgedraaid en wordt gekeken wie het juist had.

Toe aan wat meer variatie? Koop dan één van de Dixit uitbreidingen met wel 84 nieuwe kaarten vol prachtige illustraties.

Puntentelling

De actieve speler scoort 0 punten indien iedereen óf helemaal niemand zijn kaart eruit wist te pikken. In deze gevallen was de hint te makkelijk of veel te lastig. Wanneer minstens één speler de juiste kaart gekozen heeft, verdient de actieve speler 3 punten. Tip: probeer dus een hint te geven die niet direct te linken is aan jouw kaart, maar ook niet te vaag is. Je moet je medespelers ietwat om de tuin leiden om punten te scoren!

De andere spelers verdienen elk 3 punten indien zij de kaart van de verteller weten te vinden. Weet niemand de juiste kaart aan te wijzen, dan was de hint te onduidelijk en de niet-actieve spelers 2 punten .Iedere speler krijgt ook nog eens 1 punt voor elke stem die op zijn eigen kaart is uitgebracht.

Aan het einde van de ronde vult iedereen zijn hand aan tot 6 kaarten. Het spel Dixit is voorbij zodra de laatste kaart van de stapel is getrokken. In dat geval wint de speler met de meeste punten.

Dixit Odyssey voor grote groepen

Voor grotere gezelschappen heeft uitgever Asmodee Dixit Odyssey uitgebracht. door de aangepaste vorm van het speelbord kun je deze stand-alone uitbreidingsset met wel 12 personen spelen. Het principe blijft hetzelfde: doorgrond het geheim van de afbeeldingen, schat je medespelers goed in en laat je verbeelding de vrije loop.