The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Dammen: Klassiek bordspel voor 2 personen

Dammen spelregels
Het doel van dit strategische bordspel is om alle damschijven van de tegenstander te elimineren. Dammen is geschikt voor 2 spelers.

Het klassieke bordspel dammen kun je tegenwoordig online spelen tegen een computer. Toch is niets leuker dan een potje dammen met een ‘echte’ speler. Dammen lijkt door de nodige tactiek een beetje op schaken, maar is wat eenvoudiger. Een goed alternatief dus voor een strategisch bordspel indien je niet te lang in complexe spelregels wilt duiken. Het doel van het spel is om alle damschijven van de tegenstander te elimineren. Je kunt ook winnen doordat de tegenstander geen zet meer kan doen.

Dammen spelregels

Het vierkante dambord ligt tussen 2 spelers in en is opgedeeld in 100 donker- en licht gekleurde vakken in een 10x10 raster. Elke speler heeft 20 damschijven (wit of zwart) om over het speelveld te bewegen. Voor de beginopstelling worden deze verdeeld over de dichtstbijzijnde 4 rijen. De 2 rijen in het midden blijven leeg om de damschijven te kunnen verplaatsen.

  • Het verplaatsen van de schijven Van het dambord worden alleen de donker gekleurde vakken als speelveld gebruikt. De witte vakken blijven leeg omdat een damschijf enkel schuin naar voren (links of rechts) mag bewegen naar een onbezet vak. Heeft jouw schijf de andere kant van het bord bereikt, dan ‘promoveert’ deze tot een dam. Een dam heeft een stuk meer bewegingsvrijheid en mag diagonaal over meerdere velden gaan. Een dam maak je eenvoudig door 2 schijven van dezelfde kleur op elkaar te leggen.

  • Slaan De spelers doen om de beurt een zet. Degene met de witte stukken begint. Je mag een damschijf in jouw eigen kleur 1 plek schuin naar voren zetten. Kom je op het punt dat er een schijf van je tegenstander schuin naast je staat en de plek over de steen heen (dus 2 plaatsen verder), leeg is? Dan moet je ‘slaan’. De desbetreffende schijf is uitgeschakeld en wordt van het bord genomen. Slaan is verplicht als de mogelijkheid zich voordoet. Indien jouw schrijf een dam is geworden, mag deze een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Met een dam heb je dus een krachtig wapen in handen.

  • Winnen of verliezen Heb je alle schijven van de tegenpartij van het bord gespeeld? Dan heb je het spel gewonnen. Dit geldt ook als de ander klem komt te zitten en geen geldige zet meer kan doen. Het kan voorkomen dat beide spelers niet kunnen winnen. Dan eindigt het potje dammen in gelijkspel.

Terug naar overzicht