The Game Room
Webwinkel KeurmerkWebwinkel Keurmerk

Bonken: kaartspel voor een avondje plezier

Kaartspel Bonken spelregels
Het kaartspel Bonken bestaat uit elf kleinere spelletjes, waarbij elk van die spelletjes weer een eigen doel heeft.

Een kaartspel dat kan gespeeld worden met vier personen en een garantie is voor een hele avond speelplezier. Dat is wat je krijgt met het kaartspel Bonken. Net het tactische gedeelte waarmee je je vrienden kan aftroeven is wat dit spelletje zo leuk maakt.

Spelregels Bonken

Het spelletje Bonken wordt gespeeld met een pak speelkaarten en bestaat uit elf rondes. Iedere ronde is in feite een mini-game die zijn eigen doel heeft om punten te sprokkelen. Wie op het einde van de elf rondes de minste strafpunten heeft, wint het spel.

Voorbereiding

Voor iedere ronde krijgt elke speler dertien kaarten. De speler links van de deler mag kiezen welke mini-game er wordt gespeeld in deze ronde (zie beschrijvingen hieronder). Hij mag echter geen mini-game kiezen dat eerder al gespeeld is.

Spelverloop Bonken

Iedere mini-game (met uitzondering van Domino) wordt gespeeld op basis van het maken van slagen. Hiervoor is de standaard volgorde van toepassing waarbij twee de laagste kaart is. De speler die het spel heeft gekozen mag beginnen.

De speler die opent kiest de kleur van de kaart (harten, ruiten, schoppen of klaveren). De rest van de spelers moet dit volgen. Dit wordt een slag genoemd. Kan een speler niet volgen, dan kan hij of zij een kaart naar keuze spelen. Hij maakt geen aanspraak om de slag te winnen, tenzij het gaat om de hoogste troefkaart in de mini-game troeven. De kaarten worden telkens gedekt naast zich neergelegd. De winnaar van de slag is telkens als eerste aan de beurt.

Dubbelen

Voordat het spel van start gaat, krijgen alle spelers de gelegenheid om te dubbelen. De speler rechts van de dealer mag hiermee beginnen en vervolgens krijgt iedereen de kans in klokrichting. Dubbelen houdt in dat je een speler kiest waarbij je het verschil in punten tussen jullie bij jou bijschrijft en bij hem aftrekt. Dit kunnen ook minpunten in jouw nadeel zijn. Dubbelt een speler je terug, dan wordt deze scores tweemaal gerekend. Echter is het enkel de speler die de mini-game heeft gekozen die mag terug dubbelen.

De Mini-games & hun score

Geen slagen: Hier is het de bedoeling geen slagen te behalen. Er is geen troef. Iedere slag levert je 10 minpunten op.

Geen harten: Zorg dat je zo weinig mogelijk harten in je slagen haalt. Er is geen troef. Verder mag harten ook niet worden uitgekomen. Iedere hartenkaart levert je 5 minpunten op.

Herenboeren: Tijdens deze ronde mag je geen heren of boeren in je slagen halen. Er is geen troef. Een heer levert je 20 minpunten op, een boer 10.

Vrouwen: In deze mini-game is het doel zo weinig mogelijk vrouwen in je slagen te halen. Ook hier is er geen troef. Voor iedere vrouw krijg je 30 minpunten.

Hartenheer: Ook geen troef in deze ronde. Je mag niet uitkomen met harten. Wie op het einde van de ronde hartenheer in zijn slag heeft, krijgt 45 minpunten.

Laatste slag: Geen troef in deze ronde. Wie de laatste slag binnenhaalt krijgt 50 minpunten.

Domino: Alle kaarten blijven zichtbaar op de tafel liggen. Een speler die aan de beurt is moet beginnen met een 8 of een kaart leggen die aansluit bij een kaart die al op tafel ligt. Spelers moeten de symbolen volgen. Passen is enkel toegestaan als je niet anders kan. De speler die de laatste kaart speelt krijgt 50 minpunten.

Troef: Dit is de enige mini-game die meerdere keren kan worden gespeeld. Iedere speler mag immers één keer troef maken. Hij of zij mag de troef kiezen of kiezen om zonder troef te spelen. Het is echter niet toegestaan om een troef te kiezen die al eerder is gekozen. Troef mag enkel worden gespeeld als je geen kleur kunt bekennen. Ieder behaalde slag is 10 punten waard.

Terug naar overzicht