Categorie:Denksport spellen

strategisch bordspel backgammon

Backgammon: Een strategisch bordspel

Spelinfo
  • Aantal spelers:2 spelers
  • Speelduur:15 minuten
  • Geschikt voor leeftijd:vanaf 6 jaar
backgammon

Backgammon

Voor 15u besteld, morgen in huis

Backgammon is een leuk, strategisch bordspel dat door twee spelers wordt gespeeld. Zorg dat je de eerste speler bent die al je schijven van het bord verwijdert om dit spel te winnen. Door de jaren heen zijn er verschillende variaties op Backgammon ontstaan. Zo zijn er de varianten Chouétte, Tric Trac en Tavla ofwel Turks Backgammon. Niet zo gek dus dat Backgammon ook wel 'het spel met de duizend spelregels' genoemd wordt! Zoek je een backgammon bord, dan heb je keuze uit tientallen kleuren, materialen en afmetingen. Zo kunnen backgammon borden afgewerkt worden met hout en kunstleer. 

Op deze pagina:

Backgammon Spelregels

Het doel van Backgammon is om je schijven over het bord te verplaatsen door dobbelstenen te gooien. Het gegooide aantal is gelijk aan het aantal punten dat een schijf kan verplaatsen. Verplaats eerst al je schijven naar je thuisbord. Ten tweede, verplaats al je schijven van het bord.

Voorbereiding

Voor het spelen van het spel heb je een backgammonbord, 15 schijven per speler, een verdubbeldobbelsteen en twee dobbelstenen per speler nodig. Spelers gaan tegenover elkaar zitten. De ene speler verplaatst zijn schijven met de klok mee en de andere speler verplaatst zijn stenen tegen de klok in.

Plaats vijf schijven op het 6-punt, drie schijven op het 8-punt, vijf schijven op het 13-punt en twee schijven op het 24-punt. Je tegenstander zal zijn/haar schijven opstellen om jouw schijven te spiegelen.

Spelverloop Backgammon

Het spel begint met elke speler die één dobbelsteen gooit. De speler met het hoogste gegooide getal mag beide dobbelstenen gebruiken voor de eerste zet. Elke dobbelsteen wordt afzonderlijk verplaatst en kan vooruit worden verplaatst naar elk punt dat niet is geblokkeerd. Als je tegenstander twee of meer schijven op een punt heeft staan, wordt dat punt geblokkeerd. Als het punt eigen schijven heeft, geen schijven of slechts één schijf van de tegenstander, is de punt open.

Wanneer beide dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen worden gegooid, zal de speler dubbel bewegen. Als er bijvoorbeeld dubbele drieën worden gegooid, verplaatst de speler vier keer drie punten.

Wanneer een speler een schijf verplaatst naar een punt dat slechts één schijf van de tegenstander heeft, wordt de schijf van de tegenstander op de middelste balk geplaatst. Elke schijf op de middelste balk moet weer in het spel worden gebracht voordat er andere zetten worden gedaan. Een schijf keert terug naar het bord op je verste punt. (d.w.z. het 24e punt).

Verdubbelaar

Backgammon wordt gespeeld voor een afgesproken inzet per punt. Elk spel begint op één punt. Tijdens het spel kan een speler die vindt dat hij voldoende voordeel heeft, voorstellen om de inzet te verdubbelen. Hij mag dit alleen doen aan het begin van zijn eigen beurt en voordat hij de dobbelstenen heeft gegooid. Een speler die een dubbel aangeboden krijgt, mag weigeren, in welk geval hij het spel opgeeft en één punt betaalt. Anders moet hij de verdubbeling accepteren en doorspelen voor de nieuwe hogere inzetten. Een speler die een verdubbeling accepteert, wordt de eigenaar van de dobbelsteen en alleen hij mag de volgende verdubbeling maken. Daaropvolgende dubbels in hetzelfde spel worden redoubles genoemd. Als een speler een redouble weigert, moet hij het aantal punten betalen dat op het spel stond voorafgaand aan de redouble. Anders wordt hij de nieuwe eigenaar van de verdubbeldobbelsteen en gaat het spel verder met tweemaal de vorige inzet. Er is geen limiet aan het aantal verdubbelingen in een spel.

Extra regels

  • Als een hoger aantal ogen wordt gegooid dan je hebt terwijl je schijven van het bord verwijdert, moet de verste schijf worden verwijderd.
  • Als een speler geen legale zet kan doen met één of beide dobbelstenen, vervalt de worp.
  • Als een speler geen schijven van het bord heeft terwijl zijn tegenstander al zijn schijven heeft verwijderd, staat dit bekend als een Gammon en is het een dubbelspel waard.
  • Als een speler nog steeds een schijf heeft op het thuisbord van zijn tegenstander of op de lat en zijn tegenstander heeft al zijn schijven verwijderd, staat dit bekend als een backgammon en is het een drievoudig spel waard.

Einde van het spel

Zodra alle schijven van een speler zich allemaal op zijn/haar thuisbord bevinden, kan hij/zij beginnen met het verwijderen van schijven van het bord. De eerste speler die al zijn schijven van het bord heeft verwijderd, wint het spel.

Varianten

Doorheen de jaren zijn er verschillende variaties op Backgammon ontstaan. Zo zijn er de varianten Chouétte, Tric Trac en Tavla ofwel Turks Backgammon. Een overzicht van backgammon varianten vind je hier.

Chouétte

Chouétte is een variant van Backgammon die met meerdere spelers kan worden gespeeld. Het wordt gespeeld met het basisspel, maar met de toevoeging van een extra verdubbeldobbelsteen.

Eén van de spelers wordt benoemd tot de Box. Dit wordt bepaald door wie het hoogste heeft gegooid bij de openingsworp. Deze speler neemt het op tegen alle andere spelers die samen een team vormen onder leiding van een Kapitein (tweede hoogste worp). De Kapitein zal uiteindelijk ook de dobbelstenen rollen voor het team. Alle spelers beschikken over een eigen verdubbeldobbelsteen en kan dus zelf beslissen over het gebruik hiervan.

Iedere speler heeft ook zijn eigen doorlopende score bepaald door het gebruik van de verdubbeldobbelsteen.

Auteur