The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Bresk!: Hét dobbelspel voor woordkunstenaars

Dobbelspel Bresk! speluitleg
Het dobbelspel Bresk! is een combinatie van Scrabble, Yahtzee en kruiswoordpuzzels. Een pittig taalspelletje voor 2 tot 5 spelers.

Het dobbelspel Bresk! is een combinatie van Scrabble, Yahtzee en kruiswoordpuzzels. Met behulp van de gedobbelde letters probeer je woorden op je speelkaart te vormen. Complete woorden leveren punten op. Een pittig taalspelletje voor 2 tot 5 spelers waarbij je elkaar ook nog eens kunt dwarsbomen.

Bresk! spelregels

Het doel van Bresk! is om zoveel mogelijk complete Nederlandse woorden op je speelkaart te krijgen. Hoe langer de woorden, hoe meer punten jou dit oplevert. The Game Room neemt de spelregels zo goed mogelijk met je door.

Het spelverloop

De jongste speler mag beginnen. Tijdens een beurt gooit de actieve speler met de vierkante dobbelsteen. De andere ‘bijzondere’ dobbelsteen laat je nog even met rust. Gooi je een:

  • 0 - helaas, jouw beurt is direct voorbij.
  • 1,2 of 3 - kies 1,2 of 3 letter(s) óf spatie(s).
  • Bresk! - werp de alfabet dobbelsteen

Alle spelers noteren de genoemde letters eerst in het rechtergedeelte van hun speelkaart. Met alle gedobbelde en toebedeelde letters en spaties ga je woorden maken in het linkergedeelte van je speelkaart. Met de spaties kun je woorden afsluiten. Deze zijn dus zeker waardevol! Wil je een spatie gebruiken, kleur dan simpelweg een vakje in. Direct na het invullen van het rechtergedeelte van de kaart, plaats je de letter(s)/spatie(s) in de gekleurde vakjes van het linkergedeelte van de kaart. Je mag zelf bepalen waar je welke letter/spatie neerzet.

Een worp met de alfabet dobbelsteen neemt de keuzevrijheid van de actieve speler in één klap weg. De alfabet dobbelsteen bepaalt nu welke letter iedereen op zijn vel moet noteren. Zowel in het rechtergedeelte als in het linkergedeelte.

Tot slot is de volgende speler aan de beurt. Het spel gaat zo door totdat alle 64 gekleurde vakjes met een letter of spatie gevuld zijn.

Einde van het spel en puntentelling

Als iedereen een volle speelkaart heeft, is het tijd voor de puntentelling. Bekijk per regel (zowel horizontaal als verticaal) hoeveel complete woorden je hebt gemaakt. Elke letter telt als één punt. Spaties leveren geen punten op, maar scheiden verschillende woorden van elkaar. Belangrijk: woorden leveren pas punten op als ze goed zijn afgesloten met spaties én je het woord van links naar rechts kunt lezen. We zetten de belangrijkste regels voor het vormen van complete woorden op een rij:

  • Alleen Nederlandse woorden tellen;
  • Vervoegingen en verkleinwoorden zijn toegestaan;
  • Een compleet woord dien je af te sluiten met een spatie;
  • Achterstevoren geschreven woorden tellen niet;
  • Geografische namen en talen zijn niet toegestaan.

Vijf bonuspunten worden toegekend aan degene met het langste woord. Voor het record van de meeste woorden ontvang je 3 bonuspunten.

In de grijze vakjes kun je het puntenaantal per rij en kolom noteren. Tel nu alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten (incl. bonuspunten) win het dobbelspelletje Bresk!

Terug naar overzicht