Categorie:Kaartspellen

Kaartspel Claim spelregels

Claim: Spannend kaartspel voor twee

Spelinfo
  • Aantal spelers:2 spelers
  • Speelduur:25 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 10 jaar
  • Uitgever:White Goblin Games
Kaartspel Claim met vele varianten

Claim

Voor 15u besteld, morgen in huis

In het kaartspel Claim van White Goblin Games is de koning overleden. Hij is zeer waarschijnlijk op lugubere wijze vermoord. Er zijn geen erfgenamen en nu moeten vijf fracties besluiten wie de nieuwe koning wordt. Er zijn twee opties: jij of jouw tegenstander. Claim is een leuk, strategisch slagenspel voor 2 spelers vanaf 10 jaar.

Claim spelregels

Na het succes van het slagenspel Claim bracht White Goblin Games een vervolg uit: Claim 2. Daarnaast zijn er nog een aantal uitbreidingen om het spelletje een tikkeltje lastiger of gevarieerder te maken. The Game Room gaat hier in op de spelregels van het origineel. 

Voorbereiding

De voorbereiding is kort maar krachtig. Schud alle kaarten (52 in totaal) en maak hier een gedekte stapel van. Deze stapel komt in het midden van de tafel te liggen. Elke speler krijgt 13 kaarten. Houd deze gedurende het spel gedekt in de eigen hand.

Het spelverloop

Het spel wordt gespeeld in 2 afzonderlijke fases: In fase 1 moet iedereen volgelingen werven. In fase 2 worden de volgelingen die spelers in de eerste fase hebben gerekruteerd, gebruikt voor de strijd om de gunst van de 5 fracties van het rijk. Aan het einde van het spel krijgt degene met de meeste volgelingen van een fractie een stem van diezelfde fractie. Zo’n stem is zeer waardevol, want de speler die de stem van 3 of meer fracties ontvangt, wint het spel Claim!

Fase 1: Rekruteer volgelingen

De eerste fase bestaat uit 13 slagen; één voor elke kaart in de hand van iedere speler. Bij elke slag is één persoon de leider. De leider heeft het voordeel dat hij/zij mag beginnen en bij gelijkspel (hierover later meer) heeft de leider ook een zekere voordeelpositie. Tijdens de allereerste slag is het aan de jongste speler de eer om de leider te zijn. De rest van de slagen kruipt degene die de laatste slag won in de huid van de leider. Elke slag wordt gespeeld in 3 stappen:

Stap 1: Onthul één kaart
Trek de bovenste kaart van de stapel en leg deze open in het midden van de tafel neer. Tijdens een slag zal iedereen om deze kaart gaan strijden. Let the battle begin!

Stap 2: Speel kaarten
Nu speelt de leider één kaart naar keuze uit zijn hand. Deze kaart hoeft niet van dezelfde fractie te zijn als de kaart die open op tafel ligt. Daarna moet de andere speler één kaart spelen. Deze kaart moet wél van dezelfde fractie zijn als de gespeelde kaart van de leider. Heeft de leider bijvoorbeeld een goblin neergelegd? Dan moet je nu een goblin spelen. Lukt dit niet? Dan speel je een kaart van een andere fractie.

Stap 3: Verzamel kaarten
Op de kaarten staan niet alleen fantasierijke wezentjes, maar ook getallen. De kaarten zijn genummerd van 0 t/m 9. De speler die de kaart met het hoogste getal heeft neergelegd (én de fractie netjes gevolg heeft), wint de slag. Bij gelijkspel wint de leider automatisch de slag.

De winnaar van de slag legt zijn gewonnen kaart gedekt op zijn volgelingen-stapel. De verliezer neemt de bovenste kaart van de stapel in het midden en legt deze ook gedekt op zijn eigen volgelingen-stapel. De verliezer mag deze kaart bekijken zonder deze aan tegenspelers te laten zien. Heeft iemand een zombie-kaart gespeeld? Dan krijgt de winnaar van de slag deze kaart. De zombie-kaart komt open op zijn score-stapel te liggen. Pas op dat je deze niet gesloten neerlegt, want dan raken je scrore- en volgelingen-stapels in de war! Tot slot worden alle (overgebleven) gespeelde kaarten afgelegd.

Degene die de slag gewonnen heeft, is de leider van de volgende slag. Ga door het de hele stap in het midden op is en alle kaarten uit de hand gespeeld zijn. In totaal worden er 13 slagen gespeeld

Fase 2: Verzamel aanhangers

Tijd voor fase 2. Beide spelers nemen de 13 kaarten uit hun volgelingen-stapel in de hand. Deze wezens heb je gerekruteerd in fase 1. Nu is het tijd om nog een keer 13 slagen te spelen. Er is echter één verschil: er wordt niet gestreden om de open kaart in het midden. De spelers strijden nu om de beide kaarten die in de slag worden gespeeld. Er staat dus aardig wat op het spel! De slag wordt op dezelfde manier gespeeld als tijdens fase 1. 

Sommige fracties hebben speciale krachten welke van invloed zijn op het spel. Zo worden Dubbelgangers beschouwd als een joker. De exacte speciale krachten van elke fractie, vind je in de officiële Claim spelregels (in PDF). Speel je met een uitbreiding? Dan heb je te maken met nieuwe fracties en dus ook andere special powers.

De winnaar van de slag legt beide kaarten open op zijn score-stapel, behalve als een speciale kracht van toepassing is. Hebben beide spelers alle kaarten uit hun hand gespeeld? Dan volgt de puntentelling.

Einde van het spel

Beide spelers tellen hoeveel kaarten van elke fractie zij in hun score-stapel hebben. De speler met de meeste kaarten van een fractie, wint de stem van diezelfde fractie. Is er sprake van gelijkspel? Dan wint degene met de hoogste kaart van die fractie. De speler die de stem van minstens 3 fracties in het rijk heeft verovert, wint het spel en mag zichzelf tot koning kronen.

Claim uitbreidingen

Wie het basisspel eenmaal goed onder de knie heeft, kan zich te goed doen aan één van de 9 Claim uitbreidingen. Met een uitbreiding kun je facties uit Claim 1 óf 2 vervangen door de nieuwe facties. Dit geeft het spelen hiervan een geheel nieuwe dimensie. Elke uitbreiding heeft een eigen thema met nieuwe, prachtig vormgegeven speelkaarten. De volgende uitbreidingen zijn beschikbaar:

Claim Kingdoms

Claim Kingdoms is een tegellegspel in de wereld van Claim voor de hele familie (8+). Je kunt dit stand alone spelletje met 2 tot 4 personen spelen. Sluit kaarten aan in het speelveld en gebruikt de speciale kracht van die kaart. Probeer aan het einde van het spel de meeste kaarten van een factie te controleren voor een eindbonus. Deze editie bevat 10 verschillende facties met elk een unieke speciale kracht.