The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Clever

In het tactische dobbelspel Clever van 999 Games moet je jouw dobbelstenen slim inzetten om zoveel mogelijk punten te scoren. Ook alleen te spelen!

Kopen

Nog maar 1 product in voorraad

Bekijk meer spellen uit: Dobbelspellen en Op reis

Beschrijving Clever


Op zoek naar een leuk dobbelspel waar zowel geluk als tactiek aan de pas komt? Clever van spelontwikkelaar 999 Games biedt spelplezier voor het hele gezin!

Gooi en kies tactisch

Op zich lijkt het dobbelspel Clever heel eenvoudig: gooi de dobbelstenen en kies de juiste dobbelsteen om punten te scoren in een van de vijf categoriëen. Afhankelijk van de kleur van de dobbelsteen kan je punten scoren in een bepaalde categorie. Maar pas op: want alle waardes lager dan de gekozen dobbelsteen verdwijnen in het zilveren dienblad en bieden potentieel belangrijke punten voor je tegenstanders.

Actief speelplezier voor het hele gezin

Net omdat in dit tactische dobbelspel alle spelers voortdurend bezig zijn, is het een echte aanrader voor het hele gezin. Niet alleen de actieve speler kan immers punten scoren, maar ook de spelers die niet aan de beurt zijn kunnen punten behalen. Zo blijft het tot het einde spannend!

De inhoud van dit spel bevat onder meer:

999 Games heeft dankzij het succes van Clever ook nog spelvarianten op de markt gebracht. Zo kunnen fans ook plezier beleven aan Dobbel zo Clever en Clever tot de derde macht.


Spelregels


In het tactische dobbelspel Clever van 999 Games probeert elke speler op zijn eigen vel zoveel mogelijk punten in de 5 verschillende (met een kleur aangegeven) categorieën te scoren. Hiervoor moeten de dobbelstenen verstandig worden ingezet. Clever is zowel genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019 als voor de Nederlandse Spellenprijs in de categorie familiespellen.

Clever spelregels

Bij Clever komen aardig wat verschillende bonussen en regels bij het afstrepen/noteren van dobbelsteenwaarden om de hoek kijken. Wie de Clever spelregels voor het eerst leest, zal wellicht wat overweldigd worden. Maar geen paniek, lees de uitleg vóór het spelen eenmaal door en pak ze vervolgens tijdens het spelen van Clever er weer even bij.

Voorbereiding

De voorbereiding is kort maar krachtig: zorg dat iedereen één vel van het scoreblok en een van de bijgeleverde viltstiften heeft. Kies nu welke speler mag beginnen. Volgens de officiële spelregels mag de slimste speler beginnen, maar dit kan natuurlijk voor aardig wat discussie zorgen.

Maak kennis met het derde deel van de razendpopulaire dobbelsensatie: Clever tot de 3e macht.

Het spelverloop

Clever wordt gespeeld in ronden. Het aantal ronden is afhankelijk van het aantal spelers. Ben je met z’n tweeën of speel je solo? Houd dan 6 speelrondes aan. Met 3 spelers speel je 5 ronden en met 4 spelers 4 ronden. Aan het begin van elke ronde streep je je huidige rondenummer af op het scoreblok. Dit geeft een bepaalde bonus die je weer later in het spel kan gebruiken.

De speler die aan de beurt is, wordt de actieve speler genoemd. De actieve speler werpt alle 6 dobbelstenen en kiest hier één van uit. De waarde hiervan kun je in de desbetreffende kleur afstrepen óf noteren op je scorevel. Hoe dit precies werkt, lees je verderop. Na een worp leg je alle dobbelstenen die een lagere waarde tonen dan de gekozen dobbelsteen op het in de doos afgebeelde zilveren dienblad. Kies je voor de dobbelsteen met de laagste waarde, dan hoef je géén dobbelstenen op het zilveren dienblad te plaatsen. Hier begint het nadenkwerk al. Elke ronde mag je 3x gooien. Dit betekent dat je wel voldoende dobbelsteen wil overhouden om je 2e of 3e worp te doen. Het is dus niet verstandig om bij de eerste worp een dobbelsteen te kiezen met een hoog getal (bijvoorbeeld 6). Laten we naar de gekleurde categorieën en dobbelstenen kijken!

De gele dobbbelsteen
Kies je voor de gele dobbelsteen, dan kruis de waarde van het aantal ogen door in de gele categorie op het scorevel. Elk getal komt tweemaal voor, maar per dobbelsteen mag je slechts één van de twee aankruisen.

De blauwe dobbelsteen
In de blauwe categorie van het scorevel, moet je de waarde van de blauwe én de witte dobbelsteen bij elkaar optellen. Kruis het desbetreffende getal vervolgens af.

De witte dobbelsteen
De witte dobbelsteen is een kleurenjoker en mag als gele, groene, oranje of paarse dobbelsteen worden gebruikt. Je mag de witte dobbelsteen ook met een blauwe combineren en zo de som van de 2 dobbelstenen in de blauwe categorie aankruisen.

Bij paarse, oranje en groene dobbelsteen noteer of streep je de waarde van de dobbelsteen van links naar rechts af. Hierbij mogen géén vakjes worden overgeslagen. Elk van deze kleurencategorie zit nét even anders in elkaar. Zo moet je bij de groene categorie rekening houden met de benodigde minimale waarde. Bijvoorbeeld een hogere waarde dan 2 (>2).

Het kan natuurlijk voorkomen dat een actieve speler de dobbelstenen van zijn worp niet kan gebruiken. In dit geval heeft de actieve speler helaas pech en kan hij niets invullen. 

Na 3 keer dobbelen is de beurt voorbij en komen de passieve spelers in actie. Zij mogen één van de dobbelstenen op het zilveren dienblad kiezen om af te strepen/noteren op hun eigen scorevel. Het is hierbij niet nodig dat iedereen een andere dobbelsteen kiest. Kun je als passieve speler met geen van de dobbelstenen uit de voeten? Dan mag je in dat geval uit één van de dobbelstenen kiezen die de actieve speler in de beurt heeft gekozen.

De bonussen

Er zijn verschillende soorten bonussen die je kunt krijgen tijdens het spel. Bijvoorbeeld door het afstrepen van een rondenummer of door het compleet maken van een lijn.

  • Opnieuw dobbelen: ben je niet tevreden met je worp, dan kun je als actieve speler deze bonus inzetten. Je mag dan alle net geworpen dobbelstenen (m.u.v. die op het zilveren dienblad of op de dobbelsteenvelden) opnieuw werpen. Nu maar hopen dat deze worp meer geluk brengt!
  • +1:  met de +1 bonus mag je aan het einde van jouw beurt één van jouw dobbelstenen opnieuw afkruisen. Dit kan zowel een dobbelsteen zijn die je al hebt gekozen óf eentje die je op het zilveren dienblad hebt liggen. Deze bonus mag uitgevoerd worden door actieve én passieve spelers. Passieve spelers kiezen dan één dobbelsteen van de tegenstander.
  • X-tekens: speel je een X-teken bonus vrij, dan moet je direct een veld in de betreffende categorie aankruisen: bij blauw en geel een getal naar keuze, bij groen het volgende lege veld. De bonus mag niet voor een later moment worden bewaard. Bij de start van ronde 4 wordt de zwarte X-bonus getriggerd. Op dat moment mag elke speler een willekeurig getal afstrepen in de categorie geel, blauw of groen.
  • Getallen: loop je tegen een oranje 5 of een paarse 6 op, dan dien je deze bonus direct te activeren. Je noteert simpelweg het desbetreffende getal in de matchende kleurencategorie. Bij de zwarte 6-bonus aan het begin van ronde 4 mag iedere speler de kleur vrij kiezen (paars of oranje).
  • Vossen: heb je een vossen-bonus gescoord, dan levert dit aan het einde van het spel extra punten op. Meer over deze bonus lees je bij de puntentelling.

Einde van het spel

Zijn alle rondes uitgespeeld, dan krijgt iedereen een laatste kans om een eventuele  resterende +1-bonus te verzilveren. Dan is het tijd voor de puntentelling. Eén speler draait nu zijn scorevel om. Op de achterkant kunnen de scores genoteerd worden. De puntentelling werkt als volgt:

Voor de categorie geel verzamel je punten per kolom die je helemaal gevuld hebt.
Voor de categorie blauw tel je simpelweg alle gezette kruisjes bij elkaar op. Op het scorevel staat per aantal kruisjes weergeven hoeveel punten je precies krijgt. Voorbeeld: voor 10 kruisjes krijg je 46 punten.
Voor de categorie groen kijk je naar hoever je in de desbetreffende lijn bent gekomen. Hoe meer kruisen je hebt gezet, hoe meer punten dit oplevert.
Voor de categorie paars en oranje tel je de punten afzonderlijk bij elkaar op. Spelers met goede rekenskills kunnen in dit geval even hun momentje pakken. 

Tot slot kunnen de extra punten van de vossen-bonus bij de score worden opgeteld. Eén vos is gelijk aan de laagste van je behaalde score. In het spel kun je meerdere vossen behalen, dus het kan zijn dat je de laagste score moet vermenigvuldigen.

Per speler worden alle scores bij elkaar opgeteld. Degene met de meeste punten wint het spel Clever. Bij een gelijke stand wint van hen de speler met de hoogste score in 1 categorie. Is dat ook gelijk, dan delen de betreffende spelers de winst.

Ben je helemaal door je scorevellen heen? Er zijn Clever scoreblokken beschikbaar die je lost kunt bestellen.

Varianten van Clever

Dat Clever zo razend populair is, is de uitgever 999 Games niet ontgaan. Daarom hebben zij diverse varianten van het dobbelspel uitgebracht. We kunnen niet uitsluiten dat er nog meer Clever-versies gaan komen!

Dobbel zo Clever

Dobbel zo Clever is het eerste vervolg op het populaire, tactische dobbelspel. De spelregels zijn exact hetzelfde, maar je speelt met nieuwe kleurcategorieën wat zorgt voor een iets andere spelervaring in vergelijking met de originele versie. Je zult zien dat Dobbel Zo Clever meer van jouw denkvermogen en inzicht vraagt dan zijn voorganger. Ideaal dus voor spelers die Clever al veelvuldig hebben gespeeld en toe zijn aan een nieuwe uitdaging.

Clever tot de 3e macht

Ook het spel Clever tot de 3e macht is een stand alone spel en heeft dezelfde basisregels als Clever. Er zijn nieuwe scoremogelijkheden en bonussen. Eén van de nieuwe bonussen is de getallenjoker. Zowel actieve als passieve spelers mogen deze als actie inzetten om een gekozen dobbelsteen zo te gebruiken alsof deze een ander getal toont.  Scoreblok op? Geen nood. Met deze twee extra scoreblokken voor Clever tot de 3e macht kun je verder dobbelen!

Clever spelregels (PDF)

Eigenschappen


EAN
8719214425791
Merk
999 Games
Leeftijd - min
8
Leeftijd - max
99
Aantal spelers - min
1
Aantal spelers - max
4
Speelduur - min
20
Speelduur - max
30
Nederlands
Ja
Complexiteit
2
Voorraad
1

Video