The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

De beste bordspellen voor 2 personen in 2022

Beste spellen voor 2 personen
Veel spellen met een tweespeler optie gaan gepaard met suffe, aangepaste regels of zijn simpelweg niet entertaining genoeg. The Game Room laat zien dat er naast the good old Stratego, Monopoly en schaken genoeg te gekke bord- en kaartspellen zijn voor 2 personen. Wij hebben een lijst gemaakt met de 15 beste spellen voor 2 personen.

Veel spellen met een tweespeler optie gaan gepaard met suffe, aangepaste regels of zijn simpelweg niet entertaining genoeg. Zo komt er bij Sushi Go een ‘dummy’' speler bij kijken (suf!). The Game Room laat zien dat er naast the good old Stratego, Monopoly en schaken genoeg te gekke bord- en kaartspellen zijn voor 2 personen. Wij hebben een lijst gemaakt met de 15 beste spellen voor 2 personen; van coöperatieve spelletjes tot strategische expertspellen waar je 1 á 2 uur mee zoet bent, maar ook eenvoudige 2-spelersspellen voor tussendoor.

Onze top-15 spellen voor 2 spelers:

 1. Claim
 2. Jaipur
 3. Lost Cities: Het Bordspel
 4. Codenames Duet
 5. 7 Wonders Duel
 6. Hanamikoji
 7. Het Verboden Eiland
 8. Ticket to Ride: Nordic Countries
 9. Patchwork
 10. Watergate
 11. Targi
 12. Qwixx
 13. Herrlof
 14. Saboteur: Het Duel
 15. Scythe

1. Claim 

Type: luchtig slagenspel | White Goblin Games

Kaartspel Claim voor 2 spelers

Claim is een strategisch slagenspel in een fantasy-jasje voor exact 2 spelers. Spelers moeten proberen om de vijf verschillende facties voor zich te winnen om de nieuwe koning van het koninkrijk te worden. Claim van White Goblin Games biedt voldoende uitdaging voor zowel beginnende als gevorderde spelers. Per potje ben je circa 25 minuten zoet en met de ruim 6 uitbreidingen kun je het basisspel meerdere malen een frisse wind inblazen.

Nadat de koning dood met zijn hoofd in een wijnvat is aangetroffen, moeten spelers strijden om de troon. De koning had namelijk geen erfgenamen. Om tot koning gekroond te worden, is het aan de twee spelers de taak om minstens drie van de vijf fracties van fantasierijke wezens (goblins, ridders, dwergen) voor zich winnen. De basisprincipes van een slagenspel zie je ook bij Claim terug. De kaarten (met prachtig artwork) zijn voorzien van een kleur en een getal. White Goblin Games heeft een aantal uitbreidingen uitgebracht (én Claim deel 2) met gloednieuwe fracties die elk weer een unieke, eigenaardige eigenschap bezitten.

Koop Claim online

2. Jaipur  

Type: casual spel voor 2 met genoeg tactiek | Space Cowboys

Tactisch tweespelersspel Jaipur

In het 2 Player spel Jaipur draait alles om de vraag: ‘’Wie wordt de beste handelaar van de Maharadja?’’ Spelers verzamelen en verkopen goederen op de markt in ruil voor roepies. Het is zaak om zo slim mogelijk te handelen om zo rijker te worden dan je tegenstander. Het strategische kaartspel van Space Cowboys (Asmodee) is in het verleden genomineerd voor noemenswaardige prijzen zoals de Golden Geek Award in de categorie ‘’Best 2-Player Board Game’’ (2010) en de International Gamers Award (2010).

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. Deze stad staat bekend als de ‘roze stad’ vanwege de vele rozekleurige gebouwen. Andere trekpleisters zijn het indrukwekkende Windpaleis (Hawa Mahal) en vele markten vol handelswaren. Vooral de handelsmentaliteit in Jaipur komt in dit spelletje sterk naar voren.

Elke speler start met vijf kaarten. De markt wordt ook gevormd door vijf kaarten. Tijdens een beurt heb je de keuze uit twee handelingen. Je kunt een goederen- of kamelenkaart nemen of verkopen. In totaal zijn er zes soorten goederenkaarten: Diamant, Goud, Zilver, stof, kruiden en leder. Het is de kunst om goederen tactisch te verzamelen om zo de meeste roepies te kunnen vragen. Aan het einde van iedere ronde ontvangt de rijkste handelaar een Zegel van Uitmuntendheid. De eerste speler die twee Zegels verzamelt, wint het spel.

Jaipur wordt geprezen om zijn originaliteit, mooie artwork en spelmechanisme. De handelingen tijdens een spelbeurt nemen amper een minuutje in beslag. Eeuwig wachten totdat je eindelijk weer aan de beurt bent, is daarom niet van toepassing en het zorgt ervoor dat het spelletje lekker wegspeelt. Daarnaast bevat Jaipur simpele spelregels, maar is het zeker uitdagend genoeg omdat je zonder een goede tactiek niet zult winnen. Naast tactiek speelt ook geluk een belangrijke factor. Je moet immers een beetje mazzel hebben met de kaarten die je trekt. Wat ons betreft is Jaipur een must-have kaartspel voor 2 spelers die zeker de moeite waard is om in huis te halen of om uit te proberen in je favoriete board game café.

Koop Jaipur online

3. Lost Cities: Het Bordspel 

Type: casual spelletjesmiddag | 999 Games 

In het toegankelijke planningsspel Lost Cities: Het Bordspel van auteur Reiner Knizia kruipen spelers in de huid van een expeditielid, op zoek naar vijf verloren steden. De wegen naar de ruïnes leiden spelers door de woestijn, jungle, lavavelden, water en over rotsen. Speel steeds een kaart om de volgende etappe van een expeditie af te leggen. Hoe dichterbij het doel, hoe meer punten in the pocket. Je kunt Lost Cities: Het Bordspel spelen met 2, 3 of 4 personen. Bij de tweespeler optie worden haast geen concessies gedaan waardoor het niets afdoet aan het speelplezier .

Lost Cities: Het Bordspel is gebaseerd op het gelijknamige, populaire kaartspel voor 2 spelers (ook erg leuk trouwens). De bordspelvariant biedt door de verschillende bonussen op de expeditiesporen net wat meer tactische mogelijkheden. Bovendien bevat deze variant een hartstikke mooi vormgegeven speelbord om de verschillende expedities te visualiseren. Het doel van Lost Cities: Het Bordspel is om de meeste punten te scoren.

Wie aan de beurt is, speelt één kaart waarmee hij één van de eigen expeditieleden (of leider) in beweging zet. De kleur van de gespeelde kaart geeft aan naar welke verloren stad de zoektocht begint. Het is mogelijk om een expeditie te starten óf er eentje voort te zetten. De beurt wordt afgesloten met het trekken van een nieuwe kaart. Op elk veld van een etappe staat een waarde. Dit kunnen positieve en negatieve waarden zijn. Hoe dichterbij een expeditielid bij een Lost City weet te komen, hoe hoger de waarden zijn. Langs de velden kunnen ook overwinningspunten en artefacten liggen welke extra punten opleveren. Afhankelijk van jouw aandachtsspanne of tijd kun je ervoor kiezen om de originele variant (3 ronden) of de korte variant (1 ronde) te spelen.

Lost Cities is wat ons betreft een leuk, aardig eenvoudig uit te leggen bordspel voor 2 of meer personen en biedt met de originele/korte speelduur plus spelvariant genaamd ‘Op en Neer’ de nodige flexibiliteit.

Koop Lost Cities: Het Bordspel online

4. Codenames Duet  

Type: vluchtig deductiespel met woorden | White Goblin Games

Codenames Duet speciaal voor twee spelers

Codenames Duet is de coöperatieve variant van het succesvolle partyspel Codenames. Het woordspelletje van White Goblin Games leent zich uitstekend voor een casual game night met 2 spelers. Door middel van korte aanwijzingen (één woord wel te verstaan) moeten jullie samen alle spionnen vinden voor de tijd op is. Let goed op dat je de huurmoordenaars ontwijkt. Een potje Codenames Duet neemt gemiddeld een klein kwartiertje in beslag.

De set-up bestaat uit 25 kaarten in een grid van 5x5. Op elke kaart staat een random woord zoals ‘oliebol’ of ‘regenboog’. Elke speler heeft zijn eigen sleutelkaart waarop is aangegeven welke woorden jouw medespeler moet raden en welke 3 hij moet vermijden. Tijdens jouw beurt geef je een hint van slechts één woord en het aantal kaarten waarop dit woord betrekking heeft. Wijst iemand per ongeluk een huurmoordenaar aan, dan is het spel direct voorbij en hebben jullie verloren. Winnen doe je door samen alle 15 spionnen te vinden.

Bestel Codenames Duet online

5. 7 Wonders Duel 

Type: opstapje naar jouw eerste expertspel | Repos Production

Wonders Duel is het meeste bekende spel in de 7 Wonders serie en is speciaal gemaakt om te spelen met 2 personen. Net als bij het basisspel probeer je jouw beschaving groots te maken. In dit spel speel je drie verschillende tijdperken Door deze tijdperken heen ontwikkel je jezelf op het gebied van de wetenschap, handel en militair. In Nederland wordt 7 Wonders Duel uitgegeven door Asmodee. Een potje neemt circa 30 minuten in beslag.

In elk tijdperk kun je wetenschappelijke ontwikkelingen doen, je leger versterken en muntstukken winnen om een beschaving te creëren en wonderen te verrichten. Elk tijdperk heeft een eigen stapeltje kaarten. Al deze verschillende activiteiten maakt dat er ook drie verschillende manieren zijn om te winnen. Als niemand het spel rechtstreeks wint door een militaire of wetenschappelijke overwinning, is de winnaar degene die aan het eind van het spel de meeste overwinningspunten heeft verzameld.

7 Wonders Duel staat bij veel spelletjesliefhebbers in hun top-10. Wie voor het eerst kennis maakt met dit spel, moet wel even door ‘de zure appel’ heen bijten. De leercurve van 7 Wonders Duel kan voor niet ervaren spelers wat groot zijn. Daarbij komt het spel met een flink boekwerk aan regels.

Bestel 7 Wonders: Duel

6. Hanamikoji 

Type: doordenkertje in snack-size | White Goblin Games

Hanamikoji kaartspel 2 personen

In het strategische kaartspel Hanamikoji ben je de eigenaar van een traditioneel Japans restaurant en wil je de gunst van zeven geisha's voor je winnen. Om de geisha's te bekoren, zul je met passende presentjes moeten komen. De ene geisha is wat kritischer dan de ander. Degene die aan het einde van een ronde een wit voetje haalt bij minstens vier geisha’s (of minimaal 11 gunstenpunten heeft), wint. Met dit tweespeler spel van White Goblin Games ben je circa 15 minuten zoet. Een ideaal spelletje voor tussendoor dus.

Hanamikoji is een van Kyoto’s (Japan) meest bekende straten en is dé place to be voor het spotten van prachtige geisha’s. De titel van het tweespeler spel komt dus zeker niet uit de lucht vallen. Het spel bevat 21 geschenkkaarten, vier verschillende actiefiches en natuurlijk geisha kaarten. Allemaal voorzien van sfeervol artwork van Maisherly Chan. Zowel de geisha kaarten als de geschenkkaarten hebben een kleur en een getal. Zo is geisha #3 enkel te bekoren met een parasol en geisha #5 met zeldzame bloesemtakken. Elke speler start met zes geschenkkaarten en voert één van de vier verschillende acties uit. Als beide spelers de vier acties hebben voltooid, wordt gekeken naar de score. Het spel gaat door totdat iemand vier overwinningfiches óf 11 gunstenpunten heeft.

Koop Hanamikoji online

7. Het Verboden Eiland 

Type: coöperatieve ‘Pandemic-light’ | White Goblin Games

Vind je het leuk om mét elkaar te strijden in plaats van tegen elkaar? Dan is Het Verboden Eiland zeker een aanrader. In dit coöperatieve spel van de auteur van het succesvolle Pandemic (Matt Leacock) staat een mysterieus eiland met vier verborgen schatten centraal. Lukt het jullie om als team alle schatten op tijd te vinden voordat het eiland in de zee verdwijnt? Sommige spelfanaten noemen Het Verboden Eiland een soort ‘Pandemic-light’ door zijn hogere toegankelijkheid en korte speelduur. Een potje duurt circa 30 minuten.

Als team van 2 tot 4 avonturiers moet je samenwerken om het eiland zo snel mogelijk te verlaten met de vier schatten. Het eiland, bestaande uit 24 tegels, raakt namelijk steeds verder onder water. De waterstandmeter geeft de huidige status van het water aan. Elke speler heeft een speciale eigenschap (bijv. diagonaal bewegen) die van grote toegevoegde waarde kan zijn. Elke ronde mag een speler 3 acties uitvoeren; bijvoorbeeld zijn pion verplaatsen of tegels droogleggen om kletsnatte voeten te vermijden. Met het verzamelen van een kwartet schatkaarten kun je de uiteindelijk schat binnenhalen. Is de complete buit binnen? Dan moet je bij de Dwazenlandplaats zien te komen en met de helikopter ontsnappen om te winnen. Jouw team verliest als het niet gelukt is om de missie te volbrengen.

Het Verboden Eiland kent drie verschillende moeilijkheidsniveaus. Wie het spel voor het eerst speelt, zet de watermeterstand simpelweg op beginnersniveau. Voor meer uitdaging begin je met een al deels overstroomd eiland.

Koop Het Verboden Eiland online

8. Ticket to Ride: Nordic Countries 

Type: uurtje onder de pannen | Days of Wonder

Claim de beste treinroutes in Ticket To Ride: Nordic Countries

Ticket To Ride: Nordic Countries neemt je mee op een Noors avontuur door Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Het doel is gelijk aan het basisspel Ticket to Ride: verzamel en speel kaarten om de beste treinroutes te claimen. Deze ‘Nordic’ variant is speciaal ontworpen voor 2-3 spelers.

Het speelbord (een geografische kaart) heeft een winterse touch en leid je langs grote Scandinavische steden als Kopenhagen, Oslo, Helsinki en Stockholm. Het is zaak om de beste treinroutes te claimen om de bestemmingen op jouw kaarten met elkaar te verbinden. Dit levert allemaal punten op. Het maken van treinroutes kun je (helaas) niet op je dooie gemak doen, want jouw tegenspeler kan zomaar jouw route claimen waardoor je die van jezelf compleet moet omgooien.

Voor sommige bestemmingen moeten spelers de veerboot nemen over het water, of door een tunnel rijden. De routes in Nordic Countries gaan van een lengte van 1 trein tot 9 treinen. Lange routes zijn lastiger om te realiseren, maar dat wordt goedgemaakt door een hoog aantal punten. Haal je jouw bestemming niet? Dan scoor je strafpunten! Je zult zien dat de routes elkaar vaak doorkruisen, waardoor de concurrentie groter is dan wanneer je Ticket to Ride USA of Europe speelt.

Koop Ticket to Ride: Nordic Countries online

9. Patchwork 

Type: tactisch legpuzzel spel | 999 Games

Patchwork is een toegankelijk, tactisch tweepersoonsspel waarin je probeert om zoveel mogelijk lapjes op je dekentableau te leggen. Patchwork van uitgever 999 Games staat genoteerd in de Top-100 spellen volgens BoardGameGeek en is enorm geliefd onder spelletjesfanaten. Het spel biedt zowel kinderen als volwassenen voldoende uitdaging en door de steeds wisselende volgorde van lapjes is geen spel hetzelfde. Een potje Patchwork duurt hooguit een half uurtje.

Beide spelers krijgen een tableau. Om uiteindelijk tot een mooie deken te komen, moet je lappen stof verzamelen. Voor elke lap stof betaal je met knopen. Door het plaatsen van lappen stof op jouw tableau, ga je vooruit op het ‘tijdspoor’. Degene die op dit spoor achteraan staat, is altijd aan de beurt. Knopen leveren aan het einde van het spel punten op. De moeite voor het maken van de deken wordt uiteraard ook beloond! Lege velden op het tableau leveren namelijk strafpunten op. Wie aan het einde van het spel Patchwork de meeste punten heeft, wint.

Bestel Patchwork online

10. Watergate 

Type: serieuze race tegen de klok en elkaar | White Goblin Games

Het tweespeler spel (12+) Watergate gaat over het meest beruchte politieke schandaal in de Amerikaanse geschiedenis. In dit spel duiken twee spelers in dit legendarische schandaal. De één kruipt in de rol van Richard Nixon’s adviseur. Zijn doel: zoveel mogelijk bewijzen laten verdwijnen. De andere speler is de eindredacteur van een krant die de waarheid boven tafel wil krijgen. In een race tegen de klok proberen beide kampen hun doel te bereiken. Moet Nixon, net als toen, aftreden óf weet de oud-president ditmaal zijn positie veilig te stellen?

Watergate werd medio 2020 uitgegeven door White Goblin Games. Een volledig spel neemt circa 30 minuten in beslag. Het speelbord is een ouderwets prikbord vol clues zoals je die in klassieke crime series ziet. Elke speler start met een eigen set kaarten. Per ronde, bestaande uit 3 fasen, speel je kaarten uit je hand en probeer je op een tijdlijn bewijsmateriaal, termijnfiches of invloedsfiches naar jouw kant te krijgen. De kaarten bevatten meerdere actiemogelijkheden. Hierdoor moet je goed nadenken welke actie je wanneer inzet. Ook kun je elkaar dwarszitten. Om te winnen is dus een goede tactiek vereist, de geluksfactor speelt een veel kleinere rol. Wie zich 100% wil onderdompelen in het Watergate schandaal, kan zich te goed doen aan de vele achtergrondverhalen in de handleiding. De daadwerkelijke spelregels beslaan 5 pagina’s. Het is aan jou of je dit veel leeswerk vindt of juist niet.

Koop Watergate online

11. Targi 

Type: toegankelijk & pittig workerplacement spel | White Goblin Games

Workerplacement spel Targi voor 2 spelers

Targi (12+) van White Goblin Games mag zeker niet in dit lijstje ontbreken. Targi is een tactisch tweespeler spel waarin waarin spelers in de huid kruipen van het Toeareg volk. Door goed te handelen in lokale (dadels en zout) en exotische (pepers) handelswaren is het de bedoeling om de rijkste leider van een Toearegstam te worden. Targi is een zogeheten workerplacement spel met relatief eenvoudige spelregels en veel interactie. Een potje neemt ongeveer een uurtje in beslag.

Hoe ziet een potje Targi er ongeveer uit? Het speelveld bestaat uit verschillende kaarten, opgebouwd in een raster van 5x5. De buitenrand bestaat uit kaarten met speciale actieplekken erop. In het midden liggen de stam- en goederenkaarten. Elke speler krijgt drie Targi-pionnen, twee stamstenen en wat handelswaren om mee te beginnen. Er wordt in rondes gespeeld. In elke ronde plaatsen de twee spelers om de beurt hun drie Targi-pionnen op de randvelden. Deze mogen absoluut niet in dezelfde rij of kolom van de tegenstander komen. Ook is er een rover in het spel die steeds een vakje bezet houdt. Op ieder snijpunt van twee pionnen komt de stamsteen te liggen. Staat iedereen op z’n plek? Dan voeren de spelers de acties op de randvelden (waar hun Targi-pion staat) uit en worden handelswaren geïnd.

Tijdens het plaatsen van Targi-pionnen kun je elkaar dwarsbomen om te voorkomen dat de tegenstander snel de benodigde handelswaren op zak heeft. In het spel Targi ben je dus niet alleen met je eigen handelszaakje bezig, maar moet je ook de plannen van je tegenstander nauwlettend in de gaten houden. Goederenkaarten kunnen ingewisseld worden voor de fel begeerde stamkaarten. Deze kaarten brengen in de loop van het spel voordelen op die permanent óf tijdelijk van kracht zijn. Tevens heb je stamkaarten nodig voor het scoren van overwinngspunten. Degene die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint.

Heb jij deze topper van een tweespeler spel al in de kast liggen? Check dan zeker Targi: De uitbreiding met nieuwe stamkaarten en nieuwe randvelden. De vijf nieuwe handelswaarkaarten worden gemengd met de goederen uit het basisspel.

Bestel Targi online Ik wil de uitbreiding

12. Qwixx 

Type: party game for two | White Goblin Games

Bij Qwixx hoef je niet op jouw beurt te wachten

Qwixx (winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2014 in de categorie ‘familie’) is een vlot en verrassend dobbelspel met een enorme hoge herspeelbaarheid. Van het dobbelspel uit het portfolio van White Goblin Games zijn meer dan 1,4 miljoen exemplaren verkocht. Niet zo gek, want Qwixx zit goed in elkaar en is enorm verslavend (wij spreken uit ervaring)! Qwixx leent zich uitstekend voor een spelletjesavond met 3-5 personen, maar is ook zeker een topper als je met z’n tweeën een eenvoudig spelletje wilt doen dat niet te lang duurt.

Hoe werkt Qwixx? De actieve speler gooit 2 witte en 4 gekleurde dobbelstenen. Hij mag het totaal van de som van de witte en/of de gekleurde dobbelstenen op zijn scorevel afkruisen. Er is één belangrijke regel: getallen afkruisen mag alleen van links naar rechts. De andere spelers kunnen de worp ook benutten, maar mogen alleen het totaal aantal ogen van de witte dobbelstenen gebruiken. Bij Qwixx hoeft dus niemand op zijn beurt te wachten voor wat actie. Dat is wat ons betreft een groot voordeel! 

Hoe meer kruisjes op jouw vel, hoe meer punten dit oplevert. Wie in één kleur rij minstens 5 kruizen heeft en het ‘slotgetal’ kan aankruisen, mag deze kleur sluiten wat een extra punt oplevert. De dobbelsteen van die kleur gaat dan uit het spel. Bij twee gesloten rijen eindigt het spel direct. Probeer je zoveel mogelijk getallen af te strepen, of ga je juist behoedzaam te werk om te voorkomen dat je een onbruikbare worp krijgt en snel vastloopt? Keuzes, keuzes en nog eens keuzes!

Van Qwixx zijn een aantal varianten (met andere scorevellen) en uitbreidingen verschenen om Qwixx-connaisseurs meer uitdaging te bieden.

Koop Qwixx online

13. Herrlof 

Type: luchtig slagenspel | Jolly Dutch

Herrlof slagenspel 2 spelers

Herrlof is een spannend slagenspel voor twee spelers waarmee je circa 30 minuten mee zoet bent. In Herrlof ga je terug naar de Vikingtijd waar je tegen elkaar ‘vecht’ voor de titel Viking koning (iets wat we stiekem allemaal wel willen). De uitgever Jolly Dutch wist met Herrlof een nominatie voor Speelgoed van het Jaar 2020 te bemachtigen. Volgens de jury van deze verkiezing biedt Herrlof een nieuwe, geavanceerde kijk op Hartenjagen, en dan met z’n tweeën. Tevens is Herrlof verkozen tot #1 tweepersoonsspel 2020 door Nox Spellenzolder.

In Herrlof worden 15 slagen gespeeld. Aan het begin van elke ronde is het aan de twee spelers om te voorspellen hoeveel slagen je verwacht te halen. Een juiste voorspelling levert bonuspunten op. Elke gewonnen slag levert tevens ook een punt op. Zo speel je door totdat iemand 50 punten heeft verzameld. In het spel zijn naast getallenkaarten ook ‘krachtkaarten’ voor de nodige actie. Zo is er een kaart om een slag te vernietigen en is er een krachtkaart waarbij je een kaart van de tegenstander mag jatten.

Koop Herrlof online

14. Saboteur: Het Duel 

Type: casual spelletjesmiddag | 999 Games

Saboteur: Het Duel is de kleine, 2 spelervariant van het spel Saboteur. Het doel is nog steeds hetzelfde: probeer zoveel mogelijk goudstukken te verzamelen door jezelf een weg te banen door een grot en hiervoor een solide gangenstelsel aan te leggen. De spelregels van Saboteur: Het Duel zijn snel te leren en een volledig spel duurt gemiddeld zo'n 20-30 minuten. Genoeg kans dus voor een revanche (of twee) als je de verliezende goudzoeker bent!

In Saboteur: Het Duel van auteur Frederic Moyersoen (999 Games) kruipen beide spelers in de rol van een schatgravende kabouter. In tegenstelling tot het origineel, zijn er nu géén saboteurs die de boel dwarsbomen. In de doos vind je gangenkaarten (met of zonder goud), actiekaarten en doelkaarten. Een deel van de doelkaarten komt gedekt en verspreid van elkaar op tafel. Hier is goud te vinden! Tijdens jouw beurt mag een gangenkaart aanleggen om een doelkaart te bereiken en goud binnen te harken. Gangenkaarten moeten altijd netjes op elkaar aansluiten. Dat is soms een lastige opgave, want gangen komen in alle soorten en maten! Van bochten tot lijnrechte gangen of doodlopende paden. 

Met de actiekaarten kun je elkaar dwarsbomen. Het is en blijft tenslotte wel De Saboteur! Geef je de ander een kapotte hamer? Dan mag je tegenstander géén gangenkaart meer aanleggen totdat hij zijn waardevolle gereedschap heeft gemaakt. In sommige gangen loop je een deur tegen het lijf. Deuren kunnen geopend worden met een sleutelkaart. Deze toevoeging zal voor spelers die het origineel platgespeeld hebben, geheel nieuw zijn. De kabouter die aan het einde van het spel de meeste goudstukken heeft verzameld, wint. Saboteur: Het Duel is speciaal gemaakt voor 2 spelers, maar kan eventueel ook geheel solo gespeeld worden.

Koop Saboteur: Het Duel online

15. Scythe

Type: strategisch expertspel niveau 10 | Stonemaier Games

Strategisch expertspel Scythe

Scythe wordt gezien als het beste van het beste onder de strategische bordspellen. Het is een zogeheten Engine-Building spel met een hoge moeilijkheidsgraad, géén voer voor casual gamers dus. Het expertspel werd oorspronkelijk verkocht op Kickstarter, waar het $1,8 miljoen opbracht, en wordt nu uitgegeven door het merk Stonemaier Games (Asmodee). Scythe is geschikt voor 1-5 spelers en leent zich uitstekend voor een één tegen één duel. Hier moet je wel ruim 2 uur voor uittrekken. Scythe heeft veel prijzen gewonnen, zoals de Golden Geek Board Game of the Year Award (2016) en de Swiss Gamers Award Winner (2016).

Scythe neemt je mee naar het jaar 1920. Elke speler vertegenwoordigt een personage uit een van de vijf facties van Oost-Europa. Je probeert jouw fractie zo machtig mogelijk te maken door territorium te veroveren, volgelingen te rekruteren en grondstoffen te verdienen. Iedereen bouwt op deze manier individueel een eigen ‘systeem’ op welke steeds verder uitgebouwd kan worden. Scythe is als het ware een complexe versie van Catan (resource management), met zeer gedetailleerde miniaturen (welke je kunt schilderen) en meer diepgang.

Koop Scythe online

Terug naar overzicht