The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

CuBirds

Dit schattige kaartspel voor 2-5 spelers draait om het verzamelen van vogels. Om te winnen dien je tactische keuzes te maken!

Kopen

Nog 57 producten in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Kaartspellen, Meest verkocht en Prijs

Beschrijving CuBirds


Dagelijks houden tientallen vogels halt op de hekken van ons platteland. Als het tijd is om te vertrekken, vermengen al deze vogels zich, niet in staat om zich in zwermen te organiseren om naar huis te vliegen. Help ze de weg terug naar hun nest te vinden.

Kaartspel met vogels

In Cubirds is je uiteindelijke doel om als eerste speler in je scoregebied zeven verschillende soorten te verzamelen, of twee soorten met minstens drie identieke vogels in elk. Elke vogel wordt geleverd met een kleine en een grote zwermscores, dus misschien wilt u wachten tot u een grote zwerm bereikt om meer vogels tegelijk aan uw scoregebied toe te voegen. Pas echter op, want de ronde eindigt zodra een speler zijn hand leegt, waardoor alle spelers gedwongen worden hun huidige handen en plannen opzij te zetten!

Een aanvulling voor iedere spelcollectie!

CuBirds is zo'n spelletje dat je gewoon in je verzameling móet hebben. Het kaartspel bevat kaarten met flamingo’s, papegaaien, eksters, roodborstjes en nog veel meer Minecraft-achtige vogels. Wie als eerste 7 verschillende vogels óf twee sets van 3 identieke vogelsoorten weet te bemachtigen, wint het spel. CuBirds heeft wat spelconcept betreft iets weg van kwartet, maar is een stuk uitdagender. Je dient tactische keuzes te maken gedurende het spel, Daarbij kun je jouw tegenstanders dwarszitten om te voorkomen dat zij een set voltooien.

Lees alle spelregels van Cubirds.

Spelregels


CuBirds is zo’n spelletje waar je direct vrolijk van wordt. In dit kaartspel voor 2-5 spelers moet je vogels zien te verzamelen. Flamingo’s, papegaaien, eksters, roodborstjes en nog veel meer Minecraft-achtige vogels. De illustraties van de schattige dieren komen van Kristiaan der Nederlanden. Het spelletje is niet zomaar een simpel kwartetspel. Er moeten tactische keuzes worden gemaakt én je kunt je tegenstanders dwarsliggen. CuBirds is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 in de categorie Familie.

CuBirds spelregels

In CuBirds draait het om het verzamelen van vogels. Dit kun je eigenlijk op twee manieren doen: je verzamelt 7 verschillende vogels óf je kiest ervoor om twee setjes van 3 gelijke vogelsoorten te sparen. Degene die als eerste één van deze twee ‘collecties’ bezit, wint het spel.

Voorbereiding

Schud de vogelkaarten en maak op tafel een raster van 4 rijen met 3 kaarten. Leg deze open neer zodat de vogels zichtbaar zijn. In totaal liggen er 12 vogelkaarten open op tafel. Het is belangrijk dat elke rij 3 verschillende vogels bevat. Zit er een identiek exemplaar tussen? Dan ruil je deze simpelweg om.

Vervolgens krijgt iedereen 8 handkaarten. Daar blijft het niet bij, want elke speler ontvangt een negende kaart. Dit vormt de start van de collectie. Deze ‘startkaart’ leg je open voor je neer. In onze optiek is deze startkaart zeer optioneel. Heb je zin in een lekker lang potje? Dan laat je de negende kaart simpelweg achterwege. De resterende vogelkaarten vormen een gesloten trekstapel.

Het spelverloop

Wijs een startspeler aan en speel vanaf dan met de klok mee. Tijdens jouw beurt doorloop je twee stapjes. Deze stappen zijn als volgt en dienen in de aangegeven volgorde gespeeld te worden:

  1. Vogelkaarten aanleggen (verplicht)
    Eén van de vogelsoorten die je op hand hebt, dien je aan te leggen bij het raster dat open op tafel ligt. Deze handeling is verplicht. Je moet als het ware vogelsoorten insluiten. Dit betekent dat je een vogel moet aanleggen die identiek is aan de vogelsoort aan het andere einde van de rij. Let op, heb je meerdere vogels van één vogelsoort? Dan moet je deze allemaal aanleggen.

    De vogels uit het raster die je zojuist hebt ingesloten, voeg je toe aan jouw handkaarten. De lege plekken in het raster vul je op door de overgebleven vogelkaarten naar elkaar toe te schuiven. Het maakt niet uit hoeveel vogels er in één rij liggen. Dit mogen er twee, vijf, etc. zijn. Wat wel uitmaakt, is het aantal vogelsoorten in een rij. Dit moeten er altijd minimaal twee zijn!

    Je kunt ervoor kiezen om vogels niet in te sluiten. Dit doe je door één vogelsoort uit je hand neer te leggen naast een identieke vogelsoort uit het raster. Door deze actie mag je geen vogelkaarten uit het raster nemen. Wél mag je twee kaarten van de trekstapel pakken om je handkaarten aan te vullen.

  2. Voltooi een collectie (optioneel)
    In de tweede stap kun je een vogelfamilie, ofwel collectie, compleet maken. Deze stap is optioneel en alleen relevant als je daadwerkelijk een geldige verzameling in handen hebt. Op elke vogelkaart staan rechtsboven twee getallen. Het lage getal geeft aan hoeveel vogels exemplaren je nodig hebt voor een kleine familie. Bij een geldige, kleine familie mag je één van deze vogelkaarten toevoegen aan je collectie, waar je startkaart ook onderdeel van is. Het hogere getal geeft aan hoeveel kaarten je nodig hebt voor een grote familie. Een grote familie is lastiger om te behalen, maar wel interessanter omdat je in dit geval twee vogelkaarten mag toevoegen aan je collectie.

Linksonderin elke vogelkaart staat aangegeven hoeveel kaarten van deze vogelsoort in het spel zijn. Gebruik deze informatie in jouw voordeel!

Na het voltooien van stap 1 (en optioneel stap 2) is de volgende speler aan de beurt.

Het einde van een ronde

Zodra één speler geen handkaarten meer bezit, eindigt de ronde direct. De overige spelers moeten al hun handkaarten op de aflegstapel leggen. Dit is een enorme domper natuurlijk als je bijna een complete vogelfamilie hebt! Degene die de ronde heeft beëindigd en hiermee waarschijnlijk geen vrienden heeft gemaakt, geeft iedereen weer 8 handkaarten en start met zijn beurt.

Het einde van het spel

Het spel eindigt wanneer iemand 7 verschillende vogelsoorten óf twee verschillende families bestaande uit minimaal 3 vogels in zijn bezit heeft.

CuBirds spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8720299047303
Merk
Gam'inBiz
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
2
Aantal spelers - max
5
Speelduur - min
15
Speelduur - max
25
Nederlands
Ja
Complexiteit
2
Voorraad
57

Video


Voor 20u besteld, morgen in huis

14 dagen bedenktijd

Meer zoals CuBirds